„Всяко зло за добро“ Мислите ли?

38 коментара5/5

Животът е изтъкан от хубави моменти и от неприятни премеждия. В битуването на средностатистическия българин, неприятните изненади определено като че ли преобладават над хубавите.

В подобна обстановка е неизбежно да не се появи и постепенно моделира схващане, че с всяка злина, която ни спохожда, ще се случи и нещо хубаво.

7115_1.jpgТака една от любимите теории, продиктувана от стремежа на човешкото съзнание към хармония и щастие, се е превъплатила в пословичната мъдрост „Всяко зло за добро“.

И така, вие мислите ли, че всяко зло се случва за добро?

Колко пъти сте попадали в ситуация, неблагосклонна към вас, която въпреки неприятния си характер, все пак е имала позитивни последствия?

Да започнем с изначалното сътворение на подобна „житейска мъдрост“. Вероятно това схващане се е формулирало много отдавна и е придобило всеобща популярност именно поради желанието на хората да се хванат „като удавник за сламка“, че има защо да им се случват лоши неща, и че след „дъжд винаги изгрява слънце“.

Достатъчно с поговорките. Идеята е, че хората са имали нужда от подобно разбиране. Така животът става една идея по-спокоен и уравновесен.

В блога нa едно момче се натъкнах на нещо, което логично оправдава тази теза, която вече се е превърнала в основен навигатор за правилната посока на съществуването ни.

Неговите страдания и размисли бяха продиктувани от загубата му на отколешна любов. В историята, която разказва, той се опитваше да се пренастрои, че тази раздяла е за добро. На помощ беше извикал третия закон на механиката, формулиран от сър Исак Нютон. Това е законът, който гласи, че всяка сила има такава, която и противодейства и така общият резултат се свежда до нула. Тоест, перефразирано, той звучи така:всяко действие си има противодействие. От там е логично и да приемем, чевсяко зло се случва за добро.

Не знам как вие гледате на това схващане, но аз определено се уповавам на него. Така ми е много по-лесно да преодолявам лошите неща, които ми се случват. Когато човек вярва, че всяка ситуация се случва по дадена причина, по-лесно се справя с трудностите.

7115_2.jpg

Въпросът „Защо е трябвало да стане така?“ има своя отговор, макар и той да не ни става ясен вседнага. Понякога се проявава на момента и ние отдъхваме с облекчение, че така са се стекли обстоятелствата, макар и неблагоприятно за нас в дадения момент. Друг път отнема повече време, но в крайна сметка отново става ясно, че макар неблагоприятен, това е бил правилният изход.

Затова просто се научете да бъдете оптимисти. Животът често си играе с нас и издържливостта ни. Вместо да се страхуваме да се сблъскаме с проблем, много по-лесно ще е ако се настроим, че дори в най-лошата ситуация за нас, ще изгрее светлина на другия край. Дали ще е утре, след седмица или след година, не се знае. Важното е да бъдем търпеливи. Ще видите колко по-щастливи ще се чувствате и колко по-спокоен ще усещате живота си.

Защото вярата и оптимизмът са най-силните съюзници на човек.


19. 02. 2008 г. / Радостина Пеева

38 коментарaДобави коментар »

и аз

От и аз13.04.2012, 20:56 ч.

Ако си вярваш,значи си много млада или много...неопитна.Много често нищо не зависи от нас.

Виж всички коментари за "„Всяко зло за добро“ Мислите ли?".

Още от "Загадъчно"

Въздействието на свещите

Въздействието на свещите

Въздействието на свещите зависи от цвета им. Червените са за повече сила, жълтите - за повишаване на интелекта, кафявите - за спокойствие у дома.

Отрицателни черти ... на зодиакалните знаци

Отрицателни черти ... на зодиакалните знаци

Никой не обича да чете за негативните черти от характера си, но защо пък да не ги съберем на куп? За всяка зодия. Така ще установим, че всъщност не сме чак толкова лоши.

Поверия за сватбата

Кои са най-странните сватбени поверия?

Има куп поверия за сватбата и сватбения ден. На някои сме склонни да вярваме, на други – не. Вижте кои са най-разпространените и абсурдни сватбени поверия в България.