Фън Шуй

4 коментара4/5

Как да си осигуриш благополучие и късмет само с разместването на вещите в дома или офиса? Фън Шуй – древна наука за хармонията.


„Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом.“

                                                                                                Китайска поговорка

Фън Шуй Фън Шуй или
известно още като Фенг Шуй в буквален превод означава “вятър и вода”. Има най-различни определение, но повечето клонят към ключовите думи мода и наука, пък и в  крайна сметка можем ли да оспорваме нещо, каквото и да е то издържало 5 хил. години.  

Основоположник на Фън Шуй се смята великият Конфуций. Според неговото учение в света съществува сила - Ци, свързваща човека с околната среда. Ци в превод означава "дух, енергия", "вселенска жизнена сила". Древните китайци смятали, че драконът създава ци с диханието си. Всичко в света носи в себе си ци: планините, водата, дърветата, камъните, зданията, мебелите и разбира се, хората.
Но има определени неща, които пречат на ци да „тече“ и тогава лошият късмет ни сполетява.

Ето, как да станем правилно разположени, във физическата Вселена, хора.


Принципът на петте елемента е основополагащ принцип в теорията на Фън Шуй. Дървото, металът, водата, земята, огънят присъстват във всичко, включително в човека. Елементите могат да се подкрепят взаимно, образувайки хармония и уют, или да разрушават — тогава в дома всичко върви накриво, съпрузите се карат, децата се учат лошо, възрастните боледуват.
 Всеки предмет от обстановката може да бъде класифициран според 5-елементната система на Фън Шуй, което създава безкраен брой варианти и комбинации - стига човек да разгърне фантазията си и да използва творческото начало в себе си.

Кой от елементите управлява даден човек се определя от рождената му дата. Изхождайки  оттам, специалистите дават съответните препоръки. Например "огненият" човек не бива да наводнява дома си с аквариуми, стъкло и всякакви "мокри" дейности, за да не угасне неговият жизнен пламък.

Друг важен момент е ориентировъчният начин. За тази цел се използва добрият стар компас и специална осмоъгълна карта ба-гуа с осем триграми. Според тази карта пространството се дели на осем сектора, като пространството (помещение) здраве, любов, богатство, кариера, мъдрост, репутация, деца и полезни хора. В центъра е добре познатият ни знак ин ян, свързващ и балансиращ всичко в света. Ин се представя от черното, ян — от бялото, ин е женското начало, ян - мъжкото. Съединявайки се, те образуват дао — универсалният принцип, според който човек се съединява с Вселената и който позволява на човека да открие вселената в себе си.
  • Направете план на помещението.

  • Разделете плана на девет еднакви квадрата. Вратата или входа трябва да е основната черта на картата.

  • Застанете на входната врата – попълнете квадратите със съответната област от картата.

  • Сега знаете кои части от дома ви се свързват с отделните области от Фън Шуй.

  • След като сме определили към кой от елементите принадлежим, измайсторили сме си карта, то остава основната част от нашата работа, а именно – Как чрез промяна да постигнем успех?

Вкъщи
„Домът е моята крепост.“

Фън Шуй


Мебелите ви трябва да представят и ин (извитото), и ян (правото). Комбинация от леки извивки и прави линии помага за създаване на равновесие.

Огледалата са полезни, за да отпратят обратно негативното влияние, но те могат също така да отразяват хора и приятни външни гледки. Трябва да се пазят максимално чисти, за да може ци да се движи свободно.

Полилеите са един отличен начин за привличане на ци в къщата ви. Кристалите и светлите предмети всмукват в себе си ци и после я отразяват във всички посоки.

Избягвайте безредието.
Заставете се да изхвърляте всичко, което просто трупате, но не използвате.

Къщи на едно ниво са по-добри от къщи на повече нива
. Съотношението на прозорци и врати не трябва да е повече от три към едно. Не трябва да има три или повече врати на една права линия.

Не гответе в лошо настроение.Храната попива околната енергия, а ние, приемайки храната, получаваме заедно с калориите и витамини и съответната енергия. По същата причина не се препоръчва гледане на телевизия по време на ядене, особено на филми с агресия или предаване с лоши новини и емоции.

