5 загадъчни състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

0 коментара0/5

Светът на сънищата е мистериозна територия, която макар и изследвана остава непонятна за тълкуване от науката. Състоянията, в които изпада нашето съзнание по време на сън са разнообразни и причинени от множество фактори. Вижте кои са най-често срещаните от тях и какво ги предизвиква:

5 загадъчни състояния, в които можем да изпаднем, докато спим
 © iStock

Сънна парализа

Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда през нощта и не може да се движи. Същевременно се появяват страшни халюцинации и усещане, че в стаята има някого. В древността хората смятали, че това се дължи на работа на зли духове.

Всъщност причината се крие в разминаване на работата на мозъка и мускулите в тялото. Обикновено, когато спим, тялото ни се парализира, което служи като защитен механизъм, за да не извършваме никакви действия несъзнателно. Когато човек страда от парализа на съня обаче, мускули  му "се изключват", докато мозъкът не спи. Според учените около 7% от хората по света поне веднъж са имали парализа на съня. Интересен факт е, че тя се случва по-често при хора, които спят по гръб.

Нарколепсия - когато сънят атакува >>>

Хипнагогични халюцинации

Добави описание

Когато човек се намира на тънката граница между сън и реалност, той  е способен да разсъжда и вижда неконтролируеми образи пред очите си. Често това са страшни лица и фантастични същества. Това е един от малкото видове халюцинации, които са разпространени сред психически здрави хора. Обикновено, те се проявяват при децата и това може да е причината те да не искат да заспиват. Често такива халюцинации са причинени от стрес или просто у хора с добро въображение. Може да се появят и след употреба на голямо количество алкохол.

Сомнамбулизъм

Това състояние е пълна противоположност на сънната парализа - мозъкът заспива, но не настъпва мускулна парализа. Докато спят такива хора могат да станат от леглото, да ходят и дори да напуснат къщата си, което често е много опасно за здравето им. На сутринта те не помнят нищо, което прави това състояние трудно за изследване. Сомнамбулизмът се среща при приблизително 4.6-10.3% от хората по света, като децата  са по-често засегнати, отколкото възрастните.

Сомнамбулизъм – ходене на сън >>>

Сънища, които вещаят нещастие >>>

Синдром на експлодиращата глава

Добави описание

При това състояние човек се събужда от усещане за силна експлозия или трясък. Понякога звукът се чува толкова силно, че  човек си мисли, че може да го оглуши. Този феномен сам по себе си не е опасен, но причинява страх у хората, тъй като мислят, че претърпяват инсулт.

Причините за появата на този синдром не са напълно ясни. Понякога причината е в скок на нервната активност в областите на мозъка, отговорни за обработката на звука. Друг път синдромът се проявява поради безсъние или вследствие на смяна в часовата зона по време на дълги полети.

Сънна апнея

Сънната апнея е внезапно спиране на дишането в съня, което  често предизвиква  и събуждане. Качеството на съня пада, мозъкът изпитва кислороден глад, става му все по-трудно да спи. По време на сънната апнея кръвното налягане се покачва, което може да причини проблеми със сърцето.

Причина за това състояние се крие в отпускането на мускулите на фаринкса по време на сън. Това при някои хора води до затваряне на дихателните пътища и спиране на дишането за няколко секунди. В рискова зона са хора със затлъстяване, пушачи, възрастни хора.

13.10.2017/Боряна Харлова

Още от "Загадъчно"

Тест: Геометрия на характера

Тест: Геометрия на характера

Знаете ли, че предпочитанието към една или друга геометрична фигура, може да разкрие черти от характера ви? Открийте какъв тип човек сте с този бърз и лесен тест:

Има ли живот след смъртта?

Има ли живот след смъртта?

В човешкото съзнание бушуват въпроси, чийто отговор вероятно никога няма да открием. Как е възникнала земята, защо сме надарени с разум, как са се появили египетските пирамиди, защо въобще живеем, при условие, че един ден ще си отидем?

Тест: Избери фигура и разбери кои са най-силните черти в характера ти?

Тест: Избери фигура и разбери кои са най-силните черти в характера ти?

Бърз и лесен илюстративен тест, който ще ви покаже, кои са най-силните черти във вашия характер: