Цвят и настроение

8 коментара3/5

Цветовете не са само свойства на светлината, които оптиката изучава. В цветовете психологията е открила редица асоциации, които продиктуват определени тенденции в настроението ни.

 

Цвят и настроение
 

 

Докато на 1-ви март отбелязваме Баба Марта, то в Индия честват празника на цветовете Холи. Жителите се посипват с боя на прах и вода, като целта е човек да се покрие с възможно повече багри, за да бъде по-щастлив. С фестивала на цветовете индийците изпращат зимата и се зареждат с ведро настроение за пролет. Празникът датира отпреди 3000 години. Ето че още в миналото хората са вярвали във влиянието на цветовете върху настроението ни.  

Доказано е, че цветовете, с които се облечем, определят нагласата ни за деня.

Синьо – успокоява и тонизира душата, характерно за идеалистите и авантюристите. Ако искате да постигнете хармония със себе си и околните, това е вашият цвят. Асоциира се с необятната морска шир, затова често синьото продиктува у хората стремеж за свобода и себепознание. Синият цвят печели лесно доверието на околните.

Цвят и настроениеЧервено – цветът на силата и победата. Означава самоувереност, енергия, знак за внимание. Подходящ за хора със състезателен характер и борбен дух. Символизира още страстната и изпепеляваща любов, но и склонността на човек към агресия. Внимавайте, когато се обличате в червено, защото този цвят лесно възбужда апетита.

Жълто – предразполага към разговори и нови приятелства. Заради асоциациите си със Слънцето, жълтият цвят се възприема като символ на позитивното мислене. Освен че ни дарява с ведро настроение, жълтото стимулира и мозъчната дейност. В много страни е определян за свещен цвят.


Зелено – освежава и възстановява.
Зеленият цвят е символ на здравето и младостта. Свързва се с пролетта и новото начало, затова носи свежо настроение и жизненост. Зеленото развива креативното мислене и предполага професионално израстване. Този цвят най-малко уморява очите - не се страхувайте, че може да му се пренаситите.

Черно – ако сте привърженици на класиката, това е вашият цвят, тъй като черното е знак за изтънченост и елегантност. Почитателите му в повечето случаи са песимисти и имат склонност да изпадат в депресии. Черният цвят се асоциира още с тайнственост и мистичност, тъй като изолира от външни въздействия.

Цвят и настроение


Бяло – универсален символ на честността и наивността.
Подходящ е за открити хора, които не се страхуват от истината и изказват мнението си директно. Цветът на алтруистите.

Кафяво – носят го реалисти и традиционалисти, означава сигурност и спокойствие.

Розово – любимо на мечтателите и романтиците.
Асоциира се с топлота, нежност и женственост. Често розовото връща и към детските ни спомени, затова се смята, че е присъщ цвят на по-сантименталните натури.

09.03.2011/Христина Спасова


8 коментарaДобави коментар »

НТГВСЗД

От НТГВСЗД13.08.2011, 18:35 ч.

В УГЯФ ШСЖН ТПХРГТО рУАЬФ ТЖТИТЖТИСКНГИГИЖУЖ3ЖУЕЖЕШ

Виж всички коментари за "Цвят и настроение".

Още от "Загадъчно"

Зодиите и алкохола - поносимост и специфики

Зодиите и алкохола - поносимост и специфики

Алкохолът действа върху всеки по различен начин. Астролозите обаче успяват да идентифицират влиянието и ефектите на алкохола върху представителите на различните зодиакални знаци. Ето и кои са най-податливите зодии:

Моден хороскоп

Моден хороскоп

Добрите продавачи, винаги знаят какво да ви предложат. Казват, че това се дължи на прозорливия им поглед или може би преценяват според зодията?

Гледане на кафе

Гледане на кафе

Гледането на кафе се практикува от векове. Самата практика на пиене на кафе е много стара и според една от хипотезите води началото си от Етиопия.