Символът Хамса или Ръката на Фатима

0 коментара0/5

Чували ли сте за Символа Хамса, познат още като Ръката на Фатима? Вижте символиката на Ръката на Фатима, както и на различните символи, които се вграждат в нея. Символът Хамса или Ръката на Фатима

Символът Хамса или Ръката на Фатима
 © istockphto.com/ Pinterest/ Instagram

Символът Хамса, също популярен като Ръката на Фатима или ръката на Мириам, е символ, който се среща в различни култури в Средния Изток и северните части на Африка (най-вече в културите, повлияни от Юдаизма и Исляма).

Символът Хамса или Ръката на Фатима най-често се среща в две основни форми. Едната е ръка с два симетрични палеца, другата – ръка с палец и кутре. В средата на ръката има различни символи, най-често око. В различните култури има различни рисунки върху Ръката на Фатима, обвързани с местната култура.

Вижте също:

Талисмани и амулети за щастлив живот >>>

Червен конец за здраве и късмет >>>

За първи път Символът Хамса или Ръката на Фатима се среща в цивилизацията на финикийците – около 1550-300 г. Пр. Хр. С тази ръка финикийците изобразявали своята богиня Танит. Финикийците използвали символа като начин за предпазване от злите сили.

ръката на фатима

По-късно едно от древните еврейски общества използвало символа и го нарекло Ръката на Мириам, сестрата на Моисей и Аарон. Освен това ръката на Мириам се свързва (Хамса) се свързва с думата хамеш (в превод пет), обвързано с петте части на свещената книга на евреите Тора.

В арабския свят символът се нарича Ръката на Фатима, носещ името на Фатима Захра, дъщерята на пророка Мохамед. Петте пръста на Ръката на Фатима се свързват с Петте стълба на Исляма. Макар според Корана хората да нямат право да носят амулети, символи и т.н. символът Хамса (Ръката на Фатима) се свързва с ислямските култури.

Ръката на Фатима – за защита от зли сили

Ръката на Фатима е символ, който е широко навлязъл в западните култури. Символът Хамса се вплита в бижута, аксесоари и дори дрехи. Смята се, че Ръката на Фатима предпазва от зли сили и лоши очи.

Окото, което най-често е част от Символа Хамса, символизира всевиждащото око, на което нищо не убягва. Окото предпазва онзи, който носи Ръката на Фатима и отблъсква злите сили, които искат да му навредят.

Вижте също:

12 растения за положителна енергия у дома >>>

Освещаване на дома - какво, кога, как и защо? >>>

Как да предпазим дома от зли сили >>>

Освен като амулет, Ръката на Фатима често се вплита в различни декорации на дома, за да предпазва всички вкъщи. Понякога дори Ръката на Фатима се гравира в дръжките на входните врати, за да не могат злите сили да прекрачат прага на дома. Може също така да се използва като декор на вратата или чукало.

Добави описание

Понякога в Ръката на Фатима има преплетени риби. Рибите са символ на късмет. Освен това рибите живеят във вода, която предпазва от зли сили и в същото време пречиства от злото. Когато в Ръката на Фатима има преплетени риби се смята, че символът има още по-силни защитни сили.

ръката на фатима, символ хамса, риби

10.02.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Символът Хамса или Ръката на Фатима".

Още от "Загадъчно"

Суеверия за лошо време и буря

Суеверия за лошо време и буря

Поройните дъждове, силната градушка и неприятният вятър, на които станахме свидетели това лято провокираха въпроса, защо не сме успели да предвидим проявите на лошото време. В миналото хората са използвали знаци от природата и така са тръгнали суеверията за буря.

Кървавата Мери

Кървавата Мери

Вече се запознахте с историята на Дама Пика. Днес идва ред на друга подобна личност, за която се носят редица легенди – коя от коя по-ужасяващи. На вашето внимание – Кървавата Мери.

По следите на валентинката

По следите на валентинката

Дори да не празнувате Свети Валентин, сигурно сте изпращали картичка с мило послание на любим човек. Така наречените валентинки са сред най-разпространените начини за обяснение в любов. Ако не знаете нищо за тях, тръгнете с нас по следите на валентинката.