Как да преодолеете страха от неизвестното?

0 коментара0/5

Страхът от неизвестното е основната причина за перманентното безпокойство, от което страдат много хора. Ето как да преодолеете страха от неизвестното или поне да контролирате тревожността си.

Как да преодолеете страха от неизвестното?

Страхът от неизвестното е реално страх от бъдещето. И ако не се изправите лице в лице с него, то това означава, че цял живот ще бягате, което не решава проблема ви, а задълбочава страха ви. 

Страхът от неизвестното обхваща много аспекти от живота ви - вашето здраве и това на близките ви, взаимоотношенията ви с колеги, приятели и любими хора, вашата работа. Но тревогата от различните възможни сценарии в бъдещето ви няма да го промени. По-скоро води до загуба на време и енергия в това да се терзаете. Така вместо да се радвате на настоящето, вие живеете в песимистичното си бъдеще, каквото сами си фантазирате, че може да бъде. 

Добави описание

Но как да избягате от негаивните си мисли?

Всичко е въпрос на нагласа, така че:

1. Подгответе се за най-лошото и се надявайте на най-доброто. Помислете какъв би бил най-лошия развой на събитията и се изправете лице в лице пред ситуацията, а след което овладейте емоциите си и помислете какви би било най-доброто решение. Важно е да сте подготвени за неочакваното, тогава ще сте по-спокойни, ако то евентуално ще се случи, защото ще имате план за действие. 

2. Живейте на мига. Ако се намирате в очевидно благоприятна разходка, наложете си в следващите 20 минути да мислите само за нея и въобще за хубави неща. Тренирайте положителното си мислене и се настройте да бъдете щастливи тогава, когато имате всички предпоставки за това. Насладете се на бирата с приятели или хубавия филм с половинката ви, вместо да мислите какво лошо може да стане. 

3. Практикувайте техниката "Заземяване", която ще ви помогне да излете от порочния кръг на песимистичните си мисли поне за известно време, колкото да си поемете глътка свеж въздух. И така... вдишайте дълбоко, огледайте се и посочете пет неща, които виждате, четири неща, които можете да докоснете, три неща, които можете да чуете, две неща, които можете да помиришете и една емоция, която чувствате. 

Добави описание

4. Занимавайте се с дейности, които фокусират вниманието ви върху настоящето. Това може да е медитация, плуване, колоездене, готвене. Тоест занимавайте се спорт или пък практикувайте хобито си. Тези дейности най-добре ще ангажират съзнанието ви и ще ангажират мислите ви в положителния смисъл на думата. 

5. Занимавайте се с благотворителност. Повечето хора, които се занимават с това, споделят, че така се чувстват значително по-добре психически. Сякаш вярват, че извършвайки добрина, ще им се връща добрина, което ги кара да бъдат по-спокойни за бъдещето си и да не изпитват страх от неизвестното.

16.03.2018/Ели Йорданова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да преодолеете страха от неизвестното?".

Още от "Загадъчно"

Тайната природа на зодия Овен

Тайната природа на зодия Овен

Преди да се забъркате с представителите от зодия Овен, вижте първо каква е истинската им същност. Ето няколко истини за тайната природа на Овните.

Гледане на кафе

Гледане на кафе

Гледането на кафе се практикува от векове. Самата практика на пиене на кафе е много стара и според една от хипотезите води началото си от Етиопия.

Тайната на вятърните чанове

Тайната на вятърните чанове

Вятърните чанове са не само популярен сувенир и универсален подарък за дома, но са и силно средство за прогонване на негативната енергия според фън шуй. Важно е обаче вятърните чанове да се сложат на правилното място, за да действат ефективно.