Призрак или полтъргайст?

6 коментара3/5

Каква е разликата между призрак и полтъргайст? И двата образа присъстват в ужасяващи филмови сценарии, в куп страховити легенди и истории, но какво отличава призрака от полтъргайста?


Призракът – между рая и ада

Смята се, че призракът е душата (или духа) на починал човек, съставен от ефирна, мъглива материя, която живите не могат да усетят или видят ясно. Призраците обитават дома, в който са живели приживе, или места, които сами са си харесали. Такива са например къщи, в които се е случило някакво нещастие (убийство, смърт, злополука). Дом на призрак се превръща и мястото, което е заключило спомените му, затова той се връща към него.
Призрак или полтъргайст?
Хората, които се занимават със спиритизъм, са на мнение, че призракът е неестествено и нежелано състояние. В призрак се превръща този, който има недовършени дела на земята или чиято съдба все още не е решена. Затова се смята, че призраците се лутат между рая и ада. Съществуват различни ритуали, обреди и цели течения, които се опитват да установят контакт с душите на умрелите (така наречената некромантия) или да ги успокоят, ако са разгневени и търсят отмъщение. Освен хората, животните също могат да се превърнат в призраци след смъртта им.

Полтъргайст – истина или плод на въображението?

Полтъргайстът всъщност пак е призрак, но този път по-злонамерен и агресивен, нарушаващ спокойствието на хората. В превод от немски думата означава шумен призрак. За разлика от призраците, този тип духове не се „привързват“ към дома, а преследват определен човек. Целта им е да го изплашат, а понякога и да го наранят. Полтъргайстът вдига шум, тропа, мести предмети, а в някои случаи може да докосне човека, когото преследва, да го ощипе или блъсне.

Призрак или полтъргайст?В очите на хората полтъргайстът изглежда като невидима сила, която си „играе“ с вещите в стаята и с нервите на обитателите на дома. Някои последователи на спиритизма вярват, че този тип духове са свързани по някакъв начин с четирите елемента (огън, въздух, вода, земя), затова така лесно боравят с предметите. Други обаче са на мнение, че полтъргайстът не съществува, а по-скоро е резултат от разклатена нервна система, натрупана умора и стрес.

Факт е обаче, че хората докладват за прояви на полтъргайст и търсят помощ от „специалисти“ в сферата. Най-много регистрирани случаи за такива духове са отбелязани в САЩ, Япония, Бразилия и Австралия. На 31. октомври, когато в някои страни се отбелязва вечерта Вечерта на Вси светии (или още Хелоуин), празнуващите вярват, че призраците излизат да се „забавляват“ като стряскат хората.

А вие как мислите, съществуват ли наистина призраци и полтъргайсти или всичко е плод на въображението?

12.10.2012/ Христина Спасова

6 коментарaДобави коментар »

Kim

От Kim25.10.2012, 11:52 ч.

Срещала съм , има ги.

Виж всички коментари за "Призрак или полтъргайст?".

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: Какво не знаем за Партньорската Съвместимост?

Нели Колева: Какво не знаем за Партньорската Съвместимост?

Чрез числата може ли да се разгадае съдбата? Има ли значение датата на раждане? Буквите в името влияят ли на съдбата на човека?

Амулети за всяка зодия

Амулети за всяка зодия

Ако сте суеверни, то със сугърност вярвате, че има амулети - предмети, които ви носят късмет, прогонват злините, свеждат до минимум деструктивното влияние на негативните черти от характера ви и прочие. Вижте какъв е вашият амулет според зодията.

Странни съвпадения

Странни съвпадения

Съществуват ли съвпадения или всичко е предначертано?