Елизабет І

7 коментара2/5

Елизабет І е уязвима и деспотична, страстна и определено недостижима жена. Целият й живот е белязан от вътрешния конфликт на дълга и личния копнеж. Тя е кралица, която носи изключителна сила.


Елизабет І„Аз съм видяла много мъже, превърнали своето злато в дим, но вие сте първият, който е превърнал дима в злато.“
— на Уолтър Рали (пренесъл тютюна от Америка в Англия)

На 15 януари 1559 г. Елизабет I, дъщеря на Хенри VIII от брака му с Ан Болейн, официално е коронясана за английска кралица. Родена през 1533 г., тя е шестият и последен монарх от династията Тюдор и е известна като девствената кралица, тъй като никога не се омъжва.Елизабет остава на трона в Лондон цели 44 години, получили популярност като Елизабетинска епоха. Като последен пряк наследник от династията Тюдор Елизабет поема властта през ноември 1558 г. след смъртта на Едуард и Мери. Един от първите актове на Елизабет е връщането на протестантството, изоставено от Мери за сметка на католицизма.

Елизабет наследява разрушена държава. Конфликтът между протестанти и католици отслабва английското общество, хазната е изпразнена от Мери Тюдор и съветниците й, Англия за първи път от 1066г. няма континентални владения, а много католици смятат Елизабет за незаконородена и отричат правото и върху престола. Франция застрашава Англия чрез съюзника си Шотландия, Испания е най-силната държава в Европа също заплашва сигурността на Английското кралство. Елизабет управлява благодарение на своето спокойствие, политическа проницателност и талантливи съветници.

Елизабет е необикновено интелигентна личност и много мъдър политик.
Тя е предпазлива и консервативна. Изпитва отвращение от войната и всякакво кръвопролитие, въпреки че може да бъде твърда, когато се наложи. Подобно на своя баща тя упражнява политическата си власт, като работи съвместно с парламента, а не против него.

Не се омъжва и по всяка вероятност остава девствена, както твърди публично.
Но би било съвсем погрешно да я смятаме за жена, която мрази мъжете. Тъкмо напротив, винаги е давала да се разбере, че харесва мъжете и се радва на тяхната компания. Елизабет подбира добре министрите си: наистина част от заслугата за всички нейни постижения трябва да отдаде на Уилям Сесил, който е нейн главен съветник от 1558 г. до самата си смърт.

Елизабет ІЦаруването на Елизабет I e наречено Златна епоха и е един от най- великите периоди в английската история. Литературата процъфтява с творбите на Спенсър, Марлоу, Шекспир и др. Сър Френсис Дрейк и сър Уолтър Роли са флангмани на разширяващото се английско влияние в Новия свят. Франсис Дрейк осъществява околосветското си пътешествие, което е второто успешно след това на Магелан. Започва британската колонизация на Северна Америка, а разгромът на Великата армада през 1588 г. слага край на испанското надмощие в Атлантика. Религиозният компромис на Елизабет погребва много страхове. През време на тази епоха за развива образованието изграждат се модерни етикет и тоалети.

Дипломатическите способности на кралицата

През 60-те години като главен враг на Елизабет се очертава нейният зет, испанският крал Филип II, женен за Мери и яростен защитник на католицизма. Конфликтът се разгаря, след като британски пирати започват да атакуват испанските конвои със сребро от Америка и се нажежава след 1580 г., когато Англия подкрепя холандските бунтовници в опита им да отхвърлят испанската власт. За да победи Англия, Филип II изпраща през лятото на 1588 г. Великата армада от 130 кораба с 30 000 души на борда, но тя е разбита в Ламанша. Впоследствие битките се пренасят в Атлантика с все по-ясно английско надмощие. Елизабет I умира през 1603 г. и е наследена от Джеймс I Стюарт, син на Мери Стюарт.

Подписът на Елизабет І


Казват, че се е забавлява, отклонявайки много предложения за сватба и флиртувайки с мъжете, но никога не се омъжва и няма деца. Елизабет умира на 70 години, след 45 години царуване. Тя е последният владетел от династията Тюдор.

26.03.2009/Блага Димитрова


7 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 08.03.2012, 12:14 ч.

Харесва ми, както е описана като личност. :))) При хората като нея, обаче, съществува някаква закономерност, че едното е за сметка на другото, в случая - короната за сметка на любовта, в смисъл доверие, отпускане и прочие,...

Виж всички коментари за "Елизабет І".

Още от "Загадъчно"

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-големите инати сред зодиите и не отстъпват пред нищо и кои са по-благосклонни на компромиси. Вижте нашата класация за най-инатливите зодии.

Призраците – реалност или мит?

Призраците – реалност или мит?

Дали наистина съществуват призраци? И ако е така, какво са те?

Великаните – първите хора

Великаните – първите хора

Големи, различни, силни. Великаните са най-митологизираният образ в съзнанието ни, но дали са съществували?