Кървавата Мери

2 коментара5/5

Вече се запознахте с историята на Дама Пика. Днес идва ред на друга подобна личност, за която се носят редица легенди – коя от коя по-ужасяващи. На вашето внимание – Кървавата Мери.

Кървавата Мери
Легенда за Кървавата Мери

Съществуват няколко легенди, които разказват историята на Кървавата Мери. Според най-разпространената през 1666г. в Портсмут, Ню Хемпшир, живеело момиче-сираче, на име Мария. То обичало да се подиграва на хората и често им повтаряло, че ако се вгледат в огледалото, което тя държи, всичките им кошмари ще се сбъднат. Един ден тълпата се разгневила и обявила Мария за вещица, затова я прогонили. Дни по-късно открили трупа й, по който имало ужасяващи белези и рани.

Друга история гласи, че Кървавата Мери била млада майка, на която откраднали бебето. От мъка тя полудяла и се самоубила, но духът й продължил да живее и до днес. Трети имат друга подобна версия. Те разказват, че Кървавата Мери била обвинена и осъдена за убийството на собствените си деца. Присъдата – смърт, но призракът й останал жив, за да отмъсти за несправедливите обвинения.

Кървавата Мери
Как да я повикате?

Казват, че само най-смелите събират кураж да повикат Кървавата Мери. А това може да стане по няколко начина. Най-разпространеният вариант гласи, че човек трябва да застане в тъмното пред огледало и на глас да повтори три пъти името на Кървавата Мери. Според други версии това не е достатъчно. Някои повтарят повече от три пъти, други внимават срещата да се състои точно в полунощ, а трети се въртят в кръг, докато произнасят името. В някои краища на света вярват, че Кървавата Мери може да ги срещне с духа на болен или починал близък. За целта те викат името и тринадесет пъти точно в полунощ.

Тези, които вярват в историята за убийството на децата на Кървавата Мери и са убедени в нейната невинност, пък повтарят „вярвам в думите на Мери“. Други, които искат да я предизвикат, казват „Кървава Мери, аз убих бебето ти“. Легендите обаче разказват, че ядоса ли се вещицата, тя преследва жертвата си до край – понякога ги убива като им отрязва главата, друг път им дере очите или ги прибира със себе си в огледалото, но най-често ги подлудява с кошмари. 

Кървавата Мери – историята „говори“

Ако обърнете поглед назад към историята и се разровите в прашните книги, ще откриете, че Кървавата Мери наистина е съществувала. Това е бил прякорът на Мария I Тюдор – дъщеря на известния английски крал Хенри VIII. През 1553г. Тя сяда на престола на Англия, а три години по-късно властва и над тогавашна Испания. По време на своето управление Мария I се бори за връщането на римокатолицизма и се определя като враг номер 1 на всички привърженици на протестантската църква.
Кървавата Мери
След като кралицата обявява протестантите за престъпници, те биват преследвани и изгаряни на клада пред очите на останалите граждани. Именно заради тези гонения, кралица Мария I получава прозвището „Кървавата Мери“.

Вкусът на Кървавата Мери

Ако оставите настрана ужасяващите истории около Кървавата Мери, то в съзнанието ви ще изплува примамлив коктейл, носещ името на въпросната дама. Има различни „рецепти“ за приготвянето му, но според основната той съдържа водка, доматен сок и различни подправки или сосове. Названието си е наследил заради кървавочервения си цвят.

15.06.2012/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

Тя

От Тя16.06.2012, 22:01 ч.

Честито завършване на пети клас! Надявам се да си се оттървала без поправителни изпити!:))))

Виж всички коментари за "Кървавата Мери".

Още от "Загадъчно"

Защо Лъвовете са добри приятели?

Защо Лъвовете са добри приятели?

Какво прави Лъвовете добри хора и какво трябва да знаете за Лъвовете като приятели. Вижте 7 любопитни неща, които астрологията разкрива за представителите на зодия Лъв по отношение на приятелството

Поверия и суеверия с огледало

Поверия и суеверия с огледало

Огледалото е мистичен предмет и мнозина вярват, че е зареден с енергия. Около него има най-различни поверия и суеверия – едни по-разпространени, други – не съвсем. Вижте какви поверия и суеверия с огледало събрахме за вас.

Цветоскоп - избери си цвят и виж хороскопа си за деня

Цветоскоп - избери си цвят и виж хороскопа си за деня

Не става въпрос за това кой е любимият ви цвят, а кой цвят привлича вниманието ви днес, утре или в други ден. Вижте какъв е хороскопът за деня ви според избора ви на цвят.