Суеверни ли сте

19 коментара1/5

Суеверията са се появили преди хиляди години поради невъзможността на древните народи да открият логично обяснение на мистериозни събития или понятия. В миналото хората са се страхували от неизвестното и от това, което не са можели да си обяснят.

Суеверията се появяват като начин да се успокоят разбунените духове на хората. Те ни провокират да действаме по странни начини, да вярваме в озадачаващи неща, а ние сме безпомощни да си отговорим защо. Така те ни се струват като послания от тъмното минало, напълно противоречащи на рационалното настояще.

6447_2.jpgНевежеството на хората по онова време е довело до погрешното тяхно разбиране, че определени неясни за тях феномени са явни признаци на желанията или гнева на някаква невидима всеобхватна сила. Ето защо заешко краче за късмет или притежанието на специален талисман кара хората да се чувстват защитени от неизвестното.

Суеверията неизменно ни съпътстват от създаването на света.Те са част от историята на човечеството и независимо от времената, епохите и упрявляващите, днес все още заемат място на границата между психология, митология и народен фолклор. Суеверията са се съхранили в продължение на хиляди години. Те са предавани от поколение на поколение. Ние сме свикнали с тях, приели сме това, което сме виждали и неволно го предаваме и на нашите деца. Наследили сме тези вярвания и подсъзнателно ги следваме, въпреки че знаем, че учените днес гарантират сигурни отговори относно всекидневните проявления на някога неясните феномени.

Много суеверия, съхранени до ден днешен, са изгубили първоначчалното си значение.
Например кихането някога се е считало за средство за прогонване на злите духове от тялото и хората е следвало да те поздравят за това. По-късно традицията се изменя, когато по време на чумната епидемия заразените кихали настървено – знак, че човек бил с риск за живота вследствие болестта. По това време Папата наредил със закон, че хората трябва да благословяват кихащите, така че да клетниците да се отзоват в Рая ако загинат от тежката болест. Ето как се е появило така познатото „Наздраве“, което днес се е изменило до степен на чиста учтивост. Горе долу е същият и случаят с прозяването. В Древен Рим се е вярвало, че когато човек се прозява злите духове може да го обладят като влязат в тялото му през устата. Ето от къде тръгва навика да слагаме ръката си, когато се прозяваме. Днес тази традиция е признак на добро възпитание.

Мнозина въобще не знаят как са се появили повечето суеверия, но те са ги приели като неписан закон. Разбирането за лошия късмет, който носи счупеното огледало, например, датира от най древни времена, когато за хората е било необясним феномен как някои повърхности могат да отразяват образи. Те вярвали, че отраженията и сянката ни са част от нашата душа и че всяка една вреда по тези повърхности е равносилна на нараняване на самата душа. Макар днес хората да не намират за странно да видят отразен образа си някъде, суеверието, че счупеното огедало носи нещастие, се е запазило и до днес.

6447_1.jpg

Суеверията ни се струват глупави и детски, но въпреки това продължават да влияят на поведението ни. Има хора, които избягват да минават под стълби и такива, които променят пътя си само, защото черна котка го е пресякла. Някои винаги носят със себе си талисман за щастие, а не малко са и тези, които ги побива тръпки от петък 13-ти.

Често отричаме, че сме суеверни и заклеймяваме суеверията като глупост. Подсъзнателно обаче те контролират поведението ни, защото са се превърнали в част от бита и навиците на ежедневието ни.

13.11.2007 / Радостина Пеева

19 коментарaДобави коментар »

Някой си там

От Някой си там23.01.2008, 15:08 ч.

"Често отричаме, че сме суеверни и заклеймяваме суеверията като глупост. Подсъзнателно обаче те контролират поведението ни, защото са се превърнали в част от бита и навиците на ежедневието ни." Тая реплика се отнася...

Виж всички коментари за "Суеверни ли сте".

Още от "Загадъчно"

Тест: През коя врата бихте преминали?

Тест: През коя врата бихте преминали?

Вижте един забавен тест, при който трябва да изберете една врата, през която да преминете. Създателите теста смятат, че изборът ви ще разкрие малко повече за вас като хора.

Какво крият цветята?

Какво крият цветята?

Изберете едно от 10-те цветя и вижте какво говори то за личността ви.

Какъв е характерът ви според усмивката?

Какъв е характерът ви според усмивката?

Усмихнете се, за да покажете характера си. Зъбите са отражение на вътрешната ви същност, така че внимавайте пред кого се усмихвате, защото, показвайки зъбите си, се превръщате в прочетена книга за човека срещу вас.