Крампус - бяхте ли послушни тази година?

0 коментара0/5

Кой е Крампус и какво е приготвил за Коледа за тези, които са били непослушни през годината?

Крампус - бяхте ли послушни тази година?

Крампус е образ от древни митове и легенди. Познат е в Германия, Австрия, Унгария, Хърватия, Словения. Представлява създание подобно на дявола, висок е 3,5 м, с рога на коза, брада и дълъг език. Крампус е точно обратното на Дядо Коледа. Той идва преди Коледа, за да накаже непослушните деца, дори може да ги отвлече надолу към подземния свят. 

Добави описание

През 30-те години на миналия век всичко свързано с Крампус било обявено за езическо заради приликата му с дявола и съответно забранено от църквата. Но в края на 20-ти век интересът към Крампус отново се възродил и всяка година в началото на декември се организират фестивали в негова чест.

В България аналогът на Крампус са кукерите и кукерските фестивали.

Добави описание

В Гърция подобна роля имат киликанзърите, зли духове, които се крият под земята. През 12-те дни покрай Коледа те излизат над земята и всяват хаос.

В Южна Африка разказват на децата как бабата на малкия Дани го пребила до смърт, защото изял сладкишите за Дядо Коледа, а сега Дани обикаля по домовете на Коледа.

В Исландия котката Юл дебне по хълмовете и изяжда всеки, който не е получил нови дрехи преди Бъдни вечер.

В Каталуня слагат фигурката на Каганер в сцените за Рождество Христово. Каганер е малка фигурна на човек, който ака.

Друг странен коледен образ е Тио де Надал, с други думи "акащ дънер". Тио де Надал е дънер с лице и одеяло, който се слага наполовина в камината на Бъдни вечер и се бие с пръчки.

Още странни коледни обичаи по света >>>

12.12.2017/Ели Йорданова

 

Още за: Коледа

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Крампус - бяхте ли послушни тази година?".

Още от "Загадъчно"

Индийски хороскоп - I част

Индийски хороскоп - I част

Въз основа на индийския Слънчев хороскоп  доста бързо може да разберем с какъв човек си имаме работа или пък да научим малко повече за себе си.

Черна магия – какво да правим?

Черна магия – какво да правим?

Много хора не вярват в магиите, но дори най-скептичните се страхуват да не ги сполети черна магия, защото са чували колко опасна може да е тя. Какво да правим, ако някой ни направи черна магия?

Нели Колева: Хороскоп за 2014 година

Нели Колева: Хороскоп за 2014 година

2014 година e динамична, пъстра на събития година! Трябва да се внимава за влизане в конфронтация и противоречия в общочовешките отношения, които могат да доведат до напрежение, конфронтация и нетърпимост! 2014 година носи и елементи на единомислие, съдружаване на групи по интереси.