Кехлибарената стая

11 коментара3/5

Представете си стая. Представете си съкровища. А сега си представете съкровище, което принадлежи на руската империя – стаята е облицована в кехлибарени панели със златен кант и огледала. Тя е наричана „осмото чудо”.


Историята на Кехлибарената стая започва от века на Просвещението.

Имало едно време един пруски крал, носещ осъдителния прякор “курфюрстът-солдат”, който поръчал да бъдат изработени кехлибарени панели, за да облицова с тях една от стаите на двореца в Шарлотенхоф.

Кехлибарената стаяГотовите панели не останали задълго в Шарлотенхоф. Син на Фридрих Ι курфюрста, подарил това съкровище на Петър Велики. Прусия имала нужда от силен съюзник като Русия, която малко преди това е победила Швеция, и този скъп дар скрепил съюзничеството им.

Кехлибарената стая
била разглобена и опакована в 18 големи сандъка и транспортирана до Санкт Петербург. През 1755 г. императрица на Русия - Елисавета Петровна заповядала да преместят Кехлибарената стая в Царское село.

От Берлин Фридрих ΙΙ изпратил още балтийски кехлибар. Помещението в Царское село, което щяло да е новата Кехлибарена стая, било в пъти по-голямо от това в Прусия. Италианският архитект се справил със задачата по дизайна, като добавил позлатена дърворезба, картини и огледала.

В първоначалния си вид Кехлибарената стая представлявала пано от 55 кв.м., което съдържало повече от 6 тона кехлибар.  „Осмото чудо” добило окончателния си вид през 1770 г.

Има много противоречиви сведения и теории относно съдбата на Кехлибарената стая.

Според различните варианти, тя е разрушена при бомбардировки, скрита в подземен бункер в Кьонигсберг, заровена в мините в планините по чешко-полско-немската граница, или е натоварена на нацистки кораб или подводница, която е потопена от съветски сили в Балтийско море.

През 1997 г. италианска каменна мозайка, която е била една от четирите, с който е била декорирана Кехлибарената стая, се появява в Западна Германия като собственост на семейството на войник, който е опаковал Кехлибарената стая.
Според една от версиите за изчезването на Кехлибарената стая, тя е била унищожена от съветските войници.

Кехлибарената стаяОкопалите се в околностите на Ленинград германски войски плячкосали двореца и в края на 1941 г. изнесли Кехлибарената стая в главния град на бившата Източна Прусия Кьонигсберг.

Там тя останала в кралския замък до пролетта на 1944 г., когато била опакована и подготвена за изпращане в Германия, оттогава следите й се губят.

„Таймс“ пише, че в село Дойчнойдорф на дълбочина 20 м се намира направена от човешка ръка пещера, в която е струпано злато или сребро.

Според изследователите това е или злато от Кехлибарената стая или пък злато, което може да отведе до друго скривалище, където тя се пази.

Търсачите на съкровища още не са стигнали до пещерата, тъй като за това е нужно време и специална техника.

През 1979 г. започнала реконструкция в Екатерининския дворец, базирана основно на чернобели снимки на оригиналната Кехлибарена стая. Идеята била финансово подкрепена от немска компания. През 2003 г. огромният труд на руските майстори бил почти завършен.

Новата стая била посветена на руския президент Владимир Путин и немския канцлер Герхард Шрьодер по случай 300-годишнината от основаването на Санкт Петербург.26.02.2009/Блага Димитрова

11 коментарaДобави коментар »

Дияна

От Дияна17.04.2009, 07:41 ч.

Статията е страхотна като исторически фактир но снимките не са от реставрираната кехлибарена стая в Екатерининския дворец в Царско село

Виж всички коментари за "Кехлибарената стая".

Още от "Загадъчно"

Куче според зодиакалния знак

Куче според зодиакалния знак

Оказва се, че всяка порода кучета, имат своя аналог при човешките зодиакални знаци.

Какъв си според месеца на раждане: Юни

Какъв си според месеца на раждане: Юни

Какво издава месецът на раждане за човека и неговия характер, за отношенията му в личен и в професионален план. Вижте какви са хората, родени през месец юни.

Стъпалата издават характера

Стъпалата издават характера

Характерът на човека може да се познае по стъпалата и дори по всеки отделен пръст. Вижте какво издава за характера ви формата на стъпалото и какъв сте според пръстите на краката.