Библията на дявола

17 коментара3/5

Странна, малко зловеща, но най-вече необяснима е легендата за този ръкопис. Кодекс Гигас, най-голямата книга на Средновековието.


Библия на Дявола

Книгата притежава свръхестествена привлекателност.
Дълга е 1 метър и тежи 75 кг. Съдържала е 320 пергаментни листа, 11 от които са откъснати, причината за което вероятно е било съдържанието на липсващите страници.

Кодексът е с дървена корица и подвързия от кожа с метални орнаменти. За изработката му е била използвана телешка кожа от 160 животни.В него е Библията, древни истории, медицински лекове и магически заклинания. Това е комбинация от текстове, които не се срещат никъде другаде. Желан и търсен от могъщи владетели, взиман като военна плячка, укрит от император. Още от създаването си бил обект на мистифициране, обожествяване и вманиачване. Всичко това се дължи на факта, че Кодексът  притежава цяла страница, на която е нарисуван Дявола.  Няма друга книга, която да има такъв голям портрет на Сатаната, още повече, че никой не знае защо е там и кой го е създал. Това е единствена книга, която поставя Стария и Новия завет на едно равнище със свещени заклинания.

Легендата разказва, че ръкописът е написан от обречен монах, който е продал душата си на Дявола. Историята започва пред 1230 г. в отдалечен манастир в Бохемия. В студената килия един монах се моли за живота си. Той е в смъртна беда. Грехът му е нарушил свещенно монашеско правило. Бил е толкова голям, че е пазен в тайна. Някъде в манастира старейшините решават дали прегрешилият монах да живее или да умре.

Новината е страховита, утре монахът ще бъде обречен на бавна смърт, ще бъде зазидан жив.
Осъденият се бои от предстоящите мъки, но той има божествено вдъхновение. Монахът обещава невъзможното, да напише огромен том. В него ще са Библията и цялото човешко познание. Тя ще прослави завинаги манастира. И монахът твърди, че за да създаде този колосален труд му е необходима само една нощ. Той пише неуморно. До полунощ силуетът на смъртта го спохожда, остава му още много работа. В най-мрачния си час той сключва нечестив договор.  Книгата е написана. Въпреки тази легенда Кодекс Гигас не е унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество схоластици.

ДяволаНо в края на 13-ти век. Минали са няколко десетилетия от както се носи легендата за монах продал душата си за да напише Библията на Дявола. Сега огромната му книга е известна, но манастирът, който я притежава е във финансов крах. За да избегне банкрут абатът се съгласява да продаде Кодекса на друг монашески орден. Притежанието на такава книга носи на ордена чест и престиж. По ирония на съдбата ръкописът отива от черните монаси при секта в бели роби наречена " Белите монаси ". Кодексът е на път към новия си дом. В манастир в град Седлец в покрайнините на Прага, белите монаси поставят кодекса на почетно място, около гробища осветени с почва от Голгота (могилата, на която е разпънат Христос). Но не за дълго. Настъпва трагедия, пазителите на Дяволската Библия гинат един след друг.

Един могъщ епископ нарежда на белите монаси, да върнат Кодекса на собствениците му. Скоро след това манастирът е обхванат от смъртоносна епидемия  - чума. Тя завладява региона, убивайки хиляди. Гробището се препълва от умрели, до края на епидемията над 30 000 трупа са погребани в катакомбите. Днес манастирът в Седлец е превърнат в страховит музей - костница, един от най-известните масови гробове в Европа със скулптори от човешки кости.

В периода 1477-1593 Дяволската библиясе съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594 г. е отнесен в Прага като част от колекцията на император Рудолф II.

В края на Тридесетгодишната война, през 1648 г., колекцията на Рудолф II е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като военна плячка. През 1649 г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм, където се съхранява и до днес. През 2007 г. след повече от 300 години Кодекс Гигас отново е върнат в Прага, където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Сега codex Gigas се съхранява в националната библиотека в Стокхолм.

26.08.2010/Блага Димитрова

17 коментарaДобави коментар »

SoulRaiser

От SoulRaiser06.05.2011, 15:48 ч.

Оригиналният Луциферианизъм, който датира 3000 години пр.н.е. гласи, цитирам: "Водя към правият път без написана книга." Тази книга е просто обикновена сбирка глупости.

Виж всички коментари за "Библията на дявола".

Още от "Загадъчно"

Кръщението е едно от най-светите тайнства

Кръщението е едно от най-светите тайнства

Кръщението е тайнство, което е или пренебрегвано в забързания ритъм на живот, или опорочено следствие излишната модернизация, която се опитва да се прокара в това изключително лично духовно изживяване.

Как се прави Хороскоп?

Нели Колева: Как се прави Хороскоп?

Как се прави Хороскоп? Занимателно, увлекателно и приятно! Всички, които се интересувате от числата и цифрите. Искате да разберете тайните на нумерологията