Дъска, която говори или ... „Уи-Джии“

33 коментара4/5

Дъската „Уи–Джии“( OUIJA ) е нещо между игра и средство за спиритични сеанси. Смята се, че чрез нея може да се призоват сили или духове на мъртви хора, и да се разговаря с тях.


Магическата дъска възниква още 500 години пр. Хр. Оттогава претърпява доста видоизменения по външния си вид. Официално започва да се възприема като средство за забавление около 1800г.

7011_2.jpgТова произведение представлява дървена повърхност, но много гладко полирана отгоре. Има написани азбуката и числата от 1 до 10. В единия ъгъл има надпис „Да“, в другия „Не“, а най-отдолу „Довиждане“. Контактът с отвъдното се осъществява посредством малък дървен показател, под формата на триъгълник. Всеки от участващите трябва да постави пръста си отгоре му, едва докосвайки го. След това, извършвайки кръгови движения с приспособлението върху дъската, се призовава умрял човек, духа му, богове или сили. Когато показателят започне да се движи самостоятелно, значи е осъществен контакт. По време на диалога, приспособлението минава по повърхността и изписва думи, години, числа. Самото изживяване е много вълнуващо, но и доста стряскащо.

Макар сега това творение да е смятано за една от най-забавните игри, то съвсем не е толкова безобидно. От една страна, ако допуснем, че наистина е възможно да се осъществи контакт с отвъдното, това май не звучи особено като игра. От друга страна, ако отдадем случващото се на способностите на подсъзнанието ни, също може да си навредим. То е способно да предизвика силен ефект върху нас, тъй като може да отключи потискани страхове, усещания, спомени.

Твърденията за мистичната дъска са особено противоречиви.
Много учени смятат, че тези „разговори с отвъдното“ въобще не са диалог с умрели хора, а просто наличие на човек със силно биотоково поле сред участниците. Поставяйки пръста си на показващия инструмент, той ще се задвижи от силата на точно тази вътрешна енергия. Да, ще изписва смислени неща, но те ще са взаимодействани от това какво минава през мислите на главният източник със силно био-поле. Другото обяснение е, че участниците неволно и без да го осъзнават, местят триъгълника по дъската, тъй като нервните окончания по пръстите им извършват леки конвулсии. Търсените отговори винаги са учудващо прецизни, понеже идват от съзнанието на всички участващи. Мисълта направлява тялото им, а мускулите определят движението на уреда по повърхността и то в правилната посока.

7011_1.jpgКолкото и логично да звучат обаче тези съмнения, пробвате ли тази игра, вероятността да не се стреснете сериозно е почти минимална. Понякога самият контакт не може да бъде осъществен. Смята се, че сред участващите в сеанса, трябва да има повече вярващи отколкото скептично настроени хора. Едва така магическите способности на дъската се отключват. Когато показателят се задвижи обаче, тези,  които отричат способностите на дъската трудно могат да запазят хладнокръвието си. Чувството е толкова странно- интересно, вълнуващо, подтикващо, но и много плашещо. От идеята, че съзнателно не усещаш контрол над движението по повърхността и от логиката в това, което се изписва, те побиват тръпки, но не искаш да спреш.

Дали я приемаме сериозно или не, тази дъска крие голяма доза тайнственост. Сякаш води свой собствен живот и той със сигурност не ни навява положителни асоциации. Хубаво е да не се пристъпва една определена граница, когато се забавляваме с „Уи-Джии“. Защото независимо дали е плод на собствената ни развита нервна система или действителен контакт с отвъдното, със сигурност има нещо мътно. А ако се посветим на търсенето на негативните сили на отвъдното, скрити в облика на тайнственото, почти е сигурно, че ще успеем да ги открием. А дали наистина го искаме?

16. 10. 2007 / Радостина Пеева

33 коментарaДобави коментар »

linacool

От linacool22.03.2014, 01:12 ч.

На този адрес в FB има такива дъски с български букви https://www.facebook.com/ouija.board.54

Виж всички коментари за "Дъска, която говори или ... „Уи-Джии“".

Още от "Загадъчно"

Папеса Йоана

Папеса Йоана

Папеса Йоана е жена и е била глава на римската църква в периода 855 – 858г. Известна е под името папа Йоан VIII.

Нели Колева: Лична година  4 в нумерологията

Нели Колева: Лична година 4 в нумерологията

Всяка лична година има своя негативен и позитивен аспект на действие. Как ще ни въздейства личната година в 3-те сфери на живота- зависи от нашия личен, персонален нумерологичен хороскоп.

Как зодиите украсяват за Коледа?

Как зодиите украсяват за Коледа?

Дали сте от зодиите, които обичат Коледа и превръщат дома си в коледна приказка? Или пък сте от крайно незаинтересованите от Коледа зодии? Вижте как зодиите украсяват за Коледа.