Във Фън Шуй печката е един от символите на богатството. Затова трябва винаги да е чиста и котлоните да са в изправност. Добре е да се използват всички котлони на печката, за да идва богатството от няколко места.

Фън Шуй В офиса

Казват, че на шефското място трябва да се спазени всички Фън Шуй правила, дори повече отколкото на подчинените, защото той е медиаторът между Вселената и успеха.  

Компютърът генерира голямо количество енергия - съзидателна, творческа. Но за да бъде балансиран този мощен поток и насочен в необходимото русло, поставете върху работния плот някакви предмети с ярки цветове - синьо, оранжево, червено. Много е подходящо около компютъра да се постави предмет от планински кристал - той ще направи мисълта ви по-ясна.

В центъра на бюрото поставете нещо сиво или синьо - това може да бъде например подложката за мишката. Това ще ви помогне да използвате по-пълноценно способностите си, ще осигури приток на творческа енергия.

В левия ъгъл на бюрото е желателно да стои зелено стайно растение (саксията може да е в топли, червеникави тонове). То ще помогне да се разсее отрицателната енергия, която излъчват острите ъгли на бюрото и останалите офис-мебели. Освен това живото растение ще поглъща негативната енергия на вашите собствени стресове и нервност.

Не е излишно да държите на бюрото си и съд или поне чаша с чиста вода за пиене. Добър навик е тя да се поставя на по-близката до вас страна на бюрото и помнете: ако водата е отдясно - тя активизира творческите сили и изобретателността, а отляво - знанията. Водата трябва да бъде винаги прясна.

Телефонът също трябва да се намира на определено място. Обикновено стои отдясно, а ако работите по-добре с лявата ръка - нека стои в далечния ляв ъгъл. Така ще спомогне за полезни контакти, ще привлече късмета и може да постигнете финансов успех. Във всеки случай нека телефонът да не стои така, че да протягате лявата си ръка надясно или дясната - наляво. Пресичайки тялото, ръката блокира положителната енергия.

Ако ви се налага да седите с гръб към хората, задължително поставете на гърба на стола нещо
- сако, шал, пуловер, за да се защитите от отрицателната енергия, която генерират острите ъгли на съседните бюра. Ако седите обърнати с лице към библиотека, шкаф, кантонерка, затваряйте ги. Полуоткрехнатите вратички буквално изсмукват творческата енергия.

Според Фън Шуй твърде неблагоприятно се смята да се седи с лице към стената или с гръб към прозореца.
В първия случай ситуацията може да се промени чрез картини, но при условие, че те ви харесват. Закачете ги така, че да бъдат пред очите ви те, а не унилата стена. Във всеки случай ще помогне някаква дреха, метната на гърба на стола. Идеалният вариант е да се седи с лице към прозореца. Ако това е трудноизпълнимо, поставете на бюрото малко огледало, така че в него да се отразява синьото небе - това ще даде простор на вашите мисли.

По-подробно за Фън Шуй

02.07.2009/Блага Димитрова

4 коментарaДобави коментар »

vodolei4e

От vodolei4e06.01.2013, 07:08 ч.

Последовател съм и мога да кажа,че добре ми действа,особено на премахването на всичко излишно.Като почнах правилата установих,че прекалено много излишни неща имам в къщи:)

Виж всички коментари за "Фън Шуй".

Още от "Загадъчно"

Кой е Дядо Коледа?

Кой е Дядо Коледа?

Белобрад старец в червен костюм или онзи почти непознат възрастен мъж е дядо Коледа. 

Зодиите в любовта

Зодиите в любовта

Какви са зодиите в любовта? Някои са страстни и емоционални, други - авантюристични и диви, а трети – чувствени и спокойни. Разберете каква роля играят отделните представители на зодиака в една връзка.

Зодията определя какви сте в секса

Зодията определя какви сте в секса

Овенът иска груб секс, скорпионът е перверзен, а рибите….