Звездата на Давид

0 коментара0/5

Звездата на Давид е древен символ с много имена и различна символика. Най-често звездата на Давид се свързва с еврейкста култура и юдаизма.

Звездата на Давид
 © istockphoto.com

Звездата на Давид (еврейски цар) представлява хексаграм - два преплетени равностранни триъгълника, като единият сочи нагоре, а другият надолу. Мнозина смятат, че те представляват мъжкото и женското начало, Сътворението и разрухата, материалното и духовното, огъня и водата, доброто и лошото. В този ред на мисли хексаграмът е символ както на постоянната война между контрастите, така и постигането на хармония и баланс между тях.

Звездата на Давид е позната от древни времена, но в съвременния свят се свързва най-вече с евреите и Ханука. Тя е смятана за въплъщение на божието покровителство и е част от националния флаг на Израел.

Хексаграмът е познат още като печатът на Соломон (син на Давид и последният цар на обединетото Еврейско царство).

Добави описание

Давидовата звезда присъства и в много ислямски текстове, изобразявана е и върху джамии.

Смята се, че хексаграмът е своеобразен талисман, предпазващ от зли сили и уроки.

Вижте още:  Ритуали против уроки >>>

Шестте лъча на звездата са свързвани и с шестте посоки сътворението на света за шест дни. Така че в някои култури давидовата звезда била смятана за символ, който привлича силата, плодородието и просперитета.

Вижте още: Талисмани и амулети >>>

07.03.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Звездата на Давид".

Още от "Загадъчно"

“Ароматен” хороскоп

“Ароматен” хороскоп

Зодиакалният знак, под който сме родени определя не само нашия характер, но той е свързан и с ароматите, които положително влияят на нашата психика, събуждат чувства и еротични помисли.

Цветовете и тяхната магия

Цветовете и тяхната магия

Ние се нуждаем от тях както от въздуха, който дишаме. Тяхното енергийно излъчване укрепва организма, вдъхновява духа. С малко средства е възможно да ги включваме във всекидневните си дейности, за да подобрим значително здравето си.

В плен на Сатурновата дупка преди рождения ден

В плен на Сатурновата дупка преди рождения ден

Определен период преди да порастнем с още една година, навлизаме в така наречената Сатурнова дупка.