Вярваме ли в орисниците

9 коментара0/5

Спомняте ли си приказката „Спящата красавица“? Сигурно помните сюжета и по-точно как добрите орисници даряват малката принцеса с неземни качества, добродетели и блага, а злата вещица я проклина.

Днес това суеверие още съществува, макар и леко изменено.

Смята се, че в бебешка възраст, децата са най-уязвими към уруки и магии. Много хора ги гледат и им се радват и това е в състояние да извика лошо влияние над крехкото създание. Родителите често спазват странни обичаи, с които вярват, че могат да предпазят децата.
След като много познати са идвали при бебето, за предпазване от уроки е хубаво да се наплискат очите на детето с вода. Още по-стар е обичаят да се канят близки приятелки на майката, които да нарекат детето. Разбира се всяка с хубави неща.

6362_2.jpgСпоред древните схващания, орисниците са магьосници. Те идват тайно при детето на третия ден от раждането. Поверието гласи, че те са млади, чернооки, високи и слаби. Техните предсказания били с толкова силно влияние, че никой не можел да ги отмени.
Хората наистина вярвали в съществуването им. Тъй като те прекрачвали прага на дома едва на третия ден след раждането, роднините на родилката задължително премитали двора, изпирали всички пердета и завивки, а на масата нареждали вкусни гозби и напитки. Смята се, че това правело добро впечатление на орисниците и те били по-благосклонни.

Хората вярвали,че тези жени били три на брой– всички с черни очи, черни коси, високи и слаби. Те живеели на края на света, при слънцето. Първата била едва 18-годишна, втората – на 25-30 години, а третата, най-главната, на около 30-35 години. Те влизали при бебето през нощта и започвали да го наричат. Това, което кажели не било в състояние да се отмени. Думата им неизменно застигала съдбата на детето и затова семействата опитвали всячески да ги умилостивяват. Оставяли в люлката всевъзможни дарове, лакомства, скъпоценности, с които молели орисниците да се смилят и благословят децата им, а не да ги наричат с лошо.

В случай, че няколко дни след това мъничето се разболеело, това се приписвало на злата прокоба, донесена от орисниците.
Ако след третия ден бебето зачервявало бузки и започвало да наддава по-бързо, майка му била убедена, че е "орисано" с прекрасна съдба.

Макар това да е предание от миналото и да е особено популярно в приказките, много млади майки следват обичая и днес. Макар доста изменен, все още се смята, че е хубаво да се спази. След като родят, майките канят на 40-ия ден от раждането на бебчето свои близки жени, чиито майки са живи, за да "орисат" детето.

6362_3.jpg

Днес този обичай се е превърнал по-скоро в повод за купон, отколкото за пророкуване и надникване в бъдещето на бебето. Все пак е много забавен и майките се успокояват като слушат как техни близки наричат бебето им за здраве, щастие, късмет, красота и доброта.

 

30.10.2007/Радостина Пеева

9 коментарaДобави коментар »

code-X

От code-X14.01.2008, 10:19 ч.

А когато бебето е нежелано и изхвърлено...Тогава какво става...за него няма кой да се застъпи и да умилостивява орисници...Тъжно е! Но е факт. Няма кой да го нарече до 3-я или 40-я ден...Съжалявам тъп коментар...няма...

Виж всички коментари за "Вярваме ли в орисниците".

Още от "Загадъчно"

10 причини да обичаме Девите

10 причини да обичаме Девите

В живота на всеки от нас има по един човек, който е зодия Дева. Той прави живота ни по-цветен и изпълнен с емоции. Ето 10 причини, заради които обичаме Девите.

Лилит

Лилит

Лилит e символ на протеста, гнева и неопитомената сексуалност на жената.

Най-популярните суеверия

Най-популярните суеверия

Понякога дори хора, които твърдо отричат да вярват в суеверия и поличби, неволно спазват някои от тях. Защото има суеверия, които са се превърнали в навик и в част от нашия живот. Вижте кои са най-популярните суеверия и какво е тяхното значение.