Уаб-саби - красотата в несъвършеното

0 коментара0/5

Чували ли сте за уаби-саби? Това е едно от нещата, които нямат превод, а трябва да се почувстват. Уаби-саби е японската идея за намиране на красота в несъвършеното.

Уаб-саби - красотата в несъвършеното
 © istockphoto.com

Легендата за уаби-саби

Има стара японска легенда, която разказва за мъж на име Сен но Рикию, който искал да изучи смесица от сложни японски обичаи, известни като "Пътят на чая" Той отишъл при известен майстор, който решил да го изпита като го помоли да се грижи за градината. Сен но Рикию почистил перфектно градината, махнал изсъхнали листа и клонки. Изпипал всичко до последния детайл така, че да изглежда безупречно. След което отишъл до едно цъфнало черешово дърво и го разклатил, за да паднат цветчета по земята. Чак тогава представил градината на майстора. 

Според Рикию перфектността на градината се криела именно в липсата на това несъвършенство. И до днес японците го почитат като човека, който най-добре е вникнал в концепцията на уаби-саби.

Уаби-саби възниква в Япония през 15 век и е противоположността на разточителността и пищността, на привидната перфектност, разпространена по онова време в Японската империя. Уаби-саби е завръщане към естететиката на автентичността. Уаби-саби е едно от онези неща, които трудно могат да бъдат обяснени, подобно на хюга - тайната за щастлив живот на датчаните.

 

хюга, дания, тайна за щастие от дания

Хюга – тайна за щастлив живот от Дания

Чували ли сте странната думичка "хюга"? А знаете ли, че зад нея се крият може би най-обикновените и прости неща? Научете повече за "хюга" - тайната на датчаните за щастие.

 

Уаби-саби - значението зад думите

Японският е сложен език, затова и няма как лесно да обясним думите Уаби и Саби. 

  • Уаби означава самота. Но не просто самота, а усещане за самота, което спохожда човек, който живее сред природата, далеч от шума на обществото.
  • Саби означава нещо средно между посърнал, спокоен и повяхнал. На японски по подобен начин звучи и думата ръждясвам , остарявам. 

Съчетани заедно думите образуват това сложно усещане за щастие от семплото, старото и на пръв поглед несъвършено.

 

Икигай – тайната на японците за щастие и дълголетие

Икигай – тайната на японците за щастие и дълголетие

"Вижте как да откриете истински значимото и как да реализирате най-съкровените си желания и да живеете дълго и щастливо..."

 

Какво разбираме под уаби-саби?

Трудно е да се обясни какво точно се крие зад уаби-саби, но накратко това е всичко противоположно на днешния материален свят, на масовата продукция и на лъскавите предмети. Уаби-саби са пазарите, а не търговските центрове; красотата в старите, напукани и рушащи се сгради, които обаче крият красота и носталгия по стари времена; белезите, които времето е оставило навсякъде. Уаби-саби е способността да откриеш съвършенството в нещо, което на пръв поглед е несъвършено.

уаби-саби

Няма обективно обяснение какво е уаби-саби. Всеки трябва да го почувства, да го забележи, подобно на хюга. Не е нещо, което може да се обобщи. 

Уаби-саби може да е стара и леко дори очукана чаша, чиния или друг съд, останал от баба ви. Той не е лъскав и перфектен, но за вас всеки поглед към него носи спомени и някаква сладка носталгия. Посланието и красотата се криет под повърхностния слой, в дълбокия смисъл, който всеки сам открива.

16.02.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Уаб-саби - красотата в несъвършеното".

Още от "Загадъчно"

Кой е вашият цвят?

Кой е вашият цвят?

За цветовете може да се говори много. Вашата склонност към определен цвят влияе на личните ви качества и начина ви на живот.

Суеверия от цял свят с храни и напитки

Суеверия от цял свят с храни и напитки

Също както животните и природните явления са станали причина за възникване на популярни суеверия и методи за гадаене на бъдещето, така и някои продукти от кухнята се ползват с такова внимание. Вижте интересни суеверия с храни и напитки от цял свят.

Истина, вяра, любов - прогнозите на Калина Трендафилова

Истина, вяра, любов - прогнозите на Калина Трендафилова

Калина Трендафилова за политическото положение в страната и събитията, които вълнуват България. Всичко това в новата й книга "Истина, вяра и любов".