Трискайдекафобия

4 коментара5/5

По повод утрешния петък тринадесети ви предлагаме да разберете какво представлява трискайдекафобия? Как се е зародила и защо толкова много хора страдат от нея?

Трискайдекафобия
Що е то?

Трискайдекафобия е медицинското наименование на патологичния страх от числото 13. Думата произлиза от гръцки и е въведена като термин от американския психиатър и невролог Исадор Кориат. Трискайдекафобията е една от най-разпространените фобии по света. Тези, които страдат от нея, избягват всичко, което по някакъв начин съдържа числото 13 (етаж или апартамент от сграда, номер на улица, брой столове около масата или гости за вечеря).

Трискайдекафобията автоматично води и до друг патологичен страх – от петък 13-ти, „позната“ още с името параскаведекатриафобия. Според последните проучвания най-много „болни“ от трискайдекафобия има в САЩ – между 17 и 20 милиона американци.

Откъде произлиза трискайдекафобията?

Трискайдекафобията логично се обвързва с митовете и легендите, които се носят за числото 13. Още от древността хората са вярвали, че 13 вещае нещастие, хаос, злини, затова са се стараели да го избягват. Откъде произлизат обаче страховете им?
Трискайдекафобия
Някои специалисти предполагат, че трискайдекафобията се е зародила още при праисторическия човек, който в началото е можел да брои само до 12, тъй като виждал, че има 10 пръста и 2 крака или 2 ръце. Всичко, което било след познатата бройка, било мистично, загадъчно и страшно. За друг предполагаем виновник за фобията е спряган Вавилонският кодекс на Хамураби, който по непотвърдени сведения първоначално съдържал 13 главни закона – изключително строги, но търсещи справедливост.

Според древните персийци пък числото 13 нарушавало баланса в природата и вещаело хаос. Те вярвали, че 12-те съзвездия от зодиака контролират годишните месеци и едновременно с това всяко от тях управлява за 1000 години. Персийските астролози смятали, че след като се изредят всички съзвездия и настъпи тринадесетото хилядолетие, на Земята ще настъпи апокалипсис.

ТрискайдекафобияТрискайдекафобията има и обяснение от християнска гледна точка. Някои смятат, че на Тайната вечеря Юда е бил тринадесетият човек на масата, който след това е предал Христос. В Библията обаче подобна информация не съществува. Подобна е и скандинавската версия за числото 13. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.

Случайно съвпадение и лошо стечение на обстоятелствата „заразили“ с трискайдекафобия Франция.  Около година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива  да се канят само 13 гости, за да не бъде някои от тях преследван от проклятието на числото. Суеверието се разпространило и по-късно в Лондон дори бил създаден ресторант, в който, ако резервирате маса за 13, автоматично ви пращат 14-ти гост – фигурка на трикрака черна котка на име Каспър.

Напук на всеобщия страх

Въпреки широкоразпространената трискадекафобия има страни, които смятат, че числото 13 всъщност носи късмет. Такива са например Италия, Тибет, Китай, Египет. В „заразените“ държави пък съществуват клубове, които свидетелстват скептицизма си към суеверието. Първият такъв клуб е отворил врати на петък 13-ти преди повече от век в Ню Йорк. Собственикът му е бил капитан от Гражданската война в САЩ, който се е сражавал в общо 13 големи битки и въпреки това е оцелял.

А вие страдате ли от трискайдекафобия?

12.04.2012/Христина Спасова

4 коментарaДобави коментар »

Просто минавам

От Просто минавам06.05.2012, 16:49 ч.

Вчера забелязах, че в самолета нямаше 13-ти ред седалки...Синът ми ме светна, че в много самолети било така, а в някои хотели нямало 13-ти етаж...:)

Виж всички коментари за "Трискайдекафобия".

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: 8 числото на 2015

Нели Колева: 8 числото на 2015

Новата 2015 година- числото на годината е 8. Годината ще бъде под управлението на Уран- планетата на внезапните обрати, неочакваните трансформации.

Какво не знаем за Любовната Съвместимост?

Нели Колева: Какво не знаем за Любовната Съвместимост?

Питагор, питагорейците и нумерологията твърди, че всяко събитие, явление може да бъде представено с числата от 1 до 9.

Вдъхновение и любовна магия (седмичен хороскоп 8-14 февруари)

Вдъхновение и любовна магия (седмичен хороскоп 8-14 февруари)

Богата на златни възможности за просперитет, на празнично настроение, на впечатляващи професионални постижения, на успешни сделки, на издигане в кариерата и, естествено, богата на романтика, на радост и светли надежди е седмицата от 8 до 14 февруари.