Трискайдекафобия

4 коментара5/5

По повод утрешния петък тринадесети ви предлагаме да разберете какво представлява трискайдекафобия? Как се е зародила и защо толкова много хора страдат от нея?

Трискайдекафобия
Що е то?

Трискайдекафобия е медицинското наименование на патологичния страх от числото 13. Думата произлиза от гръцки и е въведена като термин от американския психиатър и невролог Исадор Кориат. Трискайдекафобията е една от най-разпространените фобии по света. Тези, които страдат от нея, избягват всичко, което по някакъв начин съдържа числото 13 (етаж или апартамент от сграда, номер на улица, брой столове около масата или гости за вечеря).

Трискайдекафобията автоматично води и до друг патологичен страх – от петък 13-ти, „позната“ още с името параскаведекатриафобия. Според последните проучвания най-много „болни“ от трискайдекафобия има в САЩ – между 17 и 20 милиона американци.

Откъде произлиза трискайдекафобията?

Трискайдекафобията логично се обвързва с митовете и легендите, които се носят за числото 13. Още от древността хората са вярвали, че 13 вещае нещастие, хаос, злини, затова са се стараели да го избягват. Откъде произлизат обаче страховете им?
Трискайдекафобия
Някои специалисти предполагат, че трискайдекафобията се е зародила още при праисторическия човек, който в началото е можел да брои само до 12, тъй като виждал, че има 10 пръста и 2 крака или 2 ръце. Всичко, което било след познатата бройка, било мистично, загадъчно и страшно. За друг предполагаем виновник за фобията е спряган Вавилонският кодекс на Хамураби, който по непотвърдени сведения първоначално съдържал 13 главни закона – изключително строги, но търсещи справедливост.

Според древните персийци пък числото 13 нарушавало баланса в природата и вещаело хаос. Те вярвали, че 12-те съзвездия от зодиака контролират годишните месеци и едновременно с това всяко от тях управлява за 1000 години. Персийските астролози смятали, че след като се изредят всички съзвездия и настъпи тринадесетото хилядолетие, на Земята ще настъпи апокалипсис.

ТрискайдекафобияТрискайдекафобията има и обяснение от християнска гледна точка. Някои смятат, че на Тайната вечеря Юда е бил тринадесетият човек на масата, който след това е предал Христос. В Библията обаче подобна информация не съществува. Подобна е и скандинавската версия за числото 13. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.

Случайно съвпадение и лошо стечение на обстоятелствата „заразили“ с трискайдекафобия Франция.  Около година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива  да се канят само 13 гости, за да не бъде някои от тях преследван от проклятието на числото. Суеверието се разпространило и по-късно в Лондон дори бил създаден ресторант, в който, ако резервирате маса за 13, автоматично ви пращат 14-ти гост – фигурка на трикрака черна котка на име Каспър.

Напук на всеобщия страх

Въпреки широкоразпространената трискадекафобия има страни, които смятат, че числото 13 всъщност носи късмет. Такива са например Италия, Тибет, Китай, Египет. В „заразените“ държави пък съществуват клубове, които свидетелстват скептицизма си към суеверието. Първият такъв клуб е отворил врати на петък 13-ти преди повече от век в Ню Йорк. Собственикът му е бил капитан от Гражданската война в САЩ, който се е сражавал в общо 13 големи битки и въпреки това е оцелял.

А вие страдате ли от трискайдекафобия?

12.04.2012/Христина Спасова

4 коментарaДобави коментар »

Просто минавам

От Просто минавам06.05.2012, 16:49 ч.

Вчера забелязах, че в самолета нямаше 13-ти ред седалки...Синът ми ме светна, че в много самолети било така, а в някои хотели нямало 13-ти етаж...:)

Виж всички коментари за "Трискайдекафобия".

Още от "Загадъчно"

Какъв си според месеца на раждане: Август

Какъв си според месеца на раждане: Август

Какво издава месецът на раждане за характера ви и какво е типично за родените през месец август. Какъв си според месеца на раждане: Август

Годината на Заека: седмица празници за Поднебесната

Годината на Заека: седмица празници за Поднебесната

Тази нощ китайците посрещат годината на Заека: предстои седмица на обилни вечери, непрекъснати фойерверки и неудържими покупки.

По следите на валентинката

По следите на валентинката

Дори да не празнувате Свети Валентин, сигурно сте изпращали картичка с мило послание на любим човек. Така наречените валентинки са сред най-разпространените начини за обяснение в любов. Ако не знаете нищо за тях, тръгнете с нас по следите на валентинката.