Всички ние сме суеверни...

28 коментара5/5

Някои от нас чукат на дърво и избягват да минават под разпъната стълба. Други изпадат в паника, ако черна котка им пресече пътя.Трети пък махват пренебрежително с ръка, но тайно се надяват злият дух да не ги застигне.

Суеверието е част от историята на човечеството, независимо от времена, епохи и владетели то остава неизменно, на границата между психология, митология и народен фолклор.Вие положително се заливате от смях, когато най-добрият ви приятел се прекръства, преди да влезе при шефа и да поиска увеличение на заплатата.
Смятате също за несериозно, ако се наложи майка ви да покани още един гост само и само да не сте 13 на масата. С ирония подминавате любителите и търсачите на четирилистни детелини и не вярвате, че кестенът или заешката опашка носят щастие...
Да, може би имате право, защото суеверието ви изглажда като послание от тъмното средновековие, напълно противоречащо на съвременното рационално мислене.
И въпреки всичко си слагате ръка пред устата. Когато се прозявате или весело повиквате „Наздраве!", когато някой кихне до вас. Е, знайте, че колкото и да се кълнете и отричате, проявявате суеверие. Защото суеверията са част от нашата обща култура. Несъзнателно се подчиняваме на тези закони, колкото и древни да са те.
Римляните например смятали, че лошите гении използват всяка прозявка, за да се вмъкват в човешкото тяло. Оттук и навикът да си слагаме ръка, когато се прозяваме.
Суеверията, които никои определят като първични навици, призвани да пъдят злото и страховете ни, действат като истински защитен ритуал. И ако днес страховете ни не са толкова многобройни и неразгадани както в средновековието, все паж ние се подчиняваме на необходимостта да бъдем предпазени и неподвластни на неведомите магии.

Голяма част от суеверията ни са на религиозна почва.
Така е например с числото 13 по аналогия с тринадесетте души, присъствали на Тайната вечеря. Както знаем, няколко дни по-късно умират и Иисус Христос, и Юда.
В тази връзка много хора вярват сляпо в чудотворната сила на светци. Спомнете си само колко крака на статуи са изтрити от целувките на вярващите, дошли открай света. Италианците например избягват числото 17.
Защо ли? Просто защото в римски цифри числото 17 е XVІІ. Което представлява анаграма на VІХІ, което означава „живях", т.е. „вече съм мъртъв".

Някои от нас са суеверни по традиция - семейна или културна.
Правят това, което са видели у бабите си, а впоследствие и у собствените си майки. И, разбира се, го предават на децата си. Никога не минават под разпънати стълби или пък носят само зелен цвят и окачват конска подкова над леглото си. Това не вреди на никого, дори и да предизвиква усмивки.
Има обаче “заклети" суеверници.
Които във всичко виждат източник на страхове. Една жена от детството си държала под възглавницата торбичка с морска сол, за да гони злите духове от дома си. Тя също никого не носела черни дрехи, които според нея щели да и отнемат енергията и жизнеността.

Суеверията са плод и на собственото ни въображение
Има хора, които престават да посещават любимото си място за отдих, обяд или почивка просто защото им се е случило нещастие, след като са били там.
И все пак, нека се върнем към

Произходът на нашите суеверия
 • Паякът - символ на надежда!
  По време на бягството си от Египет Светото семейство се подслонило в една пещера, за да избяга от преследвачите. И тогава един голям паяк изплел такава плътна мрежа пред входа на пещерата. че войниците минали покрай нея, без да и обърнат внимание, убедени, че е празна от години.

 • Четирилистната детелина -щастие и само щастие!
  Корените на това вярване ни връщат във времето. Когато, изгонена от рая.
  Ева донася на земята четирилистни детелини от Едем. Детелината служи също и за възглавница на Иисус, когато се ражда в яслата.

 • Свойствата на числото 7
  Във всички цивилизации числото 7 заема почетно място. То свързва тройката (символ на мъжкия пол) и четворката (сливане на противоположностите, символизирани в образа на кръста).
  Цифрата 7 е цитирана 77 пъти в Библията.
  Седмият ден е благословен от Господ, а дъгата съчетава 7 цвята.
  Без да забравяме седемте смъртни гряха. Както и седемте висши добродетели!

 • Не събирайте разсипана сол!
  И така, ако изсипете сол, не я събирайте. Метнете три щипки сол зад гърба си, там, където дебне дяволът.
  В началото солта се използвала преди всичко като консервант на продукти и препарат с почистващо действие.
  В Библията Мойсей казва: „Когато принасяш жертва, не забравяй да поставиш сол, символ на единението с Боговете."
  Но солта носи също и нещастие - по време на Тайната вечеря Юда разсипва сол.

 • Зеленият цвят носи нещастие!
  Луцифер, падналият ангел, стъпва на земята и носи на ръката си пръстен със зелен изумруд.

 • Да чукнеш на дърво — гаранция за сигурност!
  Във всички епохи гората е била смятана за убежище, а с дърветата човек може да си накладе огън.
  След като Адам е изгонен от рая, ангелчетата му попречват да се приближи до Дървото на познанието.
  И въобще да се докосен до дървена повърхност.

 • Избягвайте стълбите!
  Защото стълбата, поставени под прав ъгъл с кръста, позволила да изкачат тялото на Христос преди разпъването му. Също така две стълби се използвали за бесилка. Ако все пак минете под стълба, прекръстете се, защото по този начин прекъсвате триъгълника (образуван от стълбата, стената и земята).
  Които символизира единството на Светата Троица.

 • Не обръщайте хляба!
  Във всички митологии хлябът се възприема като божествен продукт, символ на тялото Господне. В средните векове хлябът на палачите бил винаги отделен и поставен с кората надолу.


24.11.2003/rozali.com

28 коментарaДобави коментар »

НЕЗАБРАВКА

От НЕЗАБРАВКА 27.05.2010, 07:05 ч.

Весе личи си,че си начетена,но по-полека го давай в изказванията си относно религиите.Не те знам каква си,изобщо,но твоите писания малко ми намирисват на богохулство.Как можа да наречеш Християнството копи пейст от...

Виж всички коментари за "Всички ние сме суеверни...".

Още от "Загадъчно"

Великаните – първите хора

Великаните – първите хора

Големи, различни, силни. Великаните са най-митологизираният образ в съзнанието ни, но дали са съществували?

Тест: Геометрия на характера

Тест: Геометрия на характера

Знаете ли, че предпочитанието към една или друга геометрична фигура, може да разкрие черти от характера ви? Открийте какъв тип човек сте с този бърз и лесен тест:

25-ият кадър

25-ият кадър

Мнозина от вас са чували, че всяко едно действие на филмовата лента е запечатано с помощта на 24 еднакво повтарящи се кадри.