Как да преодолеете страха от неизвестното?

0 коментара0/5

Страхът от неизвестното е основната причина за перманентното безпокойство, от което страдат много хора. Ето как да преодолеете страха от неизвестното или поне да контролирате тревожността си.

Как да преодолеете страха от неизвестното?

Страхът от неизвестното е реално страх от бъдещето. И ако не се изправите лице в лице с него, то това означава, че цял живот ще бягате, което не решава проблема ви, а задълбочава страха ви. 

Страхът от неизвестното обхваща много аспекти от живота ви - вашето здраве и това на близките ви, взаимоотношенията ви с колеги, приятели и любими хора, вашата работа. Но тревогата от различните възможни сценарии в бъдещето ви няма да го промени. По-скоро води до загуба на време и енергия в това да се терзаете. Така вместо да се радвате на настоящето, вие живеете в песимистичното си бъдеще, каквото сами си фантазирате, че може да бъде. 

Добави описание

Но как да избягате от негаивните си мисли?

Всичко е въпрос на нагласа, така че:

1. Подгответе се за най-лошото и се надявайте на най-доброто. Помислете какъв би бил най-лошия развой на събитията и се изправете лице в лице пред ситуацията, а след което овладейте емоциите си и помислете какви би било най-доброто решение. Важно е да сте подготвени за неочакваното, тогава ще сте по-спокойни, ако то евентуално ще се случи, защото ще имате план за действие. 

2. Живейте на мига. Ако се намирате в очевидно благоприятна разходка, наложете си в следващите 20 минути да мислите само за нея и въобще за хубави неща. Тренирайте положителното си мислене и се настройте да бъдете щастливи тогава, когато имате всички предпоставки за това. Насладете се на бирата с приятели или хубавия филм с половинката ви, вместо да мислите какво лошо може да стане. 

3. Практикувайте техниката "Заземяване", която ще ви помогне да излете от порочния кръг на песимистичните си мисли поне за известно време, колкото да си поемете глътка свеж въздух. И така... вдишайте дълбоко, огледайте се и посочете пет неща, които виждате, четири неща, които можете да докоснете, три неща, които можете да чуете, две неща, които можете да помиришете и една емоция, която чувствате. 

Добави описание

4. Занимавайте се с дейности, които фокусират вниманието ви върху настоящето. Това може да е медитация, плуване, колоездене, готвене. Тоест занимавайте се спорт или пък практикувайте хобито си. Тези дейности най-добре ще ангажират съзнанието ви и ще ангажират мислите ви в положителния смисъл на думата. 

5. Занимавайте се с благотворителност. Повечето хора, които се занимават с това, споделят, че така се чувстват значително по-добре психически. Сякаш вярват, че извършвайки добрина, ще им се връща добрина, което ги кара да бъдат по-спокойни за бъдещето си и да не изпитват страх от неизвестното.

16.03.2018/Ели Йорданова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да преодолеете страха от неизвестното?".

Още от "Загадъчно"

Китайската нова година

Китайската нова година

Китайската нова година започва на 26 януари. Настъпва годината на бика. Ще бъде 4707-а. Но какво ще ни очаква? А как празнува тази толкова различна нация?

Името прави човека

Името прави човека

Подходящото име трасира пътя към успеха.Още от древността изборът на име е бил свързан с понятия като избор на съдба, посвещение. Той е бил осъществяван при спазването на строги ритуали и му е било придавано определящо значение за цялостния жизнен път на

На коя древногръцка богиня отговаря вашата зодия?

На коя древногръцка богиня отговаря вашата зодия?

Коя е вашата богиня покровителка и кои специални нейни качества притежавате и вие?