По следите на валентинката

0 коментара0/5

Дори да не празнувате Свети Валентин, сигурно сте изпращали картичка с мило послание на любим човек. Така наречените валентинки са сред най-разпространените начини за обяснение в любов. Ако не знаете нищо за тях, тръгнете с нас по следите на валентинката.

Добави описание
Оказва се, че хората са си разменяли валентинки много преди празникът да бъде въведен. Историци смятат, че в Древен Египет двойките си разменяли „писма“ от папирус с желания и любовни обяснения. Подобни практики били познати и в Гърция и Китай.

Валентинката и Валентин

С историята за Свети Валентин валентинката започнала да се асоциира с празника. Легендата разказва, че през 200г.сл.Хр. император Клавдий II забранил браковете, защото смятал, че женените мъже имат слаба психика, а във време на война той се нуждаел от силни войници. Тогава един свещеник на име Валентин тайно започнал да бракосъчетава влюбените двойки.

След като владетелят разбрал за „нарушителя“, издал заповед той да бъде арестуван и екзекутиран. Докато бил в затвора, Валентин помогнал да дъщерята на тъмничаря да възвърне зрението си. Смята се, че между двамата имало повече от приятелство. Твърди се, че преди да бъде екзекутиран, Валентин оставил предсмъртно любовно писмо до нея.

Добави описание

По следите на валентинката

Официално, първата валентинка се смята, че е пратена през 1415г. Тогава френски херцог на име Шарл изпратил любовно писмо с римувани стихове на съпругата си във Франция, докато той самият бил на заточение в Англия. Ако проявявате любопитство, може да видите въпросната валентинка в Британския музей.

Дълги години валентинките се правели ръчно, а творците им искали да ги направят по-пищни и интересни. За целта добавяли дантела, коприна, сатен, окичвали ги с цветя и пера, изписвали внимателно всеки любовен стих. В началото на 18-ти век навлязла практиката посланията във валентинките да бъдат кодирани с помощта на езика на цветята. Всяко цвете и всеки цвят носели конкретно послание, което любимата/ любимият да разчете

Смята се, че по същото време хората започнали да украсяват валентинките със сърца и рози. За да предотвратят прекаленото комерсиализиране на любовното чувство, монахини пък творили валентинки с религиозни мотиви, най-разпространеният от които – този на ангели и на Купидон.

Добави описание

В началото на 19-ти век хората открили, че валентинките могат да служат и за търговска цел. Началото било дадено в Англия, където художникът Кейт Грийнуей рисувал валентинки по поръчка. 40 години по-късно, но в САЩ, Естер Хауланд отворил „щанд“ с валентинки за продан. С помощта на своите братя той изработвал картички, покрити с дантела, панделки и снимки. Само за година Естер натрупал богатство, което го превърнало от обикновен търговец в богаташ.

Първите години на 20-ти век търговията се разраства, и се въвежда машинното производство на валентинки. Днес валентинките не са това, което са били. Технологиите и интернет изпращат хартиените картички в историята, замествайки ги с по-бързи електронни варианти като смс или е-мейл.

Викторианските валентинки

Спациалисти и естети определят валентинките от викторианската епоха за най-красивите през различните години. Освен това по тяхно време е имало и голямо разнообразие на декорация на картички. Някои били изписвани ръчно със специфичен шрифт, а други – надупчвани с игла в краищата, за да имитират дантела. Тези, които искали да скрият любовта си, си изпращали валентинки тип ребус или пъзел. Сред най-харесваните обаче били валентинките, при които при съединяването на първите букви от всеки стих се получавало името на възлюбения.

Любопитни факти за валентинките

  • За празника на влюбените се разменят около 1 билион валентинки по цял свят.
  • Валентинките са вторите най-изпращани честитки след коледните.
  • За Свети Валентин се продават средно по 30 милиона бонбониери по цял свят.

14.02.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "По следите на валентинката".

Още от "Загадъчно"

Цветове

Цветове

Цветовете – символи, значения, предсказания

Дежа ву и какво се крие зад това явление

Дежа ву и какво се крие зад това явление

Ежедневието ни е изпълнено с безброй странности. Всеки път като се сблъскаме със загадъчен феномен, който не можем да задоволим с логично обяснение, ние го отдаваме на паранормалното, простиращо се отвъд границите на нашите възприятия.

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумерологията е наука за числата, древна и символно кодирана наука. Тази наука разкрива взаимовръзката между числата, може да намери приложение в много сфери на живота.