„Всяко зло за добро“ Мислите ли?

38 коментара5/5

Животът е изтъкан от хубави моменти и от неприятни премеждия. В битуването на средностатистическия българин, неприятните изненади определено като че ли преобладават над хубавите.

В подобна обстановка е неизбежно да не се появи и постепенно моделира схващане, че с всяка злина, която ни спохожда, ще се случи и нещо хубаво.

7115_1.jpgТака една от любимите теории, продиктувана от стремежа на човешкото съзнание към хармония и щастие, се е превъплатила в пословичната мъдрост „Всяко зло за добро“.

И така, вие мислите ли, че всяко зло се случва за добро?

Колко пъти сте попадали в ситуация, неблагосклонна към вас, която въпреки неприятния си характер, все пак е имала позитивни последствия?

Да започнем с изначалното сътворение на подобна „житейска мъдрост“. Вероятно това схващане се е формулирало много отдавна и е придобило всеобща популярност именно поради желанието на хората да се хванат „като удавник за сламка“, че има защо да им се случват лоши неща, и че след „дъжд винаги изгрява слънце“.

Достатъчно с поговорките. Идеята е, че хората са имали нужда от подобно разбиране. Така животът става една идея по-спокоен и уравновесен.

В блога нa едно момче се натъкнах на нещо, което логично оправдава тази теза, която вече се е превърнала в основен навигатор за правилната посока на съществуването ни.

Неговите страдания и размисли бяха продиктувани от загубата му на отколешна любов. В историята, която разказва, той се опитваше да се пренастрои, че тази раздяла е за добро. На помощ беше извикал третия закон на механиката, формулиран от сър Исак Нютон. Това е законът, който гласи, че всяка сила има такава, която и противодейства и така общият резултат се свежда до нула. Тоест, перефразирано, той звучи така:всяко действие си има противодействие. От там е логично и да приемем, чевсяко зло се случва за добро.

Не знам как вие гледате на това схващане, но аз определено се уповавам на него. Така ми е много по-лесно да преодолявам лошите неща, които ми се случват. Когато човек вярва, че всяка ситуация се случва по дадена причина, по-лесно се справя с трудностите.

7115_2.jpg

Въпросът „Защо е трябвало да стане така?“ има своя отговор, макар и той да не ни става ясен вседнага. Понякога се проявава на момента и ние отдъхваме с облекчение, че така са се стекли обстоятелствата, макар и неблагоприятно за нас в дадения момент. Друг път отнема повече време, но в крайна сметка отново става ясно, че макар неблагоприятен, това е бил правилният изход.

Затова просто се научете да бъдете оптимисти. Животът често си играе с нас и издържливостта ни. Вместо да се страхуваме да се сблъскаме с проблем, много по-лесно ще е ако се настроим, че дори в най-лошата ситуация за нас, ще изгрее светлина на другия край. Дали ще е утре, след седмица или след година, не се знае. Важното е да бъдем търпеливи. Ще видите колко по-щастливи ще се чувствате и колко по-спокоен ще усещате живота си.

Защото вярата и оптимизмът са най-силните съюзници на човек.


19. 02. 2008 г. / Радостина Пеева

38 коментарaДобави коментар »

и аз

От и аз13.04.2012, 20:56 ч.

Ако си вярваш,значи си много млада или много...неопитна.Много често нищо не зависи от нас.

Виж всички коментари за "„Всяко зло за добро“ Мислите ли?".

Още от "Загадъчно"

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумеролог Нели Колева: Числа, мистика, предсказания, наука

Нумерологията е наука за числата, древна и символно кодирана наука. Тази наука разкрива взаимовръзката между числата, може да намери приложение в много сфери на живота.

Великаните – първите хора

Великаните – първите хора

Големи, различни, силни. Великаните са най-митологизираният образ в съзнанието ни, но дали са съществували?

Какъв си според месеца на раждане: Май

Какъв си според месеца на раждане: Май

Какво издава месецът на раждане за човека и неговия характер, за отношенията му в личен и в професионален план. Вижте какви са хората, родени през месец май