Цвят и настроение

8 коментара3/5

Цветовете не са само свойства на светлината, които оптиката изучава. В цветовете психологията е открила редица асоциации, които продиктуват определени тенденции в настроението ни.

 

Цвят и настроение
 

 

Докато на 1-ви март отбелязваме Баба Марта, то в Индия честват празника на цветовете Холи. Жителите се посипват с боя на прах и вода, като целта е човек да се покрие с възможно повече багри, за да бъде по-щастлив. С фестивала на цветовете индийците изпращат зимата и се зареждат с ведро настроение за пролет. Празникът датира отпреди 3000 години. Ето че още в миналото хората са вярвали във влиянието на цветовете върху настроението ни.  

Доказано е, че цветовете, с които се облечем, определят нагласата ни за деня.

Синьо – успокоява и тонизира душата, характерно за идеалистите и авантюристите. Ако искате да постигнете хармония със себе си и околните, това е вашият цвят. Асоциира се с необятната морска шир, затова често синьото продиктува у хората стремеж за свобода и себепознание. Синият цвят печели лесно доверието на околните.

Цвят и настроениеЧервено – цветът на силата и победата. Означава самоувереност, енергия, знак за внимание. Подходящ за хора със състезателен характер и борбен дух. Символизира още страстната и изпепеляваща любов, но и склонността на човек към агресия. Внимавайте, когато се обличате в червено, защото този цвят лесно възбужда апетита.

Жълто – предразполага към разговори и нови приятелства. Заради асоциациите си със Слънцето, жълтият цвят се възприема като символ на позитивното мислене. Освен че ни дарява с ведро настроение, жълтото стимулира и мозъчната дейност. В много страни е определян за свещен цвят.


Зелено – освежава и възстановява.
Зеленият цвят е символ на здравето и младостта. Свързва се с пролетта и новото начало, затова носи свежо настроение и жизненост. Зеленото развива креативното мислене и предполага професионално израстване. Този цвят най-малко уморява очите - не се страхувайте, че може да му се пренаситите.

Черно – ако сте привърженици на класиката, това е вашият цвят, тъй като черното е знак за изтънченост и елегантност. Почитателите му в повечето случаи са песимисти и имат склонност да изпадат в депресии. Черният цвят се асоциира още с тайнственост и мистичност, тъй като изолира от външни въздействия.

Цвят и настроение


Бяло – универсален символ на честността и наивността.
Подходящ е за открити хора, които не се страхуват от истината и изказват мнението си директно. Цветът на алтруистите.

Кафяво – носят го реалисти и традиционалисти, означава сигурност и спокойствие.

Розово – любимо на мечтателите и романтиците.
Асоциира се с топлота, нежност и женственост. Често розовото връща и към детските ни спомени, затова се смята, че е присъщ цвят на по-сантименталните натури.

09.03.2011/Христина Спасова


8 коментарaДобави коментар »

НТГВСЗД

От НТГВСЗД13.08.2011, 18:35 ч.

В УГЯФ ШСЖН ТПХРГТО рУАЬФ ТЖТИТЖТИСКНГИГИЖУЖ3ЖУЕЖЕШ

Виж всички коментари за "Цвят и настроение".

Още от "Загадъчно"

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-големите инати сред зодиите и не отстъпват пред нищо и кои са по-благосклонни на компромиси. Вижте нашата класация за най-инатливите зодии.

Вярваме ли в орисниците

Вярваме ли в орисниците

Спомняте ли си приказката „Спящата красавица“? Сигурно помните сюжета и по-точно как добрите орисници даряват малката принцеса с неземни качества, добродетели и блага, а злата вещица я проклина.

Щастливи предсказания

Щастливи предсказания

Предсказанията са част от митовете и легендите на нашата цивилизация, събирани и обобщени през различните епохи от различни страни.