Разпятието

4 коментара5/5

Основният символ на християнството е кръстът. Знакът, който вечно ще напомня за изкуплението.

РазпятиетоХристовият кръст има централно значение за Християнската религия. Той е знамението на Бога, отличен белег за вяра в разпнатия на Христос. Църквата е избрала още от древни времена да поставя на храмовете кръст, за да подчертае, че той е връхна точка на изкупителното Христово дело.
Кръстът е положен и в олтара, за да напомня за най-голямата жертва правена в историята на религията. Христовият кръст е вечното свидетелство за тържеството на вечния живот над смъртта.

Кръстът свързва небето и земята. Единият край е обърнат към Бога и всичко възвишено и духовно, а другият - към земята, където живеят човекът и животните и където всичко завършва със смърт. Той има още две посоки, с които Христос Господ обгръща света.

След Христовата смърт този знак станал символ на най - висока почит, докато преди служил само за поругание. В резултат на неговите мъчения кръст става символ на победа. Той разпръсква злите сили, помага на вярващите, прави чудеса.

Кръстни знамения


Св. Цар Константин и войната му с Максенций. Той изпитал силата на вярата в Христос разпнатия, като в навечерието на битката със своя противник той видял на небето изписан звезден кръст и под него надпис: "С това ще победиш!". Вдъхновен Константин заповядал да поставят на шлемовете на войниците и на знамената им кръста Христов, като символ на вярата и победата. И чудото станало - макар че Константин бил с много по-малобройна войска, противникът бил разбит. След това той издал в 313 год. Известния в историята Милански едикт, с който дал свобода на християнската религия.

Шотландското знаме е сред едни от най-старите национални флагове. Според легендата националният флаг на шотландците възниква през 832 година, когато в навечерието на битката с англо-саксонците кралят на скотите Ангус съзрява в небето знамение във вид на X-образен кръст, същият на който според християнските писания е бил разпнат свети Андрей Първозванни, смятан за покровител на Шотландия.

В книгата Откровение пише, че небесното знамение, което ще предшества Второто пришествие, ще бъде ясно изписан на небето кръст.

Разпятието

Кръстът има няколко разновидности. Началната му степен е обикновен стълб или заострен кол, върху който завързвали осъдения (крукс симплекс). По нататъшната му разновидност е римския кръст, който се състоял от две напречно скрепени дървета в три форми: крукс комиса (като главна буква Т), крукс декусата (като главна буква Х, известен с названието Андреев кръст) и крукс имиса (общоизвестната християнска форма на кръста като знака плюс).

Любопитно
Носенето на кръст около врата започва през V век, най-напред в Сирия. Палестина и Египет, където са погребани голяма част от светите мъченици. Поклонниците вземали нещо от техните гробове и го слагали в кръстовете, които се затваряли в малки кутийки, носени около врата.

Едни от най-ранните кръстове в българските земи са намерени в Силистра. По време на иконоборческия период обичаят да се носят кръстове замира. Възражда се през Х – ХІ век.

Всеки християнин, който носи около врата си кръст, или има такъв в дома си, трябва да го е осветил в църква.

В православния свят е прието, когато църковната камбана зове на богослужение, вярващите да се прекръстват.

1.04.2010/Блага Димитрова


4 коментарaДобави коментар »

Tanasya

От Tanasya22.08.2010, 16:04 ч.

Във всички епохи от развитието на човечеството е имало жестока разправа с тези, които дръзнат да се опълчат на власт имащите. Съзнанието ни не се е променило оттогава досега. Да, науката и техниката се развиват, но какво...

Виж всички коментари за "Разпятието".

Още от "Загадъчно"

Тибетски хороскоп

Тибетски хороскоп

Тибетският хороскоп има 12 зодии, които, подобно на Китайския хороскоп, се сменят всяка година. Вижте коя е вашата зодия според Тибетския хороскоп и какви са характерните черти за всеки знак.

Меркурий става директен - седмичен хороскоп (25-31 януари)

Меркурий става директен - седмичен хороскоп (25-31 януари)

Благополучието тази седмица се изразява чрез мистични съвпадения и внезапни интуитивни вдъхновения, вливащи в живота по-голяма яснота и проникновение.

Рейки – силата на вселенската енергия

Рейки – силата на вселенската енергия

Рейки олицетворява силата на вселенската енергия. С рейки лекуваме тялото си както физически, така и емоционално, като го пречистваме от всичко, което ни вреди. Рейки е изкуство, което всеки може да овладее.