Сладки (и гениални) сънища!

11 коментара5/5

Още в древността хората са смятали сънищата за нещо свръхестествено и дори за връзка с боговете.

Науката пък отдавна е доказала, че сънят е изключително важен не само за здравето, но и за въображението.

Сладки (и гениални) сънища!

Има редици случаи, в които гениалните открития или революционни идеи са направени именно на сън.
Ето някои от най-известните примери:

  • Вдъхновението за създаването на една от най-популярните песни на на „Beatles” „Yesterday” дошло от един сън на Пол Макартни. На сутринта той веднага изсвирил тоновете, които били останали в главата му. „Много харесах мелодията, но понеже я бях сънувал, не можах да повярвам, че аз съм я написал,” споделя спомените си Макартни.
  • Мери Шели също почерпила идеята за написването на известния роман „Франкенщайн” докато спяла. През лятото на 1816 г. Мери и нейният любим поетът Пърси Шели посетили лорд Байрон в неговата вила в Швейцария. Времето било лошо и те често прекарвали вечерите си в къщата, четейки разкази за духове. Една вечер Байрон предизвикал гостите си да напишат по един разказ. Идеята на Мери, вдъхновена от един неин сън, по-късно прераснала в роман и й донесла световна слава.

  • Американският президент Ейбрахам Линкълн също придавал голямо значение на сънищата си. Даже смятал един от тях, който често се повтарял, за пророчески. Според  разказите на Линкълн този сън се появил за първи път в началото на гражданската война. По думите му сънят му се присънвал вечерта преди да се случат „събития от важно национално значение”.

  • Шевната машина също е изобретена благодарение на един сън. Нейният създател Елиас Хоу отдавна имал идея за машина, която с игла ще шие парчета плат, но не знаел как точно ще работи. Докато една нощ не сънувал, че е пленен, а около  него танцуват туземци с копия, които имали дупки близо до върха. Така като се събудил осъзнал, че иглата на машината трябва да има дупка, през която да минава конецът.

  • Писателят Стивън Кинг също споделя, че сънищата му често влияят върху творчеството му. В някои свои интервюта той казва, че много от идеите му за романи, като „То” и „Мизъри”, например, са дошли от сънищата му. Според него сънищата са неизчерпаем източник на вдъхновение и всеки писател трябва да се възползва от тях.
Така че ако тази вечер сънувате странни цифри и числа, непременно ги запишете на сутринта. Може да се окаже, че това е печелившата комбинация за лотарията!

Материалът е предоставен със съдействието на Happy Dreams. Ако искате да изберете качествен матрак и възглавница нашите консултанти с удоволствие ще Ви помогнат във всеки от магазините на веригата Sleep Shop.


11 коментарaДобави коментар »

Mama

От Mama30.07.2011, 09:34 ч.

да сагласна сам синатми спечели от лотарията от сън просто сънува на коя дата да играе.

Виж всички коментари за "Сладки (и гениални) сънища!".

Още от "Загадъчно"

Мисълта е господарят на съществуването ни

Мисълта е господарят на съществуването ни

Мисълта е господарят на съществуването ни – позитивната мисъл е праведният господар, а лошата – злият подстрекател.

Щастливи в “окото на урагана” - седмичен хороскоп (4-10 януари)

Щастливи в “окото на урагана” - седмичен хороскоп (4-10 януари)

Щастливи в “окото на урагана” – звучи парадоксално, особено на фона на тези зашеметяващо-предизвикателни астроконфигурации, които ще се вихрят от 4 до 10 януари, но е възможно и постижимо.

Предсказанията на бенките

Предсказанията на бенките

Почти всички хора имат по телата си безвредни тъмни петна, т.нар. бенки. Те и останалите знаци по тялото са като таен код, по който може да се съди за различни явления и събития в нашия живот.