Зодиакална геометрия - защо зодиите са подредени така?

0 коментара0/5

Чудили ли сте се защо зодиакалните знаци следват определена последователност и защо са подредени така? И защо зодия Овен е първата от зодиака? Ето отговорите на тези и други въпроси, касаещи зодиакалната геометрия.

Зодиакална геометрия - защо зодиите са подредени така?

Зодиите обикновено биват изобразявани в кръг или додекагон (дванадесетоъгълник), който символизира една цяла година, смяната на сезоните и въобще кръговрата на живота. 

Додекагонът се състои от три квадрата, а четирите ъгъла на всеки квадрат обединяват зодиите от четирите стихии - огън, въздух, вода и земя.

В додекагона зодиите са подредени също така, че огнените зодии да са срещу водните, а въздушните срещу земните. 

Добави описание

Друго характерно е, че стихиите в зодиака са подредени така, че започват от най-леката (огъня) и свършват с най-тежката (земята).

Но защо зодиакалната подредба започва точно с Овен?

Овенът е огнен знак, а още от древността се вярва, че от огъня се ражда всичко. Неговото могъщество може да унижощава всичко по пътя си, но има и силата да създава. Също така Овенът е кардинален зодиакален знак (зодиите се делят на кардинални, неподвижни и подвижни), а кардиналните зодиакални знаци за лидерите във всяка една тройка знаци от всяка стихия. Ето защо Овенът бележи началото на зодиакалната подредба.

Освен това в миналото за начало на годината се е смятал месец март. Ето защо и началото на зодиака започва с Овен, тъй като Слънцето навлиза в този знак на 21 март, с което се бележи и настъпването на пролетта. Зодия Рак от своя страна пък дава началото на лятото, Везните - на есента, а Козирога - на зимата от астрологична гледна точка. 

 

Добави описание
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Добави описание
Добави описание
16.01.2018/Ели Йорданова
 
Още за: зодии

Още от "Загадъчно"

Руни

Руни

Те са един от най-опасните магически инструменти. Това се дължи на неспособността на духовниците в Средновековието, да ги разгадаят.

Цветовете в сънищата и тяхното значение

Цветовете в сънищата и тяхното значение

Понякога в сънищата ви не присъстват хора, предмети и не се случват събития. Понякога сънищата са просто обагрени в цветове. И всеки един цвят в съня може да бъде тълкуван.

Поверия за Великден

Поверия за Великден

Като всеки голям празник, в миналото Великден е бил и ден, според който хората са гадаели какво ги очаква в бъдеще и са извършвали ритуали, които да им донесат здраве и късмет. Вижте някои от по-разпространените поверия за Великден.