Как разбирате понятието „сродна душа“?

41 коментара1/5

Някога Господ създал човека двуполов. Заради неговото непослушание, той го разделил на две половини и ги отпратил по двата края на света.

Оттогава всяка половина блуждае в търсене на своята изгубена сродна душа, с която да се свържат и възстановят изгубеното цяло.

Много хора изминават целия си живот в търсене на сродната душа. За нея се носят легенди и сказания. Видиш ли я веднъж, веднага ще го разбереш, ще се привлечете като двата полюса на магнит, ще усетите цялостта и завършеността на някога разделеното ви същество.
Всичко звучи нереално, но всеки иска да го изпита.

Дали е така? Срещнал ли е някой някога сродната си душа? Нима двете сродни души веднага разбират, че са предопределени един за друг? Разбират ли или просто впоследствие установяват колко много си подхождат. Къде остава тогава вълнението, поразяването като със светкавица, когато очите ни се срещнат?

Mита за разделеното цяло, очарователен с посланието си, се е премодифицирал днес в едно различно универсално схващане.

7729_1.jpg

Ако се замислим сами за себе си, как бихме определили понятието сродна душа? Човекът, който най-точно ви разбира, чийто характер най-много ви подхожда, с който може да споделяте и разговаряте на всякакви теми. С него се забавлявате на едни и същи неща и нямате скрупули да споделите преживявания, желяния, дразнения, като очаквате той да ви разбере и помогне.

Не звучи ли това като определение на най-добрия ви приятел? При мен поне е така. Липсва единствено привличането.

Тогава, с риск да разсея мистичността и сакралността около понятието „сродна душа“, не е ли тя по-скоро едно постижимо явление, вместо трудно-достижим блян?
Тоест, всеки има потенциал да бъде наша сродна душа. Бързам да обясня защо.

Понятието сродна душа тъне в бляскав ореол. След като най-общо изяснихме какво трябва да бъде един човек, за да се нарече „наша сродна душа“, може би не е чак толкова трудно да го срещнем.

Всеки човек е различен. Живее своя живот по угоден за него начин, възприема света по угоден за него начин и съгласува постъпките си по угоден за него начин. В един момент този човек с този типичен негов начин на съществуване, среща друг човек, с когото започват романтични отношения. Другият човек също има свой специфичен мироглед, който може да съвпада, да е сходен или да е коренно различен от този на партньора му.

Ако е коренно-различен, каквото и напасване да се получава в течение на времето на връзката, винаги ще има пропаст между двамата.

Ако е сходен или идентичен начинът на възпримане на света около тях, при двама души се заражда идеята, че те много добре се разбират.

От взаимното разбирателство идва приятелство, което придружено с привличането между двамата, спомага за зараждане на силни чувства.

Силните чувства на любов, привързване, обич, водят до нещо друго – напасване и взаимни компромиси. Когато обичаш, винаги ще се съобразяваш с партньора си, ще промениш в себе си това, което го дразни и ще създадеш у себе си навици, които той обича. Това става постепенно и на неосъзнато ниво.

Когато сме с един човек дълго време и между нас съществуват истински чувства на обич, тогава организма е в състояние да се пренастрои според другия партньор, така че да се напаснат взаимно.

7729_2.jpg

"Сродната душа" е състояние, което може да просъществува между двама души, които са сходни по характер и са обвързани от силни чувства. Така всеки един от двамата партньори ще знае какво обича другият, ще се старае да му го отдава, а той, от своя страна, също ще се стреми да му отдава необходимото внимание, което да го кара да се чувства специален. В един момент между двамата започва да цари взаимно разбирателство и хармония. Изниква въпроса как бихме съществували един без друг. Може би това се има предвид точно под усещането да бъдеш със своята сродна душа.

Тук изниква друго мнение. Човек може да се влюби много пъти, но сродната душа е една. Това е спорно. Десйтвително човек може да се влюби много пъти, но любовта е до време. Ако докато сме влюбени не сме достигнали до състояние на душевна близост, с отмирането на любовната трепет, всички неразбирателства ще лъснат наяве.

В същия ред на мисли, както мислиш, че нищо не може да е по-идеално и няма да има друг човек, който да те разбира така добре, не е гаранция, че някога няма да срещнеш друг, с който също така добре да си пасвате. Сродната душа не е една. Просто, който е срещнал човек, който да може да нарече своя сродна душа, няма да го изостави за да разбере дали ще срещне друг такъв, с който така да си пасват.

Всеки разбира сродната душа по собствен индивидуален начин. Въпрос на усещане е как възприемаш човека до себе си. Ако си убеден, че точно той е твоята сродна душа, тогава остава без значение съществува ли въобще подобно понятие. Всеки се стреми към щастие и духовна близост. Може би оттам се заражда красивата идея за това да намерим този човек, с който ще се почувстваме едно цяло.27.05.2008 г. / Радостина Пеева

41 коментарaДобави коментар »

ВИП

От ВИП01.10.2012, 04:52 ч.

Според мен е така.Една връзка за да бъде наистина пълноценна,красива и дълготрайна,трябва да си пасват.Ако ти самият знаеш каво искаш,не ти трябва много време да разбереш дали този човек е за теб.Статията е страхотна!Аз...

Виж всички коментари за "Как разбирате понятието „сродна душа“?".

Още от "Загадъчно"

Вярваме ли в орисниците

Вярваме ли в орисниците

Спомняте ли си приказката „Спящата красавица“? Сигурно помните сюжета и по-точно как добрите орисници даряват малката принцеса с неземни качества, добродетели и блага, а злата вещица я проклина.

Нели Колева: Значение на Числата в нумерологията

Нели Колева: Значение на Числата в нумерологията

Числата са вибрации и всяко число има собствена енергия. Навлизайки в тайните на науката нумерология- ние можем да усетим силата на числата върху нас и сами да се убедим в тяхното влияние.

Сезоните и характерът

Сезоните и характерът

Учени са открили връзка между сезона, през който човек е роден, и оформянето на характера му в бъдеще. Вижте какъв е вашият темперамент според сезона на раждане.