Мандала - тайнственият символ

0 коментара0/5

Чували ли сте думата мандала? Научете какво се крие зад нея, какво символизира мандалата и как можем да я използваме, за да релаксираме. Мандала - що е то?

Мандала - тайнственият символ
 © istockphoto.com

В превод от санскрит мандала означава "кръг". Тя е символ на целостта и представлява космическа диаграма, която ни напомня на нашата връзка с безкрайността на вселената, всичко, отвъд материалното и духовното.

Мандалите представляват кръгли или подобни на кръг елементи, които символизират живота, който никога няма да свърши. Смята се, че мандалата за пръв път се е използвала в хиндуизма като духовен инструмент. Въпреки това мандалите, които повечето хора познават, са от Будизма.

Как да използваме мандала?

Мандалите имат много и различни приложения. Най-често се използват за релаксация или постигане на вътрешен мир.

Има различни видове мандали, но този, който сте избрали, трябва да ви харесва. Това е първото и може би най-важно нещо. Мандалата трябва да действа хипнотично, да отвлича мислите ви от ежедневието и проблемите, да успява да ви пренесе в един по-висш свят. Когато наблюдавате мандалата, вие трябва да преминете в едно висше ниво. Целта на мандалата е да "приспи" съзнанието ви и да помогне на креативното полукълбо на мозъка да заработи. Много често хората наблюдават мандала, за да се заредят творчески и да потърсят вдъхновение за нещо.

 

Мандала - тайнственият символ

Много хора използват мандала, докато медитират. Мандалата помага на хората да отключват скрити познания в себе си, да потърсят информация на едно по-дълбоко духовно и съзнателно ниво.

Преди да се започне медитацията, човек трябва да избере мандала, която му допада в този момент. Това е част от процеса по настройване на съзнанието и на това, което човек иска да постигне. След като сте избрали мандала, се фокусирайте върху това, което искате да постигнете.

 

 

След като сте избрали мандалата и сме се фокусирали върху целта, следва самата медитация. Започнете да се вглеждате в мандалата, без да полагате каквито и да е усилия. Изчистете съзнанието си и го оставете да отиде в която посока иска. Вглеждайте се в дизайна на мандалата и избягвайте всякакви мисли от ежедневието, не мислете за проблеми, не мислете за това, което имате да вършите. 

Колкото по-отпуснати сте, толкова по-фокусирани ще бъдете върху самата мандала и тогава ще се пренесете на нивото на креативността, на нивото на интуицията. Ще се чувствате по-леки и релаксирани. При всеки човек този процес протича по различен начин.

Единственото общо е, че след това хората се чувстват заредени, пречистени по-вдъхновени

 

мандала за оцветяване

 

Оцветяване на мандала

Друг начин да използвате мандала е като я оцветите сами. В интернет е пълно с мандали, които можете да изтеглите и да оцветите по свой вкус. Така не само дизайнът, но и всеки цвят, използван в мандалата, ще отговаря на вашите потребности. Освен това процесът по оцветява / рисуване сам по себе си е форма на успокоение и релаксация.

Цветовете, които използвате при оцветяването на мандала,трябва да са избрани интуитивно. Въпреки това цветовете имат определена символика:

  • Червено - сила, енергия, страст
  • Розово - любов, интуиция, женственост
  • Оранжево - креативност, трансформация, самосъзнание
  • Жълто - учене, мъдрост, смях, щастие
  • Зелено - лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните
  • Синьо - емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир
  • Лилаво - душевност
  • Бяло - духовна концентрация
  • Черно - мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина

28.10.2016

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мандала - тайнственият символ".

Още от "Загадъчно"

Великден и традицията

Великден и традицията

Великден е най-големият празник за всички християни. Празнува се в три последователни дни. Великден е и символичното начало на новия живот през годината.

Нели Колева: Нумерология на Лична година 5

Нели Колева: Нумерология на Лична година 5

Всеки човек по време на своя житейски път преминава по няколко пъти през едни и същи Лични години като вибрации, цифри. Личните години се редуват от числото 1 до 11.

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумерологията е наука за числата, древна и символно кодирана наука. Тази наука разкрива взаимовръзката между числата, може да намери приложение в много сфери на живота.