Разпятието

4 коментара5/5

Основният символ на християнството е кръстът. Знакът, който вечно ще напомня за изкуплението.

РазпятиетоХристовият кръст има централно значение за Християнската религия. Той е знамението на Бога, отличен белег за вяра в разпнатия на Христос. Църквата е избрала още от древни времена да поставя на храмовете кръст, за да подчертае, че той е връхна точка на изкупителното Христово дело.
Кръстът е положен и в олтара, за да напомня за най-голямата жертва правена в историята на религията. Христовият кръст е вечното свидетелство за тържеството на вечния живот над смъртта.

Кръстът свързва небето и земята. Единият край е обърнат към Бога и всичко възвишено и духовно, а другият - към земята, където живеят човекът и животните и където всичко завършва със смърт. Той има още две посоки, с които Христос Господ обгръща света.

След Христовата смърт този знак станал символ на най - висока почит, докато преди служил само за поругание. В резултат на неговите мъчения кръст става символ на победа. Той разпръсква злите сили, помага на вярващите, прави чудеса.

Кръстни знамения


Св. Цар Константин и войната му с Максенций. Той изпитал силата на вярата в Христос разпнатия, като в навечерието на битката със своя противник той видял на небето изписан звезден кръст и под него надпис: "С това ще победиш!". Вдъхновен Константин заповядал да поставят на шлемовете на войниците и на знамената им кръста Христов, като символ на вярата и победата. И чудото станало - макар че Константин бил с много по-малобройна войска, противникът бил разбит. След това той издал в 313 год. Известния в историята Милански едикт, с който дал свобода на християнската религия.

Шотландското знаме е сред едни от най-старите национални флагове. Според легендата националният флаг на шотландците възниква през 832 година, когато в навечерието на битката с англо-саксонците кралят на скотите Ангус съзрява в небето знамение във вид на X-образен кръст, същият на който според християнските писания е бил разпнат свети Андрей Първозванни, смятан за покровител на Шотландия.

В книгата Откровение пише, че небесното знамение, което ще предшества Второто пришествие, ще бъде ясно изписан на небето кръст.

Разпятието

Кръстът има няколко разновидности. Началната му степен е обикновен стълб или заострен кол, върху който завързвали осъдения (крукс симплекс). По нататъшната му разновидност е римския кръст, който се състоял от две напречно скрепени дървета в три форми: крукс комиса (като главна буква Т), крукс декусата (като главна буква Х, известен с названието Андреев кръст) и крукс имиса (общоизвестната християнска форма на кръста като знака плюс).

Любопитно
Носенето на кръст около врата започва през V век, най-напред в Сирия. Палестина и Египет, където са погребани голяма част от светите мъченици. Поклонниците вземали нещо от техните гробове и го слагали в кръстовете, които се затваряли в малки кутийки, носени около врата.

Едни от най-ранните кръстове в българските земи са намерени в Силистра. По време на иконоборческия период обичаят да се носят кръстове замира. Възражда се през Х – ХІ век.

Всеки християнин, който носи около врата си кръст, или има такъв в дома си, трябва да го е осветил в църква.

В православния свят е прието, когато църковната камбана зове на богослужение, вярващите да се прекръстват.

1.04.2010/Блага Димитрова


4 коментарaДобави коментар »

Tanasya

От Tanasya22.08.2010, 16:04 ч.

Във всички епохи от развитието на човечеството е имало жестока разправа с тези, които дръзнат да се опълчат на власт имащите. Съзнанието ни не се е променило оттогава досега. Да, науката и техниката се развиват, но какво...

Виж всички коментари за "Разпятието".

Още от "Загадъчно"

Летен хороскоп 2015

Летен хороскоп 2015

На 21-ви юни посрещнахме астрономическото лято. Затова е време да видим какво вещаят звездите за различните зодии за лято 2015? Вижте какво ви очаква в личен и професионален план през лято 2015. Летен хороскоп 2015

Тест: Избери врата и виж какво означава

Тест: Избери врата и виж какво означава

Вижте един бърз и забавен тест. При него трябва да изберете врата от картинката и да видите какво издава изборът ви за вас.

Японски хороскоп – коя е вашата зодия?

Японски хороскоп – коя е вашата зодия?

Японският хороскоп има 11 знака, всички дълбоко свързани с Япония, японската култура и история. Вижте зодиите от Японския хороскоп и проверете коя е вашата зодия.