Парейдолия - да видиш ред в хаоса

0 коментара0/5

Успявате ли да видите някакво изображение в привидно хаотична цапаница от цветове, в облаците или сред разпилените предмети на земята? Този феномен се нарича парейдолия. Вижте какво трябва да знаете за парейдолията.

Парейдолия - да видиш ред в хаоса
Парейдолия - да видиш ред в хаоса

Парейдолията е психологически феномен. При него хората успяват да видят някакъв образ в привидно хаотична среда - петна, хаос от предмети. Най-лесният пример, с който се сблъскваме всеки ден са облаците в небето. Едни успяват да развихрят въображението си и да намерят в белите облаци образи на хора или предмети. За други те си остават просто облаци.

Парейдолията може да се прояви на различни места и по всяко време. Ето и някои от възможните обяснение за парейдолия

Защо?

Най-популярното обяснение за парейдолия е взаимодействието на сетивата с околната среда. Така на база лични преживявания и мисли, човекът успява да „сътвори“ в очите си даден образ. Според други пък въпросните образи, които хората виждат в хаоса, са свързани с дългосрочната памет на човека и подсъзнанието му.

Според някои проучвания пък мозъкът на човек е програмиран да търси обяснение, логика. Затова и създава илюзорни образи от непознатото, онова, което не може да се обясни.

Според някои от теориите хората, при които се проявява парейдолия, са силно религиозни или имат склонности към окултното.

Тестът на Роршарх (мастилените петна) и парейдолията

Много психолози използват теста на Роршарх с мастилените петна, за да научат повече за пациента си. По време на теста пред пациената се дават картички с мастилени петна. Той трябва да каже на психолога си какво вижда. Именно тук се проявява парейдолията. Дадено петно за един изглежда като човешки образ, за друг – като животно, за трети – като определен предмет.

Парейдолия - да видиш ред в хаоса

Известни случаи на парейдолия

През 1994 жена „вижда“ образа на Дева Мария върху препечената си филийка и счита това за знамение. С помощта на медиите случая става известен, а препечената филийка тръгва на „турне“. След като първоначалната истерия отшумява, гордата собственичка на филията я продава на търг за сумата от $28 000.

Друг любопитен случай на парейдолия в САЩ е, когато мъж забелязва образа на Джордж Вашингтон върху пилешка хапка. Явно обаче малцина са видели приликата, защото хапката е продадена едва срещу $8.

В Бангалор пък мъж вижда образа на Иисус върху филия хляб. Около историята отново тръгват слухове за знамения. Филията с Иисус дотолкова се прочува, че над 20 000 вярващи се стичат за да видят с очите си чудото.

24.10.2014/ Радослава Михайлова

Още за: загадъчно

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Парейдолия - да видиш ред в хаоса".

Още от "Загадъчно"

Кристалните деца – как да ги познаем?

Кристалните деца – как да ги познаем?

Кои са кристалните деца, какво е характерно за тях и как да ги познаем. Научете повече за кристалните деца.

Феноменът кълбовидна мълния

Феноменът кълбовидна мълния

„За да повярваш, трябва да видиш“. Много хора са изключително скептични относно съществуването на този феномен, но прекалено голям е броят на очевидците.

Черна луна тази нощ – какво означава?

Черна луна тази нощ – какво означава?

В нощтана 30-ти септември срещу 1 октомври ще станем свидетели на рядко явление, наречено Черна луна. Какво се крие зад тези страшни думи и как може Черната луна може да ни влияе.