Поверия и суеверия с котки

0 коментара0/5

Котките винаги са били мистични създания. Затова и с тях има много и най-различни поверия и суеверия. Вижте най-разпространените от тях.

Поверия и суеверия с котки
Поверия и суеверия с котки
  • Поверия и суеверия с котки от цял свят

Популярно холандско поверие гласи, че не бива да обсъждате важни въпроси пред котката. Според поверието котката ще разкаже всичко на съседите ви и ще издаде тайните ви.

Вижте също:

Суеверия и животни >>>

Туристически атракции за любителите на котки >>>

В Италия се смята за голям късмет, ако чуете котка да киха. Ако пък в деня на сватбата булка чуе котка да киха, ще се радва на дълъг семеен живот.

Поверия и суеверия с коткиЯпонците също имат най-разнообразни суеверия с котки. Според най-популярното, ако котката мие лицето си с лапи, значи ще имате гости и трябва да почистите дома си. Друго японско поверие с котки гласи, че трицветните котки носят най-много късмет на стопаните си. Подобно поверие има и в Канада.

Китайците пък смятат, че колкото по-грозна и по-стара е котката у дома, толкова повече късмет носи на семейството.

В Гърция вярват, че котка никога не бива да прескача нечий гроб. В противен случай починалият ще се върне в света на живите като вампир и ще преследва близките си. В някои краища на света пък вярват, че ако котката има черно петно по тялото си, значи носи душата на ваш починал предшественик. Друго поверие гласи, че никога не трябва да се рита котка, защото човек ще получи ревматизъм.

Котките се свързват и с различни поверия и суеверия за бременност. Амишите например слагали котка в празно бебешко креватче. Ако котката остане там, значи съвсем скоро младоженците ще се сдобият с наследник. Ако обаче котката избяга веднага, жената ще зачене трудно. В Англия пък носи лош късмет на бременната, ако котка спи в скута й.

В Индонезия пък котката може да влияе на времето. Според индонезийско поверие, ако искате да завали дъжд, просто трябва да изкъпете/ намокрите някоя котка.

  • Поверия и суеверия с черни котки

Черните котки имат специален статут, когато говорим за поверия и суеверия. От много обичани до ненавиждани и избягвани. В миналото в някои страни черните котки са били убивани, защото се смятало, че са черни магьосници. В някои част на света и до днес котката се свързва с лош късмет, но пък в други се смята, че носи щастие. Ето и някои от по-разпространените поверия и суеверия с черни котки.

Поверия и суеверия с котки

В Египет се смятало, че няма по-лоша поличба от това черна котка да ти пресече пътя по време на пълнолуние. За тях това вещаело болести и много смърт. Във Великобритания в домовете на моряците имало винаги черна котка. Това носело късмет на излезлите в морето и обещавало благополучното им завръщане.

Във Франция има поверие, че трябва да се грижите добре за черната котка и да й отделяте много внимание. Тя ще ви се отплати като донесе много късмет и благополучие в дома си.

Смята се за лош късмет, ако напъдите или ударите черна котка. И ще завършим с най-разпространеното суеверия за котките и за черните котки в частност „Не оставяйте черна котка да ви пресече път, защото носи лош късмет“

09.10.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Поверия и суеверия с котки".

Още от "Загадъчно"

Летящите звезди през 2017 година

Летящите звезди през 2017 година

Летящите, или още блуждаещите, звезди са пряко свързани с философията Фън Шуй и квадрата Ло Шу и цифрите в него. Летящите звезди ви помагат да предизвикате късмета си и да се предпазите от злото.

Стъпалото показва бъдещето на вашето бебе

Стъпалото показва бъдещето на вашето бебе

Разглеждайки линиите на лявото ходило, може да се разбере какъв ще бъде характерът на детето, дали притежава дарби и ще има ли добър шанс в живота.

Сънища, които вещаят нещастие

Сънища, които вещаят нещастие

Много хора вярват, че сънищата са знак за предстоящи събития. И ако някои сънища ни карат да се усмихваме, от други ни побиват тръпки. Вижте някои от сънищата, които вещаят нещастие.