Поверия за времето

5 коментара0/5

Кои са най-разпространените и странни поверия, свързани с времето и промените в климата? Какво ни предсказва природата и можем ли да разчитаме на нейните знаци?

Поверия за времето
В миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. Липсата на достатъчно добра апаратура и зависимостта от природните капризи са ги принудили да разчитат знаци, невидими за съвременния човек.

Много от поверията днес вече не са актуални, било то защото са опровергани от синоптиците, или просто защото са забравени с годините. Но независимо от това, природата и до днес е смятана за един от най-верните „метеоролози“. Ето и най-разпространените поверия за времето.

Част от поверията са свързани с природни явления и аномалии.Например, ако небето вечерно време е обагрено в червено, то на другия ден се очаква времето да е ветровито.В случай, че наблюдавате подобно явление сутрин, тогава бъдете подготвени за буря. Всъщност червеният цвят около слънцето се дължи на сухи частици, които витаят из въздуха. От значение е обаче от каква посока идват те – изток или запад.

Друг подобен „феномен“ е наличието на „пръстен“ около луната. Появява се в следствие на пречупване на светлината през ледени кристали. Ако станете свидетели на това явление, бъдете сигурни, че природата ви подсказва, че времето е влажно и може да завали. Друго поверие гласи,  че колкото са звездите, попаднали в пръстена на луната, толкова дни остава до влошаването на времето.
Поверия за времето
Хората вярват, че слънцето също им „говори“ за промени във времето. Носят се поверия, че то скрива лицето си зад гъсти облаци, когато се задава буря или някакво бедствие, за да не гледа как хората страдат за реколтата си.

Дори да попаднете в капана на пороен дъжд, той също може да ви подскаже какво да очаквате от времето.Има поверие, което твърди, че получаването на големи мехурчета при падането на дъждовните капки, означа, че и на другия ден ще получите нова доза дъждове.

Още знаци от природата за промени във времето:

 

  • Ако видите дъга на свечеряване, очаквайте хубаво време на другия ден.

 

  • Студена зима предполага горещи летни месеци.
  • Януари без сняг води до юли без дъжд.
  • Мъглива пролет означава дъждовно лято.

Други пък разчитат на животните, когато става въпрос за неочаквани промени във времето. Тъй като животните имат по-силна връзка с природата, те улавят нейните сигнали по-лесно и така успяват да предупредят стопаните си за предстоящи бури и бедствия.
Поверия за времето
Като че ли най-наблюдаваният домашен любимец е котката.Американците смятат, че в зависимост от нейното разположение пред камината (печката), мъркащата другарка може да ви подскаже какво време да очаквате. Обърната с гръб – студено и мрачно, а с лице към огъня – дъждовно. Подгответе се за дъжд и ако видите, че писаната си играе с опашката, а в случай, че просто се закача с вас, знайте, че може да задуха вятър.

В ролята на „синоптици“ влизат и повечето птици.Например, тръстиковият дрозд гнезди на по-високо, ако прогнозира порои и наводнения, петелът кукурига през нощта, когато усеща, че времето ще се разваля, а враната сигнализира, когато след дълга суша идва дъжд. Бъдете подготвени за мокро време и ако видите, че ято птици лети по-ниско до земята. Но спокойно може да очаквате топли и слънчеви дни, ако чуете песента на птиците по време на дъжд.

Съществуват също и поверия за времето, в които участници са някои насекоми. Хората говорят, че ако видите мравуняк, значи ще вали. Смята се също, че мухите хапят повече, когато усещат, че времето ще се разваля. В случай обаче, че „срещнете“ повече калинки на едно място или пък видите торните бръмбари, разположени на припек, значи времето ще е хубаво.

Макар поверията за времето вече да не са толкова използваеми, те са се запазили и до днес благодарение на своя колорит и оригинална символика.

06.07.2012/ Христина Спасова

5 коментарaДобави коментар »

Nikki

От Nikki30.07.2012, 10:28 ч.

Направих го и искам той да ми се обади

Виж всички коментари за "Поверия за времето".

Още от "Загадъчно"

Чудото, наречено светена вода

Чудото, наречено светена вода

Светената вода е извор на надежда за много хора, които искат да се пречистят и да се предпазят от злото, да се излекуват или да помогнат на близките си. Вижте какво трябва да знаете за чудото, наречено светена вода!

Подходящи храни според зодията - част 1

Подходящи храни според зодията - част 1

Вярвате ли, че зодията ви определя най-подходящите храни за вас? Когато говорим за хранене според зодията значение имат връзката между зодията, основния й елемент (Земя, Огън, Въздух и Вода) и управляващата планета. Вижте кои са най-подходящите храни за първите шест знака от зодиака.

Нели Колева: 8 числото на 2015

Нели Колева: 8 числото на 2015

Новата 2015 година- числото на годината е 8. Годината ще бъде под управлението на Уран- планетата на внезапните обрати, неочакваните трансформации.