Ронгоронго – загадъчните йероглифи на моаите

0 коментара0/5

Ронгоронго са мистериозни символи, смятани за древната писменост на населението на Рапа Нуи. И макар и още да не са дешифрирани, мнозина смятат, че съдържат информация за една изгубена цивилизация на Великденските острови.

Ронгоронго – загадъчните йероглифи на моаите

За пръв път за ронгоронго се споменава през 19 век, когато били открити древни артефакти с гравирани символи. На 2 януари 1864 г, монахът Юджийн Ейруд от Римокатолическата църква отива като мисионер на Великденските острови, намиращи се на юг от Южна Африка и освестни с монолитните си статуи, начерени моаи.

По време на визитата си той намира 26 дървени плоскости, повредени и сякаш изгорени, с необичайни йероглифи на древните жители на Великденските острови. Необичайните символи могат да се видят и върху някои от огромните каменни статуи.

Колко стари са символите?

Според едната теория, ронгоронго датира от 13 век, когато е имало масово обезлесяване на Великденските острови, а част от дървесината се е използвала за намерените артефакти.

Има и още една версия. Една от дървените плоскости изглежда да е от  вид палмово дърво, което расте на острова, а последните такива палмови дървета са изчезнали от Великденските острови около 1650 г. Тоест смята се, че намерените артефакти датират най-късно от тази година. 

Добави описание

Как изглеждат и какво означават йероглифите?

Знаците са комбинация от изображения на животни, хора, растения и геометрични фигури, подредени  в прецизно начертани редове и изрисувани върху дървото с остри камъни, обсидиан (вулканично стъкло) или зъби от акула. Символите са с големина 1 см, а полученият от тях текст се чете от долу нагоре.

Това е архаична форма на писане, наречена бустрофедон, позната от древните гърци. При нея посоката на писане се променя във всеки следващ ред. Тоест 1 и 3 ред се четат от ляво на дясно, 2 и 4 ред се чете от дясно на ляво и т.н.

Ето защо някои символи, съдържащи глава, гледат на дясно, а други наляво в зависимост от това в коя посока трябва да се чете написаното. 

Добави описание

Все още смисълът им не е дешифриран, но се смята, че тези йероглифи са древната писменост на жителите на Рапа Нуи, наречена ронгоронго, и крият информация за изгубената им цивилизация.

Вижте също: Загадките на Великденските острови >>>

Добави описание

Какво означава ронгоронго?

Наименованието ронгоронго идва от родния език на жителите на Рапа Нуи, както местните наричат Великденския остров, и означава буквално “Рецитирам, протестирам, скандирам!”.

03.01.2017/Ели Йорданова

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: Нумерологичен Хороскоп по Лична година -  III част

Нели Колева: Нумерологичен Хороскоп по Лична година - III част

Рожден ден и Лична година. Датата на раждане (деня и месеца на раждане) на всеки човек имат връзка помежду си и активно си взаимодействат с вибрацията Лична година (при нейното изчисляване).

Числото 11 в нумерологията - част 2

Числото 11 в нумерологията - част 2

Предишния път започнахме да говорим за магическите сили на числото 11 в нумерологията. Днес продължаваме с негова помощ да откриваме значими исторически събития.

Как празнуват Коледа различните зодии?

Как празнуват Коледа различните зодии?

Как изглежда идеалната Коледа за различните зодиакални знаци - какво правят, какво е настроението им? Вижте как празнуват Коледа различните зодии.