Поверия и суеверия с яйца

0 коментара0/5

Какво символизира яйцето, кои са най-популярните поверия и суеверия с яйца и как можем да използваме яйцето за гадаене. Вижте най-разпространението поверия и суеверия с яйца.

Поверия и суеверия с яйца
Поверия и суеверия с яйца

Яйцето е магически символ още от древни времена. Използва се правене и разваляне на магии, както и за гадаене. Яйцето символизира плодовитостта и живота. Според някои народи светът се е родил точно от яйце. От друга страна яйцето символизира и цикъла на живота. При толкова символика е нормално да има най-разнообразни поверия, свързани с яйцата.

Според някои поверия, когато ядете варено яйце, трябва да натрошите на ситно черупките му след това. В противен случай вещици и магьосници ще си направят лодка от черупките на яйцето и ще правят магии на корабите и моряците в открито море.

Поверия и суеверия с яйца

Според други поверия пък фермерите трябва да слагат яйца за мътене по пълнолуние. В противен случай от яйцата няма да се излюпят пиленца.

Освен странните поверия и суеверия с яйца, има значение и от каква птица е яйцето. Вярва се, че яйцата на совите могат да помогнат на хора с алкохолизъм. Ако пък попаднете на необичайно малко кокоше яйце, хвърлете го на покрива на дома си, за да прогонвате злите сили.

Вижте също:

Поверия за Великден >>>

Поверия и суеверия с яйца

Ако пък сте урочасани, се смята, че яйцето може да ви помогне. Това се прави обикновено при гадателка или баячка. Урочасаният носи със себе си яйце, ляга на леглото, а баячката изрича специални думи, след което леко почуква урочасания с яйце по челото. Смята се, че така негативната енергия се прехвърля в яйцето и човекът се чувства по-добре.

  • Поверия и суеверия с яйца: Яйце с два жълтъка

Яйцето с два жълтъка е рядкост. Именно затова се смята, че за това се крие някаква определена символика. Ако жена счупи яйце и вътре има два жълтъка, то е много вероятно съвсем скоро да зачене близнаци. Според други пък яйцето с двата жълтъка символизира сватба – обединението на двама души в едно цяло.

Поверия и суеверия с яйца

Яйцето с два жълтъка има и своята негативна символика. Според нея яйцето с два жълтъка предвещава загуба на много близък роднина

  • Гадаене с яйца

Яйцата се използват често и за гадаене. Смята се, че ако момиче иска да разбере кой мъж истинската си любов, трябва да постави едно яйце в огнището в нощ, когато има буря. Докато яйцето стои в огъня, а навън стихиите бушуват, бъдещият съпруг ще се появи на вратата.

Друг подобен ритуал включва сварено яйце, на което се премахва бълтъка. Празното място се запълва със сол, а яйцето се изяжда преди лягане. Когато заспи, момичето ще сънува, че мъж й носи вода, за да утоли жаждата й. Този мъж ще е нейният съпруг.

 

Вижте също:

Гадаене - поглед в бъдещето >>>

Друг начин да гадаете с яйце е като напълните купа с вода и вътре счупите яйцето. След това трябва внимателно да се вгледате в белтъка на яйцето и по формите, които се образуват, е гадаене. Друг вариант за гадаене с яйце е да вземете прясно яйце и да го носите цял ден в себе си. След това трябва да отидете на баячка. Тя пробива с игла дупка в яйцето и го изсипва в купа топла вода и гадае по образувалите се форми.

Ако пък не искате да ползвате помощта на баячка, опитайте друго. Според популярно поверие, трябва да носите едно яйце цял ден със себе си. Вечерта, преди да легнете, го сложете под възглавницата или матрака си така, че да не се счупи. Смята се, че в съня си ще получите отговорите на въпросите, които ви интересуват.

27.03.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Поверия и суеверия с яйца".

Още от "Загадъчно"

Вярваме ли в орисниците

Вярваме ли в орисниците

Спомняте ли си приказката „Спящата красавица“? Сигурно помните сюжета и по-точно как добрите орисници даряват малката принцеса с неземни качества, добродетели и блага, а злата вещица я проклина.

Секс и зодии

Секс и зодии

„Бих направила всичко за една нощ, прекарана с него!" Но дали между вас всичко ще бъде върховно? За да разберете, прочетете нашия хороскоп.

За да бъдеш щастлив не ти трябва повод

За да бъдеш щастлив не ти трябва повод

Какво е чувството да си истински щастлив? Убедена съм, че всеки е изпитвал страшно много пъти усещането да се чувства искрено щастлив без реална причина и да се насилва да се радва, когато има за какво.