„Всяко зло за добро“ Мислите ли?

38 коментара5/5

Животът е изтъкан от хубави моменти и от неприятни премеждия. В битуването на средностатистическия българин, неприятните изненади определено като че ли преобладават над хубавите.

В подобна обстановка е неизбежно да не се появи и постепенно моделира схващане, че с всяка злина, която ни спохожда, ще се случи и нещо хубаво.

7115_1.jpgТака една от любимите теории, продиктувана от стремежа на човешкото съзнание към хармония и щастие, се е превъплатила в пословичната мъдрост „Всяко зло за добро“.

И така, вие мислите ли, че всяко зло се случва за добро?

Колко пъти сте попадали в ситуация, неблагосклонна към вас, която въпреки неприятния си характер, все пак е имала позитивни последствия?

Да започнем с изначалното сътворение на подобна „житейска мъдрост“. Вероятно това схващане се е формулирало много отдавна и е придобило всеобща популярност именно поради желанието на хората да се хванат „като удавник за сламка“, че има защо да им се случват лоши неща, и че след „дъжд винаги изгрява слънце“.

Достатъчно с поговорките. Идеята е, че хората са имали нужда от подобно разбиране. Така животът става една идея по-спокоен и уравновесен.

В блога нa едно момче се натъкнах на нещо, което логично оправдава тази теза, която вече се е превърнала в основен навигатор за правилната посока на съществуването ни.

Неговите страдания и размисли бяха продиктувани от загубата му на отколешна любов. В историята, която разказва, той се опитваше да се пренастрои, че тази раздяла е за добро. На помощ беше извикал третия закон на механиката, формулиран от сър Исак Нютон. Това е законът, който гласи, че всяка сила има такава, която и противодейства и така общият резултат се свежда до нула. Тоест, перефразирано, той звучи така:всяко действие си има противодействие. От там е логично и да приемем, чевсяко зло се случва за добро.

Не знам как вие гледате на това схващане, но аз определено се уповавам на него. Така ми е много по-лесно да преодолявам лошите неща, които ми се случват. Когато човек вярва, че всяка ситуация се случва по дадена причина, по-лесно се справя с трудностите.

7115_2.jpg

Въпросът „Защо е трябвало да стане така?“ има своя отговор, макар и той да не ни става ясен вседнага. Понякога се проявава на момента и ние отдъхваме с облекчение, че така са се стекли обстоятелствата, макар и неблагоприятно за нас в дадения момент. Друг път отнема повече време, но в крайна сметка отново става ясно, че макар неблагоприятен, това е бил правилният изход.

Затова просто се научете да бъдете оптимисти. Животът често си играе с нас и издържливостта ни. Вместо да се страхуваме да се сблъскаме с проблем, много по-лесно ще е ако се настроим, че дори в най-лошата ситуация за нас, ще изгрее светлина на другия край. Дали ще е утре, след седмица или след година, не се знае. Важното е да бъдем търпеливи. Ще видите колко по-щастливи ще се чувствате и колко по-спокоен ще усещате живота си.

Защото вярата и оптимизмът са най-силните съюзници на човек.


19. 02. 2008 г. / Радостина Пеева

38 коментарaДобави коментар »

и аз

От и аз13.04.2012, 20:56 ч.

Ако си вярваш,значи си много млада или много...неопитна.Много често нищо не зависи от нас.

Виж всички коментари за "„Всяко зло за добро“ Мислите ли?".

Още от "Загадъчно"

Мощта на Луната

Мощта на Луната

Всяка вечер, обгърната в тайнствен ореол, Луната се появява на небосклона винаги в различна осанка. Наблюдаваме я всеки път- различна по форма, цвят, сила на сияние, но винаги неизменно тънеща в мистерия.

Елизабет Батори – Кървавата контеса

Елизабет Батори – Кървавата контеса

Един от най-известните митични персонажи свързани с вампиризма е Елизабет Батори или както са я наричали близките й – Ержебет (Ержейбет).

Зодии и цветя

Зодии и цветя

В миналото са вярвали, че съществува силна връзка между цветята и съзвездията, които контролират живота на хората. На всяка зодия отговаряло цвете, което олицетворявало характерните особености на знака от зодиака. Ето кои са те: