Петък, 13 число

21 коментара0/5

Черна котка, разсипана сол, счупено огледало - всекидневни банални неща, но са имали значение за хората, които се стремели да победят нещастието, а и днес все още вярваме в тях.

При ставане от сън да стъпиш с десния крак - щастие, ако това се случи, преди да са пропели първи петли -предвещава нещастие (демоните са още активни!).

 


Какво точно означава понятието „суеверие"?
Според данни в лексикон то е противопоставяне на вярата. Суеверието формира световната история. Със засиленото развитие на науката и образованието то остава на заден план. Суеверието се предава от едно поколение на друго. За да преживее в своята околна среда, човек трябва да я опознае, да я разбере, да се съпоставят явленията.
Някои хора са по-суеверни.
На първо място са рибарите, които познават хиляди правила от къде и кога може да им махне някой с ръка и как лети птицата.
Ловджиите, които от незапомнени времена носят амулети, също изпълняват ритуали.
Спортистите - едни се бръснат преди мач, други - не. Някои се състезават само с нови, други -със стари обувки.

Най-известните ритуали

 • Отломките от счупено носят щастие.

  Първите огледала (около 1500 г. пр. Хр.) са впечатлили хората толкова, че са им приписвани магически свойства.
  Предзнаменование е било оглеждането в спокоен воден басейн.
   
 • Да се разсипе сол - в минали времена солта еимала голяма стойност. Била е поднасяна на жертвоприношения, под наименованието „бяло злато". Смятало се е, че има магическа, прочистваща сила.
   
 • Числото 7 - библейското число на щастието. Бог е завършил своето творение в седем дни. Гълъбът върху Ноевия ковчег се е върнал след 7 дни обратно. Говори се за 7-те чудеса на света, за 7-те хълма на Рим. Но също и за 7-те смъртни гряха!
   
 • Кръстосване на пръстите при фалшива клетва -мълниите - проклятието, които трябва да улучат клетвонарушителя, попадат в земята.
   
 • Чернилката от пушека прогонва вещиците и демоните. Затова срещата с коминочистач носи щастие.
  През средните векове са смятали, че вещиците могат да се превръщат в черна котка. В Египет тя е била свещена.
   
 • Четирилистната детелина се разглежда като предсказващ щастие Господен знак, символ на кръста.

13.04.2007/rozali.com

 

 

 

 

 

 

21 коментарaДобави коментар »

Gerito0o

От Gerito0o07.10.2008, 17:04 ч.

мога само да кажа че до сега на 13-ти винаги сьм си прекарвала хубава.не ги разбирам някои дето не си показват носовете навьн...

Виж всички коментари за "Петък, 13 число".

Още от "Загадъчно"

Поверия за 1-ви март

Поверия за 1-ви март

На 1-ви март празнуваме един от най-обичаните български празници – празника на Баба Марта. Вижте кои са най-разпространените поверия за този ден и какви са били мартенските обичаи в миналото.

Летните авантюри според зодиакалните знаци

Летните авантюри според зодиакалните знаци

За раците, рибите и лъвовете летните романси изглеждат като по филмите, а за стрелците и близнаците те са по-скоро романтичен сериал. Ново проучване показа каква е идеалната лятна любов за различните зодии.

Мъдростта на Майка Тереза

Мъдростта на Майка Тереза

Тя е личност, която осветява пътя ни. Тя е майка в най-истинския смисъл. И ако не всеки ден, то поне на 8-и март, нека ни припомни, как да бъдем милосърдни.