Вуду- религия или вид магия

12 коментара2/5

„Вуду“ днес е по-известно като вид магия, въпреки че първоначално възниква като религиозно течение и все още е изповядвана религия в Африка.


Названието си носи от Африканския бог Водун и става официална религия в Бенин през 1966.Основните ценности, които проповядва са наложени от робите на западна Африка. Течението се стреми да даде обяснение на вселената и да повлияе върху силите на човешкото поведение като цяло. Самото наименование означава дух, божество, божие творение.

Европейският колониализъм, последван от тоталитарния режим в западна Африка, потиска Водун и някои форми на религията. Тъй като се смята обаче, че Вуду божествата са родени в Африкански кланове и духовенството проповядва идеологии за поддържането на моралния, социален и политически ред и наследствена основа на неговите селяни, се е доказало, че е невъзможно да се изкорени религията. Много книги и филми се опитват да наложат една друга представа за вуду - като черна магия, която се основава на животински и човешки саможертви, за да се призоват зомбита и зли духове или да се нарани човек.

А всъщност Вуду проповядва точно обратното! Според товa течение всеки човек има специална връзка с определен дух, който „притежава главата му“. Търсейки тези духове закрилници, изповядващите тази религия търсят начин да постигнат хармония със собствената си индивидуална природа и света около тях.
Любовта и подкрепата в семейството са най-важни за вуду обществото. Щедростта и помощта към бедните е също водеща ценност. Всеки трябва да може да благославя, за да го получи обратно. Вуду няма самотни изповедници. Такива са само тези, които не са със семейството си в момента. То е насочено към цялото, към обществеността. Това не е религия за единаци, тя проповядва точно обратното.

Трудно е да кажем колко ползотворно е Вуду течението. Подобно на други ритуали, ефективността зависи от вярата на участниците. Ексорсизмът в Католическата църква би оказал влияние само на някой, който вярва в ефективността му.

В общественото съзнание Вуду е започнало да се асоциира със Сатаната и с феномени като зомбита и вуду кукли, но реално те не принадлежат към оригиналната религия. Вуду куклите въобще не са част от Вуду течението, а един илюзорен образ, наложен в популярното мислене и култура. Първоначално това схващане е основоположено в Европа значително по-късно след възникването на самата религия. По-късно широко се популяризира като започва да се налага в Холивудските продукции. Зловещият ореол около този тип магия се затвърждава с допълнително насилие, странни ритуали, заклинания.

Обичаят да се пронизва кукла с игли е вид магия за проклинане на даден индивид. Осъществява се чрез забиване на игли по тялото на куклата, което да рефлектира директно като физическа болка върху човека, на който е нарочена тази кукла. Смята се, че това води началото си със схващането за лечебна терапия посредством пресура. Как се е превърнало в метод за проклятие по-късно, не е ясно.

Вероятно има нещо общо с древен обичай в Хаити да се заковават недодялани дървени кукли върху дърво в близост до гробище, които да играят ролята на посредници към отвъдния свят. Други смятат, че е вид средство за самозащита срещу суеверия.

Съвременната представа за Вуду магията е дълбоко вкоренена в европейската фолк мистика. Но от къде и как е произтекла тя, не е ясно. Защо е започнала да се възприема като начин за проклятие на даден човек е мистерия. Макар да не е доказано, все пак е вероятно боденето на кукла с игли реално да е способно да причини физическа болка на индивида. Ако пък е по-скоро художествена измислица, подобни загадки внасят тръпка от неизвестното, а стремежа към него е заложен в човешкото съзнание.

23.10.2007/Радостина Пеева

12 коментарaДобави коментар »

 някои си

От някои си 11.11.2010, 10:48 ч.

виште как ви ли не глупости четох в тези коментари които нямат нищо общо съас статията аз лично мисля че човек щом постигне равновесие с вудо духа си то може да му даде някаква сила и зависи как този човек ще я исползва...

Виж всички коментари за "Вуду- религия или вид магия".

Още от "Загадъчно"

Скритото значение на родилните петна

Скритото значение на родилните петна

Има много поверия и суеверия около значението на родилните петна, тяхната форма и частта от тялото, на която са се появили. Вижте какво е скритото значение на родилните петна.

Числа на късмета

Числа на късмета

Ролетка, зарове, тото, лотария – хората често се надяват числата да им донесат късмет. Според китайската култура късметлийски числа има, трябва само да знаете, кои са те. Вижте числата на късмета и тяхната история.

Суеверия и животни

Суеверия и животни

Дълго време животните са били източници на суеверия и поверия, които предвещават бъдещето и предупреждават за нещастия. Ето какво гласят най-популярните суеверия, свързани с животни.