Идва ли краят на света?

59 коментара5/5

Няма вечни неща. Надали има някой, който би оспорил подобно твърдение. Всичко рано или късно среща своя край – планинско възвишение, речен водоем, любимата ни дреха ... преходността на живота ни.

Логично е да допуснем факта, че един ден и светът ще дойде до своя край. Въпросът е „Кога?“

Далеч съм от желанието да проповядвам идеята „Бъдете готови! Часовете ни са преброени!“ и да изпълня със съмнение и страх съзнанието ви.

Фактът обаче е неоспорим. Дори да не знаем „Кога?“, знаем, че „Ще!“. С всеки ден ние се приближаваме към края на света. Защо?

6926_1.jpg

Всеки е наясно с бавното, но неумолимо опустошение, което нанасяме върху планетата си. Перфектно знаем, че я замърсяваме и и вредим, но като че ли сме приели това като естествено следствие, без което животът ни не би протичал със същия ритъм. Заводи и токсични отпадъци замърсяват атмосферата, водоемите, почвите. Сякаш инжектираме отрова в недрата на земята, но го правим толкова постъпателно, че да я поддържаме жива, макар и агонизираща. Отровата действа с натрупване и в един момент води до смърт. Неизбежно е. Необратимо е...

Когато заговорим за „краят на света“ не може да избегнем темата за мрачните предсказания, по-стари от самия свят, но неумолимо прецизни в прогнозите си.

Не една дата е била определяна за фаталния ден на Апокалипсиса, а самите предсказания са толкова разнообразни откъм твърдения, че звучат по-скоро фантастично, отколкото като реална опасност.

Още от древността хората предсказват зловещи последствия, че светът ще избухне, че ще настане война на световете, че Господ ще излее гнева си върху нас или че Иисус Христос ще се върне за Второто пришествие. В Библията е отразено как самият Иисус дори е вярвал, че краят на света наближава.

Нострадамус е бил убеден, че новото хилядолетие, с настъпването на 2000 г., ще срещнем своето възмездие. Още много други теории подкрепят вижданията му и обявяват 2000 – та за преломна в битието ни.
Тя обаче дойде и отмина, и нищо по-фатално от обикновено не се случи.

Според проучване на CNN, изследователи са стигнали до заключението, че всеки период, обозначен с дадена промяна, е повод да се надигнат обществени подозрения, че той непременно ще е обвързан с фатални последствия. Такъв беше наближаването на 2000-та. С отминаването на годината и несъстоялите се събития, съмнение за друг период в бъдещето ще се загнезди в човешкото съзнание като евентуален момент на Апокалипсиса.

6926_2.jpgНай- вероятна дата за настъпването на Деня на страшния съд днес се приема 21. 12. 2012 г. Този ден е последният, с който приключва древния календар на Маите, който обхваща повече от 5000 години. Не е ясно, защо там е поставила края на хилядолетен календар тази древна цивилизация, но това, което допълнително смущава е факта, че на точно този ден ще се наблюдава Галактическо изравняване, в което Слънцето ще попадне в центъра на Млечния път. Такова явление се случва веднъж на 26 000 години и е възможно да окаже влияние върху Земята. Подобно изравняване има способността да създаде напрежение и свиване в земните полюси, което би рефлектирало върху околната среда по-осезаем начин.

От научна гледна точка планетата ни има поне още 5 билиона години живот преди гаранционната карта на Слънцето да изтече. След като настъпи този момент, то ще погълне Земята и другите близки планети.

Но колкото и дълъг живот да е отреден на нашата планета, винаги има непредвидени обстоятелства, които да могат да предизвикат преждевременното унищожение. Космосът крие опасности. Никога не може да сме сигурни какво може да ни връхлети, с каква големина и колко бързо ще може да отреагираме. От нас зависи също и да съхраним щастието си за по-дълго. Защото, колкото и дълго да може да оцелее планетата ни, ние може да я унищожим много по-скоро.

Така че, радвайте се на всеки момент от живота си. Не се страхувайте от дати, които звучат мистично и крият опасности. Ако гледате часовника си притеснено тогава, когато трябва да се радвате на живота, все едно краят на света за вас вече е настъпил...

05. 02. 2008 г. / Радостина Пеева

59 коментарaДобави коментар »

Zimbil

От Zimbil07.12.2011, 22:32 ч.

аз не вярвам това„„„„

Виж всички коментари за "Идва ли краят на света?".

Още от "Загадъчно"

Когато ме сърби...

Когато ме сърби...

Какво значи, когато ви засърби ухото или носът? Дали да чакате щастие и успех или пък проблеми и затруднения? Съществуват различни суеверия за това какво може да ви сполети, когато ви сърби...

Каква сватба искат различните зодии?

Каква сватба искат различните зодии?

За каква сватба мечтае всяка бъдеща булка в зависимост от зодията. Вижте как изглежда идеалната сватба според зодията.

Какво не знаем за Любовната Съвместимост?

Нели Колева: Какво не знаем за Любовната Съвместимост?

Питагор, питагорейците и нумерологията твърди, че всяко събитие, явление може да бъде представено с числата от 1 до 9.