Кристалният череп

12 коментара3/5

Всеки е чувал за това явление, което често се характериза с израза „черепът не би трябвало  да съществува“. Факт, обаче, че се намира на земята, дори преди година се е помещавал в дома на откривателката си. Кристалният череп.

Кристалният черепВ света има два „специални“ черепа. Тежат около 5 кг. Единият носи името “Черепът на Страшния съд” и се намира в “Музея на хората” в Лондон, а другият е  “Черепът на Проклятието”, който се съхранява в “Музея на американските индианци” в Ню Йорк. До преди година, вторият, се е намирал при Ана Хеджис.

За първият череп, може да се каже малко. Почти нищо. Произходът му е неизвестен. Закупен е от бижутерската фирма „Тифани“ през 1898 г., но не се знае от къде е закупен. Според някои източници, той е бил спечелен от неизвестен наемник в Мексико през XIX в.

Историята на втория е значително по-пълна. Открит е в древния град на майте Лубаантун. Фактите доказват, че той е уникален.

Защо? Защото е изработен от цял прозрачен къс планински кристал, в който се виждат вътрешни ивици, наподобяващи капиляри и мехурчета. Само иронична усмивка предизвикват твърдения на онези експерти, според които кристалът е шлифован с пясък. Те стигат до това заключение, след като изследванията под микроскоп не са намерили следи от метални инструменти. За да се обработи ръчно, с пясък или с нещо по-твърдо, са необходими най-малко 150 години по 12 часа упорит дневен труд на много занаятчии. Някои изчисляват, че за постигането на този резултат ще бъдат необходими 800, 1000 или 1500 години. Не вярвам, че ще се намерят майстори, които да се заемат с толкова тънка и продължителна работа. Скулите и очните кухини на черепа са обработени по такъв начин, че като отразяват светлината, създават впечатление на отблясъци, на някакво вътрешно движение. Ефектът се подсилва и от една призма, оформена в основата на черепа. Кристалният череп тежи 5,3 кг, висок е 13 см, широк 13 см и дълъг 18 см. 

Историците не знаят за какво е служел черепът. Слуховете сред местното население гласят, че с помощта на тях се е провеждал рутуал на богинята. Други пък казват, че черепите са 13 на брой. Когато се съберат на едно място човечеството ще постигне познанието или ще загине. Името на откривателката му е Ана Мичъл – Хеджис. Той е подарък за рождения й ден. Тя се разхождала по върха на някоя от пирамидите и видяла, че нещо блещука в далечината. Отишла при доведения си баща и му казала за блестящата светлина. След три седмици Ана държала в ръцете си подаръка. След известно време открили и долната част от черепа. Очевидно принадлежал на кристалното създание, тъй като размерите им паснали идеално. Интересна е реакцията на наетото местно население, след появата на черепа – всички застинали и започнали непрестанни молитви почти две седмици.

Кристалният череп

Съдейки по някои анатомични особености, специалистите са на мнение, че кристалът е моделиран по черепа на жена. Един факт особено тормози експертите: ако е вярно, че целият предмет е изработен от един кристален къс - а това означава и подвижната долна челюст, - как е бил разрязван този къс?
Според тях, планинският кварцов кристал не може да се реже и всеки опит би завършил с натрошаване, заради вътрешното огромно напрежение. Освен това майсторите по шлифоване знаят, че кварцовият кристал расте спираловидно около невидими оси. Те могат да се видят само при определени условия и силно увеличение. Обработката може да се извършва само по посока на тези оси. И най-незначителното отклонение веднага би го натрошило на малки късчета. А кристалът на маите е обработен тъкмо по този невъзможен начин.

Това дава повод на един учен да възкликне: "Проклетото нещо не би трябвало да съществува!" Ана Мичъл-Хеджис e предоставила за шест години "проклетото нещо" на Франк Дорланд - известен реставратор и консерватор на произведения на изкуството. Той e открил и описал някои свойства на черепа, които не се вписват в графа „нормални“. Веднъж за няколко минути около черепа се появил ореол, аура или сияние. В дома на Дорланд, докато черепът бил у него, понякога се чували звънчета. Усещала се и някаква неопределена миризма. Имало моменти, когато в кристала се забелязвали странни сенки и светлини, образи на други черепи, човешки лица, разни предмети. Както Дорланд, така и собственичката му Ана Мичъл-Хеджис не се съмняват, че кристалният череп оказва някакво влияние върху хората, които са близо до него, върху техните чувства, настроения и мисли.
Кристалният черепСпоред сп. "Нешънъл инкуайърър" не една или две холивудски звезди са посещавали дома на Ана в Кичънър, провинция Онтарио - Канада, за да се усамотят с черепа, да му се помолят или да медитират в негово присъствие. С кристала се е разделила за по-продължителен срок само когато го е дала на реставратора. Втори път се е лишила от него, когато го е предоставила за една година на Музея на американския индианец в Ню Йорк. Третият път, когато умира на достолепната 100годишна възраст.

Специалистите споделят, че със сегашните методи за датиранене е възможно да се определи възрастта на кристалния череп. Не могат да отрекат, че е намерен в Лубаантун, но хвърлят съмнения върху способността на маите да изработват с примитивните си инструменти нещо с такова високо качество. Някой изследователи смятат, че дори и да може да се направи такова „нещо“, то определено би било след XIXв., защото тогава са се появили нужните, макар и на доста примитивно техническо равнище, машини.

За маите и техният календар вижте тук.

29.10.2008/Блага Димитрова

12 коментарaДобави коментар »

Лина

От Лина10.11.2008, 11:29 ч.

За два месеца ще съм в Ню Йорк и смятам да посетя историческия музеей и дано да имам късмет и там да е изложен единия череп та да мога да го видя наживо Колкото до това дали е правн 1900 година в Франция не съм много...

Виж всички коментари за "Кристалният череп".

Още от "Загадъчно"

Тест: Изберете великденско яйце

Тест: Изберете великденско яйце

Кое е първото яйце, върху което попадна погледа ви? Вижте какво означава. Тест: Изберете великденско яйце.

Грехът и съвременният свят

Грехът и съвременният свят

Още от създаването на човека, в неговата природа е заложена слабостта той да бъде изкушен. Колкото и наивна да ни звучи историята с библейското сътворение на света, Адам и Ева и тяхното прогонване от Рая, тя носи дълбоко послание.

Скандинавски хороскоп – част 1

Скандинавски хороскоп – част 1

Скандинавският хороскоп е по-малко познат в сравнение с останалите цветни хороскопи. В него за включени 36 зодии с имена на цветя, които отговарят на характера на хората, родени в съответния период. Открийте себе си в скандинавския хороскоп.