Кой е Дядо Коледа?

15 коментара3/5

Белобрад старец в червен костюм или онзи почти непознат възрастен мъж е дядо Коледа. 


Кой е Дядо Коледа?От къде идва началото на дядо Коледа?

Имало едно време един добър старец на име Николай...
Свети Николай е роден през втората половина на ІІІ век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола или Николай починал в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал мъчението на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш. Когато починали родителите му, раздал своя имот и никой  не научил за станалото.

От къде идва митът за дядо Коледа?

Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, дори да продаде дъщерите си. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар - кесия с жълтици била поставена на прозореца. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла добре. После получил нов дар - кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После - за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Ние празнуваме Никулден — на 6-ти декември. В Германия, Холандия и Белгия празникът принадлежи на децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата били лоши през годината ще видят в обувките си въглени и съчки.

Кой е Дядо Коледа?

Според някои версии българското название „дядо Коледа“ произлиза от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец.

Съвременният мит гласи, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените се казват: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф. Докато децата спят, той се промъква тихо през комина и оставя подаръците под коледната елха.

Все още може да напишете писмо на дядо Коледа. Кой знае, може и да ви отговори!

03.12.2009/Блага Димитрова

15 коментарaДобави коментар »

Боян Панчев Поплювков

От Боян Панчев Поплювков08.12.2010, 21:11 ч.

Мили Дядо Коледа, бих искал да ми донесеш акустична китара за коледа . Аз много искам да се науча да свиря.Също така искам и много здраве на мен и семейсвото ми . Пожелавам да ти се връща . Весели празници . С обич Боби .

Виж всички коментари за "Кой е Дядо Коледа?".

Още от "Загадъчно"

Бели дупки

Бели дупки

Ако наличието на черните дупки следва логически и математически подходи то бели дупки също съществуват.

Гадаене на бъдещето с хранителни продукти

Гадаене на бъдещето с хранителни продукти

Преди да сте изяли всичко от чинията си, се вгледайте по-добре в храната, защото в нея може да се крие ключът, който ще покаже какво бъдеще ви очаква.

И Дзин – да променим съдбата си

И Дзин – да променим съдбата си

До преди 10 години никой не беше чувал за Фън Шуй, а сега всяка трета жена подрежда дома си спрямо него. Новата световна мания е И Дзин – книгата на промените.