Чакрите – извор на енергия

11 коментара3/5

Kазват, че чакрите са отражение на живота ни, че разказват нашата лична история и помнят емоциите, които сме преживели. Но преди всичко, чакрите са начин за постигане на върховно познание и вътрешен мир, един непресъхващ извор на енергия.

Чакрите – извор на енергия
Какво трябва да знаем за чакрите?

Чакрите – това са енергийни възли, разположени на определени точки от човешкото тяло. Тяхната задача е да приемат и преобразуват космическата енергия така, че тя да служи на човека, като контролира физическото и емоционалното му състояние. Всяка чакра изпълнява различни задачи, активира характерни чувства и качества, грижи се за правилното функциониране на всички органи, които се намират в нейния „район“. Макар да действат самостоятелно в своите области, чакрите са в постоянна връзка помежду си. Когато в една от тях настъпят някакви промени и смущения, това неминуемо оказва влияние и на останалите. Проблемите с чакрите могат да се отстранят с помощта на медитация, цветотерапия, масажи и лечебни процедури с полускъпоценни камъни.

Чакрите – извор на енергия Седемте главни чакри

Енергийните възли са пръснати на много места по тялото, но седем от тях са най-познати и често определяни от хората като „главни“:
  • Муладхара – това е базисната или още коренната чакра. Свързва се с върховния индуиски бог Брахма и с древноиндийския бог Индра – бог на мълниите, гръмотевиците и войната. Намира се в основата на гръбначния стълб, отговаря за дебелото черво и надбъбречните жлези. Тази чакра активира у човек волята му за оцеляване и утвърждаване сред останалите, желанието му за сигурност и стабилност. Това е и чакрата на парите и финансовото благополучие. Елементът на Муладхара е Земя. Асоциира се с червения цвят.
  • Свадхищана – наричана още коремна или сакрална чакра. Разположена е малко над коренната чакра, в близост до половите органи, и отговаря за половите хормони у човека. Тя влияе на личния и интимния му живот, на неговата сексуалност и желанието му да създаде потомство, отключва първичните му инстинкти. Тази чакра се смята още за център на творческото познание, търси вдъхновение в красотата на заобикалящия ни свят. Смущения в този енергиен възел предизвикват проблеми във връзките и взаимоотношенията с противоположния пол. Елементът на Свадхищана е Водата, а за неин цвят се приема оранжевият.
  • МанипуЧакрите – извор на енергия ра -  чакрата на слънчевия сплит. Намира се малко над пъпа и отговаря за храносмилателните процеси в тялото. Грижи се за черния дроб, панкреаса и стомаха, регулира нивото на кръвната захар. Твърди се, че при проблеми този енергиен възел се възстановява най-бавно. При неправилно функциониране на Манипура човек става мързелив, болнав, уязвим, често изпада в депресивни състояния. Елементът на Манипура е Огънят. Свързва се с жълтия цвят.
  • Анахата – чакрата на сърцето. Концентрирана е в центъра на гръдния кош, отговаря за кръвообращението и естествено за работата на сърцето. Според мнозина тук се намира и душата на човек. Анахата подтиква хората да обичат и да търсят своето призвание, да са състрадателни, да бъдат алтруисти. Хората, които са прекалено чувствителни или пък крайно апатични, обикновено имат проблеми именно с тази чакра. Елементът на Анахата е Въздухът, а нейният цвят е зеленият.
  • Вишудхи – чакрата на гърлото. Грижи се за дихателната тръба, ларинкса, лицето, устата, носа. Отговаря за речта и за комуникацията между хората. Не случайно я наричат още „чакрата на дипломацията“. Елементът на Вишудхи е Етерът. Асоциира се със синия цвят.
    Чакрите – извор на енергия
  • Аджна -   разположена между веждите, това е чакрата на челото. Тя е по-малко позната от останалите, тъй като не е развита напълно. Отговаря за работата на хипофизата и епифизата. Тези, които умеят да я активират и контролират, са надарени с много силна интуиция, граничеща с ясновидство. Тази чакра отключва въображението, прави човека милостив и издига прошката в култ. Елементът на Аджна е Телепатията, а цветът – индиго.
  • Сахасрара – седмата чакра символизира върховното познание. Тя се намира над главата на човек и е активна само когато другите чакри са в хармония помежду си. Тя унищожава негативните чувства, за да отвори път към познанието и любовта. Отговаря за хормона на щастието – мелатонин. Елементът на Сахасрара е Мисълта/ Съзнанието, а за неин цвят се смята виолетовият.

07.10.2011/ Христина Спасова

11 коментарaДобави коментар »

Motikata

От Motikata25.02.2012, 19:42 ч.

мотика ви трябва на всички

Виж всички коментари за "Чакрите – извор на енергия ".

Още от "Загадъчно"

Смъртта – умеем ли да я приемаме?

Смъртта – умеем ли да я приемаме?

Смъртта е нещото, което плаши човешкото съзнание най-много. Това е най-тежкият момент от живота, с който рано или късно всеки се сблъсква. Изисква се сила, кураж и философски мироглед.

Ретроградните планети през 2017

Ретроградните планети през 2017

Всички сме чували за Ретрограден Меркурий, но чували ли сте за Ретроградна Венера. Вижте кои са ретроградните планети през 2017 и как според астрологията ще ни влияе това.

Разпятието

Разпятието

Основният символ на християнството е кръстът. Знакът, който вечно ще напомня за изкуплението.