Ритуали и суеверия за късмет

8 коментара5/5

Черни котки, бели пеперуди и разсипани солници са само част от многото ритуали и суеверия, които носят късмет или съответно ви лишават от него. Кои са най-срещаните ритуали и суеверия за късмет?

Ритуали и суеверия за късмет
Късметът има различни лица. За едни той носи здраве, за други благополучие, за трети разбирателство. Но която и от формите да приеме, късметът никога не е излишен. Затова много хора се поддават на популярни суеверия и спазват определени ритуали, които може да им помогнат да реализират целите си или просто да им осигури „безоблачен“ ден.

Ето кои суеверия и ритуали са на късмет:
 • Макар много хора да мислят, че черната котка носи лош късмет, има случаи, когато тя може да ви помогне. Ако черна котка върви право към вас, ще се радвате на успехи през целия ден.
 • В някои страни вярват, че първият обитател, който прекрачва прага на новата къща, трябва да е котката и едва след това собствениците й.
 • Някои майки режат кичур от косата на бебето, а след това го скриват в дома и го пазят дълги години. По този начин те превръщат кичура в талисман за здраве и дълголетие.
 • В Китай оризът е символ на плодородие. Хвърлянето му по сватби е китайски ритуал за късмет, който се прави, за да имат двойките щастлив и дълъг брак и да са благословени с голямо семейство.
 • Преди години солта е била една от най-ценните суровини и с това днес е заслужила роля в някои ритуали за късмет. Например, за да предпазите дома си от зли духове и неразбирателство, сложете щипка сол в ъглите на вратите вкъщи. С подобен смисъл е и хвърлянето на сол зад гърба. Така подправката ви „обещава“, че ще ви пази от неприятели те.Ритуали и суеверия за късмет
 • Когато рожденикът духа свещите на тортата, той не го прави само за да си пожелае нещо и да се надява да се сбъдне. Смята се, че ритуалът е възникнал преди години, а целта му била с помощта на огъня да се прогони лошия късмет.
 • Друго суеверие гласи, че ако сложите огледало срещу входната врата на дома, ще си осигурите семейно щастие и успехи.
 • Според някои вярвания, ако първата пеперуда, която видите за годината, е бяла, тя ще ви донесе благоденствие.
 • Смята се, че е на късмет, ако сложите в чашата първо захарта, а след това чая.
 • Други суеверия и ритуали за късмет: да намериш загубена подкова, да кацне калинка на ръката ти, бяла котка да ти пресече пътя, да разлееш вино, докато вдигаш тост, да спиш в посока юг, да кихнеш 3 пъти на закуска.
Ритуали и суеверия за късметНа лош късмет е:
 • Да се спи с краката срещу вратата не е на хубаво. Хората вярват, че така някой лесно може да ти открадне душата.
 • На лош късмет е да се мине под отворена стълба. Когато стълбата е отворена, с помощта на пода, тя образува триъгълник. В някои култури триъгълникът е символ на живота и човешката съдба. Вярва се, че минавайки под стълбата, изкушавате съдбата да ви „изиграе“ номер.
 • Според едно суеверие, вечерно време не се шие, защото може да си зашиеш късмета. Други пък гласят, че така може да се зашие и ума, затова докато някой друг „играе“ с иглата, „застрашеният“ трябва да си лапне палеца.
 • Други суеверия за лош късмет: да се счупи чашата при вдигане на тост, петел да кукурига през нощта, да кръстосаш ножове на масата, да станеш от леглото с левия крак, да разсипеш сол или черен пипер, да ти пресече черна котка пътя.
 • Ако все пак не успеете да избегнете някое от суеверията, които ви носят лош късмет, може да развалите „магията“, като се завъртите 7 пъти по посока на часовниковата стрелка.
20.07.2012/ Христина Спасова
 

8 коментарaДобави коментар »

Асие

От Асие21.07.2012, 21:35 ч.

Много са ми интересни тези поверия-аз вярвам в доста от написаните неща.Обичам черните котки и числото 13-мисля че ми носи късметлЗабравили сте да пишете за счупеното огледало....

Виж всички коментари за "Ритуали и суеверия за късмет".

Още от "Загадъчно"

Китайският дракон

Китайският дракон

2012-та е годината на китайския дракон. Кое е това мистично създание, какви са неговите сили и какво влияние оказва на родените под неговия знак? Приветствайте китайския дракон в дома си.

В плен на Сатурновата дупка преди рождения ден

В плен на Сатурновата дупка преди рождения ден

Определен период преди да порастнем с още една година, навлизаме в така наречената Сатурнова дупка.

Кристалните деца – как да ги познаем?

Кристалните деца – как да ги познаем?

Кои са кристалните деца, какво е характерно за тях и как да ги познаем. Научете повече за кристалните деца.