Поверия за времето

5 коментара0/5

Кои са най-разпространените и странни поверия, свързани с времето и промените в климата? Какво ни предсказва природата и можем ли да разчитаме на нейните знаци?

Поверия за времето
В миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. Липсата на достатъчно добра апаратура и зависимостта от природните капризи са ги принудили да разчитат знаци, невидими за съвременния човек.

Много от поверията днес вече не са актуални, било то защото са опровергани от синоптиците, или просто защото са забравени с годините. Но независимо от това, природата и до днес е смятана за един от най-верните „метеоролози“. Ето и най-разпространените поверия за времето.

Част от поверията са свързани с природни явления и аномалии.Например, ако небето вечерно време е обагрено в червено, то на другия ден се очаква времето да е ветровито.В случай, че наблюдавате подобно явление сутрин, тогава бъдете подготвени за буря. Всъщност червеният цвят около слънцето се дължи на сухи частици, които витаят из въздуха. От значение е обаче от каква посока идват те – изток или запад.

Друг подобен „феномен“ е наличието на „пръстен“ около луната. Появява се в следствие на пречупване на светлината през ледени кристали. Ако станете свидетели на това явление, бъдете сигурни, че природата ви подсказва, че времето е влажно и може да завали. Друго поверие гласи,  че колкото са звездите, попаднали в пръстена на луната, толкова дни остава до влошаването на времето.
Поверия за времето
Хората вярват, че слънцето също им „говори“ за промени във времето. Носят се поверия, че то скрива лицето си зад гъсти облаци, когато се задава буря или някакво бедствие, за да не гледа как хората страдат за реколтата си.

Дори да попаднете в капана на пороен дъжд, той също може да ви подскаже какво да очаквате от времето.Има поверие, което твърди, че получаването на големи мехурчета при падането на дъждовните капки, означа, че и на другия ден ще получите нова доза дъждове.

Още знаци от природата за промени във времето:

 

  • Ако видите дъга на свечеряване, очаквайте хубаво време на другия ден.

 

  • Студена зима предполага горещи летни месеци.
  • Януари без сняг води до юли без дъжд.
  • Мъглива пролет означава дъждовно лято.

Други пък разчитат на животните, когато става въпрос за неочаквани промени във времето. Тъй като животните имат по-силна връзка с природата, те улавят нейните сигнали по-лесно и така успяват да предупредят стопаните си за предстоящи бури и бедствия.
Поверия за времето
Като че ли най-наблюдаваният домашен любимец е котката.Американците смятат, че в зависимост от нейното разположение пред камината (печката), мъркащата другарка може да ви подскаже какво време да очаквате. Обърната с гръб – студено и мрачно, а с лице към огъня – дъждовно. Подгответе се за дъжд и ако видите, че писаната си играе с опашката, а в случай, че просто се закача с вас, знайте, че може да задуха вятър.

В ролята на „синоптици“ влизат и повечето птици.Например, тръстиковият дрозд гнезди на по-високо, ако прогнозира порои и наводнения, петелът кукурига през нощта, когато усеща, че времето ще се разваля, а враната сигнализира, когато след дълга суша идва дъжд. Бъдете подготвени за мокро време и ако видите, че ято птици лети по-ниско до земята. Но спокойно може да очаквате топли и слънчеви дни, ако чуете песента на птиците по време на дъжд.

Съществуват също и поверия за времето, в които участници са някои насекоми. Хората говорят, че ако видите мравуняк, значи ще вали. Смята се също, че мухите хапят повече, когато усещат, че времето ще се разваля. В случай обаче, че „срещнете“ повече калинки на едно място или пък видите торните бръмбари, разположени на припек, значи времето ще е хубаво.

Макар поверията за времето вече да не са толкова използваеми, те са се запазили и до днес благодарение на своя колорит и оригинална символика.

06.07.2012/ Христина Спасова

5 коментарaДобави коментар »

Nikki

От Nikki30.07.2012, 10:28 ч.

Направих го и искам той да ми се обади

Виж всички коментари за "Поверия за времето".

Още от "Загадъчно"

Сбъднати и несбъднати пророчества на Ванга

Сбъднати и несбъднати пророчества на Ванга

Името Ванга винаги е будело противоречиви реакции. Докато някои представители на църквата я наричат "сатанински феномен", голяма част от българите я смятат за светица. Но не само те - и руснаците я почитат от край време.

Мъдростта на Майка Тереза

Мъдростта на Майка Тереза

Тя е личност, която осветява пътя ни. Тя е майка в най-истинския смисъл. И ако не всеки ден, то поне на 8-и март, нека ни припомни, как да бъдем милосърдни.

Кръщението е едно от най-светите тайнства

Кръщението е едно от най-светите тайнства

Кръщението е тайнство, което е или пренебрегвано в забързания ритъм на живот, или опорочено следствие излишната модернизация, която се опитва да се прокара в това изключително лично духовно изживяване.