Символът Хамса или Ръката на Фатима

0 коментара0/5

Чували ли сте за Символа Хамса, познат още като Ръката на Фатима? Вижте символиката на Ръката на Фатима, както и на различните символи, които се вграждат в нея. Символът Хамса или Ръката на Фатима

Символът Хамса или Ръката на Фатима
 © istockphto.com/ Pinterest/ Instagram

Символът Хамса, също популярен като Ръката на Фатима или ръката на Мириам, е символ, който се среща в различни култури в Средния Изток и северните части на Африка (най-вече в културите, повлияни от Юдаизма и Исляма).

Символът Хамса или Ръката на Фатима най-често се среща в две основни форми. Едната е ръка с два симетрични палеца, другата – ръка с палец и кутре. В средата на ръката има различни символи, най-често око. В различните култури има различни рисунки върху Ръката на Фатима, обвързани с местната култура.

Вижте също:

Талисмани и амулети за щастлив живот >>>

Червен конец за здраве и късмет >>>

 

За първи път Символът Хамса или Ръката на Фатима се среща в цивилизацията на финикийците – около 1550-300 г. Пр. Хр. С тази ръка финикийците изобразявали своята богиня Танит. Финикийците използвали символа като начин за предпазване от злите сили.

ръката на фатима

По-късно едно от древните еврейски общества използвало символа и го нарекло Ръката на Мириам, сестрата на Моисей и Аарон. Освен това ръката на Мириам (Хамса) се свързва с думата хамеш (в превод пет), обвързано с петте части на свещената книга на евреите Тора.

В арабския свят символът се нарича Ръката на Фатима, носещ името на Фатима Захра, дъщерята на пророка Мохамед. Петте пръста на Ръката на Фатима се свързват с Петте стълба на Исляма. Макар според Корана хората да нямат право да носят амулети, символи и т.н. символът Хамса (Ръката на Фатима) се свързва с ислямските култури.

Ръката на Фатима – за защита от зли сили

Ръката на Фатима е символ, който е широко навлязъл в западните култури. Символът Хамса се вплита в бижута, аксесоари и дори дрехи. Смята се, че Ръката на Фатима предпазва от зли сили и лоши очи.

Окото, което най-често е част от Символа Хамса, символизира всевиждащото око, на което нищо не убягва. Окото предпазва онзи, който носи Ръката на Фатима и отблъсква злите сили, които искат да му навредят.

Вижте също:

12 растения за положителна енергия у дома >>>

Освещаване на дома - какво, кога, как и защо? >>>

Как да предпазим дома от зли сили >>>

Освен като амулет, Ръката на Фатима често се вплита в различни декорации на дома, за да предпазва всички вкъщи. Понякога дори Ръката на Фатима се гравира в дръжките на входните врати, за да не могат злите сили да прекрачат прага на дома. Може също така да се използва като декор на вратата или чукало.

Добави описание

Понякога в Ръката на Фатима има преплетени риби. Рибите са символ на късмет. Освен това рибите живеят във вода, която предпазва от зли сили и в същото време пречиства от злото. Когато в Ръката на Фатима има преплетени риби се смята, че символът има още по-силни защитни сили.

ръката на фатима, символ хамса, риби

10.02.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Символът Хамса или Ръката на Фатима".

Още от "Загадъчно"

Ретроградните планети през 2017

Ретроградните планети през 2017

Всички сме чували за Ретрограден Меркурий, но чували ли сте за Ретроградна Венера. Вижте кои са ретроградните планети през 2017 и как според астрологията ще ни влияе това.

Предсказанията на Калина Трендафилова  винаги се сбъдват

Предсказанията на Калина Трендафилова винаги се сбъдват

Искате да знаете какво ви предстои в бъдеще, какви изненади ви е приготвила съдбата?

21.12.2012 г. – промяна в съзнанието и духовно израстване

21.12.2012 г. – промяна в съзнанието и духовно израстване

Според предсказанията на маите животът на Земята ще свърши на  21.12.2012г., а според много учени  Земята ни не е заплашена от голям апокалипсис, тъй като няма научни доказателства за това.