Призрак или полтъргайст?

6 коментара3/5

Каква е разликата между призрак и полтъргайст? И двата образа присъстват в ужасяващи филмови сценарии, в куп страховити легенди и истории, но какво отличава призрака от полтъргайста?


Призракът – между рая и ада

Смята се, че призракът е душата (или духа) на починал човек, съставен от ефирна, мъглива материя, която живите не могат да усетят или видят ясно. Призраците обитават дома, в който са живели приживе, или места, които сами са си харесали. Такива са например къщи, в които се е случило някакво нещастие (убийство, смърт, злополука). Дом на призрак се превръща и мястото, което е заключило спомените му, затова той се връща към него.
Призрак или полтъргайст?
Хората, които се занимават със спиритизъм, са на мнение, че призракът е неестествено и нежелано състояние. В призрак се превръща този, който има недовършени дела на земята или чиято съдба все още не е решена. Затова се смята, че призраците се лутат между рая и ада. Съществуват различни ритуали, обреди и цели течения, които се опитват да установят контакт с душите на умрелите (така наречената некромантия) или да ги успокоят, ако са разгневени и търсят отмъщение. Освен хората, животните също могат да се превърнат в призраци след смъртта им.

Полтъргайст – истина или плод на въображението?

Полтъргайстът всъщност пак е призрак, но този път по-злонамерен и агресивен, нарушаващ спокойствието на хората. В превод от немски думата означава шумен призрак. За разлика от призраците, този тип духове не се „привързват“ към дома, а преследват определен човек. Целта им е да го изплашат, а понякога и да го наранят. Полтъргайстът вдига шум, тропа, мести предмети, а в някои случаи може да докосне човека, когото преследва, да го ощипе или блъсне.

Призрак или полтъргайст?В очите на хората полтъргайстът изглежда като невидима сила, която си „играе“ с вещите в стаята и с нервите на обитателите на дома. Някои последователи на спиритизма вярват, че този тип духове са свързани по някакъв начин с четирите елемента (огън, въздух, вода, земя), затова така лесно боравят с предметите. Други обаче са на мнение, че полтъргайстът не съществува, а по-скоро е резултат от разклатена нервна система, натрупана умора и стрес.

Факт е обаче, че хората докладват за прояви на полтъргайст и търсят помощ от „специалисти“ в сферата. Най-много регистрирани случаи за такива духове са отбелязани в САЩ, Япония, Бразилия и Австралия. На 31. октомври, когато в някои страни се отбелязва вечерта Вечерта на Вси светии (или още Хелоуин), празнуващите вярват, че призраците излизат да се „забавляват“ като стряскат хората.

А вие как мислите, съществуват ли наистина призраци и полтъргайсти или всичко е плод на въображението?

12.10.2012/ Христина Спасова

6 коментарaДобави коментар »

Kim

От Kim25.10.2012, 11:52 ч.

Срещала съм , има ги.

Виж всички коментари за "Призрак или полтъргайст?".

Още от "Загадъчно"

Келтски дървесен хороскоп

Келтски дървесен хороскоп

Келтският хороскоп се състои от 22 знака означени като различни видове дървета. Всеки един знак съответства на период от годината.

Конфликти и агресия (седмичен хороскоп 15-21 февруари)

Конфликти и агресия (седмичен хороскоп 15-21 февруари)

Какво вещаят звездите за тази седмица. Вижте седмичния хороскоп, изготвен от астролога Татяна Янковска

10 неща, които само Лъвовете ще разберат

10 неща, които само Лъвовете ще разберат

Представителите на всяка зодия "говорят" на различен език. Езикът на Лъвовете е горд, горещ и страстен. Вижте кои са 10-те неща, които само Лъвовете ще разберат.