Съществуват ли вампирите?

1 коментар0/5

Покрай филмите и модерната литература, вампирите се върнаха отново на мода. Съществуват ли наистина вампирите или са плод на дълги години наслагване на въображаеми образи и случки? Къде свършват фактите и къде започва фолклорът?

Съществуват ли вампирите?

Какво разказват легендите?

Слухове за съществуването на вампири се носят от хилядолетия, но набират популярност на периоди, като най-силните такива са 12-ти и 18-ти век. Някои твърдят, че историите за вампири идват от източните страни, докато други смятат, че те са най-разпространени в Англия и Германия. През годините страхът от подобни създания е бил толкова голям, че се превръщал в повод за масови екзекуции, убийства и оскверняване на гробове с цел доказателство, че мъртвият е бил вампир.

Легендите за това как изглеждат самите вампири и какъв е начинът им на живот са много и често се преплитат. В повечето култури подобни създания за смятани за съюзници на сатаната или за зли духове, чиято душа е била „нечиста“. Във фолклора вампирите са представяни като хора с бледа кожа, остри предни зъби, възпитани и харизматични, за да примамват по-лесно жертвите си. Хранели се с човешка кръв, спели в ковчези и били активни нощем, тъй като през деня се страхували от слънцето.Добави описание

Хората вярвали, че някои вампирите се появявали на този свят, за да отмъстят за убийството си. Други мислели, че във вампир се превръщат този, който посегне сам на живота си. Според трети, митичните създания възниквали от ухапването на друго такова, а за четвърти вампиризмът бил наказание за злите деяния, които човек е извършил приживе.

Разпространението на легендите принудило хората да търсят начини, с помощта на които да се предпазят от злите създания. В списъка с оръжия срещу вампирите са чесънът, клон от дива роза, синапено семе, броеница, светена вода и разпятие.

Днес вампирите са определяни за митични същества, които се хранят с кръвта на други живи създания и така оцеляват.

Съществуват ли вампирите?

Съществуват ли наистина вампирите е въпрос, на който специалисти и до днес търсят категоричен отговор. За момента обаче няма научно доказателство от лекари и парапсихолози за съществуването на подобни индивиди. Има обаче трудове и изследвания, които дават частично обяснение на възникването на „вампирските“ слухове.

Добави описание

Някои лекари преписват вампиризма на заболяване, наречено порфирия. Това е болест, която се предава по генетичен път и при която цялото тяло се покрива с мехури, подобни на тези при изгаряне. Заради болката повечето болни се страхуват да излизат на слънце и така се сдобиват с един от симптомите на вампиризма.

Испанският лекар, д-р Хуан Гомес Алонсо, пък свързва вампирите с болестта бяс. Според легендите вампирите са чувствителни към светлината и към някои предмети, подобно на свърхчувствителността, която болните от бяс проявяват. Другите общи черти, които могат да възникнат, са безсъние и импулс, който подтиква болния да хапе околните.

От биологична гледна точка вампирите обаче съществуват, но не в човешки вид. Това са видове, които наистина се хранят с кръвта на други живи организми. Такива са комарите, дървениците, кърлежите, бълхите, пиявиците. Известно е и че има прилепи, които живеят и се хранят на принципа на описаните в митологията вампири.

Днес вампирите са станали популярни най-вече заради литературните и филмови образи, които са посветени на тях. Статистиката сочи, че и до момента най-популярният вампир остава граф Дракула, познат от едноименния роман. Но вампирите от филми като „Здрач“, Истинска кръв“ и „Дневниците на вампира“ също набират скорост и скоро може да изместят Дракула от първото място.
 

04.01.2013/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Пепелянка

От Пепелянка04.01.2013, 23:13 ч.

Кръвопийци не знам дали съществуват, ама енергийни вампири има на 100 %.

Виж всички коментари за "Съществуват ли вампирите?".

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: За връзката на личната година с числото жизнен път

Нели Колева: За връзката на личната година с числото жизнен път

Какво представлява числото на личната година? Може ли то да ни предскаже бъдещето? Каква е връзката му с числото на жизнения път? Нели Колева за връзката на личната година с числото жизнен път.

Распутин – Черният Маг

Распутин – Черният Маг

Явление идващо от дълбоката руска природа, врязано в една неудържима, бурна и убийствена човешка душа.

Влиянието на планетите

Влиянието на планетите

Още в миналото астролози и учени вярвали, че планетите оказват пряко влияние върху живота на хората. Как планетите са си разпределили „задачите“ и какво е влиянието им върху зодиака?