Звездата на Давид

0 коментара0/5

Звездата на Давид е древен символ с много имена и различна символика. Най-често звездата на Давид се свързва с еврейкста култура и юдаизма.

Звездата на Давид
 © istockphoto.com

Звездата на Давид (еврейски цар) представлява хексаграм - два преплетени равностранни триъгълника, като единият сочи нагоре, а другият надолу. Мнозина смятат, че те представляват мъжкото и женското начало, Сътворението и разрухата, материалното и духовното, огъня и водата, доброто и лошото. В този ред на мисли хексаграмът е символ както на постоянната война между контрастите, така и постигането на хармония и баланс между тях.

Звездата на Давид е позната от древни времена, но в съвременния свят се свързва най-вече с евреите и Ханука. Тя е смятана за въплъщение на божието покровителство и е част от националния флаг на Израел.

Хексаграмът е познат още като печатът на Соломон (син на Давид и последният цар на обединетото Еврейско царство).

Добави описание

Давидовата звезда присъства и в много ислямски текстове, изобразявана е и върху джамии.

Смята се, че хексаграмът е своеобразен талисман, предпазващ от зли сили и уроки.

Вижте още:  Ритуали против уроки >>>

Шестте лъча на звездата са свързвани и с шестте посоки сътворението на света за шест дни. Така че в някои култури давидовата звезда била смятана за символ, който привлича силата, плодородието и просперитета.

Вижте още: Талисмани и амулети >>>

07.03.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Звездата на Давид".

Още от "Загадъчно"

Време за промени (седмичен хороскоп 14-20 март)

Време за промени (седмичен хороскоп 14-20 март)

Време е за промени! Вижте какво ни очаква тази седмица, вижте седмичния хороскоп за 14-20 март, изготвен от астролога Татяна Янковска.

Великден и традицията

Великден и традицията

Великден е най-големият празник за всички християни. Празнува се в три последователни дни. Великден е и символичното начало на новия живот през годината.

Историята на Марк Антоний и Клеопатра

Историята на Марк Антоний и Клеопатра

Февруари е месецът на любовта. Заслужаваме мъничко драматична романтика в навечерието му - Клеопатра и Марк Антоний са едно добро начало на любовния сезон.