Мандала - тайнственият символ

0 коментара0/5

Чували ли сте думата мандала? Научете какво се крие зад нея, какво символизира мандалата и как можем да я използваме, за да релаксираме. Мандала - що е то?

Мандала - тайнственият символ
 © istockphoto.com

В превод от санскрит мандала означава "кръг". Тя е символ на целостта и представлява космическа диаграма, която ни напомня на нашата връзка с безкрайността на вселената, всичко, отвъд материалното и духовното.

Мандалите представляват кръгли или подобни на кръг елементи, които символизират живота, който никога няма да свърши. Смята се, че мандалата за пръв път се е използвала в хиндуизма като духовен инструмент. Въпреки това мандалите, които повечето хора познават, са от Будизма.

Как да използваме мандала?

Мандалите имат много и различни приложения. Най-често се използват за релаксация или постигане на вътрешен мир.

Има различни видове мандали, но този, който сте избрали, трябва да ви харесва. Това е първото и може би най-важно нещо. Мандалата трябва да действа хипнотично, да отвлича мислите ви от ежедневието и проблемите, да успява да ви пренесе в един по-висш свят. Когато наблюдавате мандалата, вие трябва да преминете в едно висше ниво. Целта на мандалата е да "приспи" съзнанието ви и да помогне на креативното полукълбо на мозъка да заработи. Много често хората наблюдават мандала, за да се заредят творчески и да потърсят вдъхновение за нещо.

 

Мандала - тайнственият символ

Много хора използват мандала, докато медитират. Мандалата помага на хората да отключват скрити познания в себе си, да потърсят информация на едно по-дълбоко духовно и съзнателно ниво.

Преди да се започне медитацията, човек трябва да избере мандала, която му допада в този момент. Това е част от процеса по настройване на съзнанието и на това, което човек иска да постигне. След като сте избрали мандала, се фокусирайте върху това, което искате да постигнете.

 

 

След като сте избрали мандалата и сме се фокусирали върху целта, следва самата медитация. Започнете да се вглеждате в мандалата, без да полагате каквито и да е усилия. Изчистете съзнанието си и го оставете да отиде в която посока иска. Вглеждайте се в дизайна на мандалата и избягвайте всякакви мисли от ежедневието, не мислете за проблеми, не мислете за това, което имате да вършите. 

Колкото по-отпуснати сте, толкова по-фокусирани ще бъдете върху самата мандала и тогава ще се пренесете на нивото на креативността, на нивото на интуицията. Ще се чувствате по-леки и релаксирани. При всеки човек този процес протича по различен начин.

Единственото общо е, че след това хората се чувстват заредени, пречистени по-вдъхновени

 

мандала за оцветяване

 

Оцветяване на мандала

Друг начин да използвате мандала е като я оцветите сами. В интернет е пълно с мандали, които можете да изтеглите и да оцветите по свой вкус. Така не само дизайнът, но и всеки цвят, използван в мандалата, ще отговаря на вашите потребности. Освен това процесът по оцветява / рисуване сам по себе си е форма на успокоение и релаксация.

Цветовете, които използвате при оцветяването на мандала,трябва да са избрани интуитивно. Въпреки това цветовете имат определена символика:

  • Червено - сила, енергия, страст
  • Розово - любов, интуиция, женственост
  • Оранжево - креативност, трансформация, самосъзнание
  • Жълто - учене, мъдрост, смях, щастие
  • Зелено - лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните
  • Синьо - емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир
  • Лилаво - душевност
  • Бяло - духовна концентрация
  • Черно - мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина

28.10.2016

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мандала - тайнственият символ".

Още от "Загадъчно"

Екзорсизъм - изгонване на демони

Екзорсизъм - изгонване на демони

Вярвате ли, че дяволът или демон могат да обладаят тялото ви и да контролират ума и действията ви. Докато за едни това е измислица, то за други е съвсем реално явление. Когато се установи подобно обладаване, се налага да се изпълни ритуала екзорсизъм.

Защо Лъвовете са добри приятели?

Защо Лъвовете са добри приятели?

Какво прави Лъвовете добри хора и какво трябва да знаете за Лъвовете като приятели. Вижте 7 любопитни неща, които астрологията разкрива за представителите на зодия Лъв по отношение на приятелството

Пророкът Нострадамус

Пророкът Нострадамус

Напоследък всеки се интересува от края на света. Може би не успяхме достатъчно силно да реагираме, през 2000-та, на „апокалиптичния ентусиазъм”. После се появи календарът на маите, който така и не успя да измести Нострадамус.