Мисълта е господарят на съществуването ни

30 коментара0/5

Мисълта е господарят на съществуването ни – позитивната мисъл е праведният господар, а лошата – злият подстрекател.

Забелязали ли сте как позитивното мислене като цяло повдига духа ни, кара ни да се чувстваме по-свежи и укрилени от чувство на силно щастие?

Лошите мисли действат като торба с камъни, която ни дърпа надолу. Обзема ни летаргия, липса на всякакъв интерес и дори жестока агресия. Враждебната настройка има способността да бъде разрушителна. Дори да не е насочена към конкретен човек, тя ни яде отвътре като изсмуква енергията и жизнеността ни.

6479_1.jpg

Непрестанно се влияем от мислите си във всеки момент. Дори, когато спим, хубавите мисли /сънища/ могат да извикат лека усмивка на устните ни, докато лошите ни стряскат и ние се будим, облени в студена пот. Съзнанието непрестанно робува на мислите ни, защото те никога не спят.

Тук обаче възниква друг въпрос. Как добрата мисъл е в наша полза, при условие, че ни е господар? Реалността е безпощадно обективна - връзката Господар-Подчинен винаги се съизмерва с експлоатация на подчинения. Така че нашите взаимоотношения със собствените ни мисли не правят изключение.

6479_2.jpgДотогава докато мисълта е господарят, тя ще продължи да експлоатира съзнанието ни, а чрез него – нас.В крайна сметка излиза така, че ние не сме нищо друго, а чисто и просто продукт на нашите мисли. Действията, поведението ни и всичко, което ни изгражда като отделна личност е сформирано следствие влиянието, което мисълта упражнява над нас.

Никога не сте се замисляли върху това? А колко често сте се ядосвали на себе си, че харесвате неподходящ мъж, че се подвеждате по нечие мнение, че често нямате сили да се опълчите на нещо, което ви влудява? А случвало ли ви се е безпричинно да се радвате на живота, а в следващия момент да търсите смисъла в ежедневието си? Колко пъти сте съжалявали за прибързано действие, за казана дума, за неволно огорчаване на близък човек?

Метафорично, ние сме превозното средство, карано от мисълта. Когато шофьорът ни сменя настроенията си, респективно и ние попадаме в опасни ситуации. А когато е крайно обременен от терзания, нищо чудно да катастрофираме.

Лошо е, че не сме в състояние да мислим само позитивно. Това, което е хубава мисъл днес, може да се превърне, било то заслужено или безпричинно, в непоносима и заядлива утре. Мислите ни са изцяло подвластни на собствените си прищявки и хрумвания. Понякога са първосигнални, друг път натрапчиви и мъчителни. Никога обаче не се консултират с нашите възприятия, настроения, мнение, а са с явни последствия върху нас.

6479_3.jpgПредположете, че целият ни живот се движи по траектория, начертана от потока на мисълта ни. Всяка една отсечка, завой и път, по който се движим е подбран така, че да е угоден на нашия господар мисълта, а по този начин да бъдат облекчени и собствените ни усещания.

Представете си ако можеше да сменим ролите си, ако можехме да променяме всяка своя мисъл, така че да е угодна на нас самите. Щяхме искрено да се радваме на най-голямото нещастие, да се чувстваме свободни да изживяваме всяко нещо по начина, по който желаем.
Човек с такива умения би бил най-благословеният на земята. Дали?

Светът е устроен така, че човек да може да усети и сладостите и горчивините на живота. Нашият създател ни е направил подвластни на мисълта, точно защото не иска да сме перфектни. За да си способен да оценяваш най-прекрасните моменти, трябва да се сблъскаш с тъгата, с нещастието, с абсурдите на човешките взаимоотношения. И не винаги да си способен да ги преодолееш, защото в това е рецептата на съвършенството. В противен случай, животът би бил безлично и ненужно идеализиран като в приказките. А приказката, това е изопачена в розово реалност.

20.11.2007 / Радостина Пеева 

30 коментарaДобави коментар »

Мони Бонева

От Мони Бонева24.04.2012, 20:20 ч.

Освен на мислите човекът е подвластен на емоциите си,както и на влиянието на оклната среда.Не може да ви боли ,а вие да се радвате на това положение. Нито когато ви се плаче, вместо това с позитивни мисли да предизвиквате...

Виж всички коментари за "Мисълта е господарят на съществуването ни".

Още от "Загадъчно"

Зодии и хранене

Зодии и хранене

Когато става въпрос за хранене, всяка зодия подхожда различно. За едни храната е необходимост, за други - изкуство, за трети – задача, която чака своята отметка.

Любов, Благодарност, Признателност!(седмичен хороскоп 29-6 март)

Любов, Благодарност, Признателност!(седмичен хороскоп 29-6 март)

Хороскоп за периода от 29 февруари до 6 март, изготвен от топ астролога Татяна Янковска специално за БГНЕС

За парите, прасето и още нещо

За парите, прасето и още нещо

Прасето е симпатично животно, което има различни лица в нашето съзнание. За някои то е животно, което обича да се къпе в калта, за други е източник на калорично месо и гозби, за трети е любим герой от детството.