Елизабет І

7 коментара2/5

Елизабет І е уязвима и деспотична, страстна и определено недостижима жена. Целият й живот е белязан от вътрешния конфликт на дълга и личния копнеж. Тя е кралица, която носи изключителна сила.


Елизабет І„Аз съм видяла много мъже, превърнали своето злато в дим, но вие сте първият, който е превърнал дима в злато.“
— на Уолтър Рали (пренесъл тютюна от Америка в Англия)

На 15 януари 1559 г. Елизабет I, дъщеря на Хенри VIII от брака му с Ан Болейн, официално е коронясана за английска кралица. Родена през 1533 г., тя е шестият и последен монарх от династията Тюдор и е известна като девствената кралица, тъй като никога не се омъжва.Елизабет остава на трона в Лондон цели 44 години, получили популярност като Елизабетинска епоха. Като последен пряк наследник от династията Тюдор Елизабет поема властта през ноември 1558 г. след смъртта на Едуард и Мери. Един от първите актове на Елизабет е връщането на протестантството, изоставено от Мери за сметка на католицизма.

Елизабет наследява разрушена държава. Конфликтът между протестанти и католици отслабва английското общество, хазната е изпразнена от Мери Тюдор и съветниците й, Англия за първи път от 1066г. няма континентални владения, а много католици смятат Елизабет за незаконородена и отричат правото и върху престола. Франция застрашава Англия чрез съюзника си Шотландия, Испания е най-силната държава в Европа също заплашва сигурността на Английското кралство. Елизабет управлява благодарение на своето спокойствие, политическа проницателност и талантливи съветници.

Елизабет е необикновено интелигентна личност и много мъдър политик.
Тя е предпазлива и консервативна. Изпитва отвращение от войната и всякакво кръвопролитие, въпреки че може да бъде твърда, когато се наложи. Подобно на своя баща тя упражнява политическата си власт, като работи съвместно с парламента, а не против него.

Не се омъжва и по всяка вероятност остава девствена, както твърди публично.
Но би било съвсем погрешно да я смятаме за жена, която мрази мъжете. Тъкмо напротив, винаги е давала да се разбере, че харесва мъжете и се радва на тяхната компания. Елизабет подбира добре министрите си: наистина част от заслугата за всички нейни постижения трябва да отдаде на Уилям Сесил, който е нейн главен съветник от 1558 г. до самата си смърт.

Елизабет ІЦаруването на Елизабет I e наречено Златна епоха и е един от най- великите периоди в английската история. Литературата процъфтява с творбите на Спенсър, Марлоу, Шекспир и др. Сър Френсис Дрейк и сър Уолтър Роли са флангмани на разширяващото се английско влияние в Новия свят. Франсис Дрейк осъществява околосветското си пътешествие, което е второто успешно след това на Магелан. Започва британската колонизация на Северна Америка, а разгромът на Великата армада през 1588 г. слага край на испанското надмощие в Атлантика. Религиозният компромис на Елизабет погребва много страхове. През време на тази епоха за развива образованието изграждат се модерни етикет и тоалети.

Дипломатическите способности на кралицата

През 60-те години като главен враг на Елизабет се очертава нейният зет, испанският крал Филип II, женен за Мери и яростен защитник на католицизма. Конфликтът се разгаря, след като британски пирати започват да атакуват испанските конвои със сребро от Америка и се нажежава след 1580 г., когато Англия подкрепя холандските бунтовници в опита им да отхвърлят испанската власт. За да победи Англия, Филип II изпраща през лятото на 1588 г. Великата армада от 130 кораба с 30 000 души на борда, но тя е разбита в Ламанша. Впоследствие битките се пренасят в Атлантика с все по-ясно английско надмощие. Елизабет I умира през 1603 г. и е наследена от Джеймс I Стюарт, син на Мери Стюарт.

Подписът на Елизабет І


Казват, че се е забавлява, отклонявайки много предложения за сватба и флиртувайки с мъжете, но никога не се омъжва и няма деца. Елизабет умира на 70 години, след 45 години царуване. Тя е последният владетел от династията Тюдор.

26.03.2009/Блага Димитрова


7 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 08.03.2012, 12:14 ч.

Харесва ми, както е описана като личност. :))) При хората като нея, обаче, съществува някаква закономерност, че едното е за сметка на другото, в случая - короната за сметка на любовта, в смисъл доверие, отпускане и прочие,...

Виж всички коментари за "Елизабет І".

Още от "Загадъчно"

Какво е магията?

Какво е магията?

От древността и до днес магията съпровожда човечеството.

Каква зодия сте според циганския хороскоп?

Каква зодия сте според циганския хороскоп?

Както маите, келтите и всякакви други народи имат свои хороскопи, така и циганте имат. Ето каква зодия сте според циганския хороскоп.

Как разбирате понятието „сродна душа“?

Как разбирате понятието „сродна душа“?

Някога Господ създал човека двуполов. Заради неговото непослушание, той го разделил на две половини и ги отпратил по двата края на света.