Уика – модерната религия

21 коментара4/5

Уика е религия на общуването. Уика е магия. Уика носи доброта и хармония на онези, които вярват в нея.

 

Уика – модерната религия

Според вярващите в Уика, това е много древна религия. Доказателствата, които предлагат са древни рисунки на рогатия бог и вещици, датирани на 30 хил. години. Уика черпи от изворите на мистицизма, астрологията, руните, таро, както и от съвременните прозрения на психологията. Този култ се е зародил и развил успоредно в различни части на Европа и затова има много разновидности – келтски, саксонски, шотландски, ирландски и т.н. Преди ХІV век Занаятът, както е известен сред поклонниците, е бил широко практикуван и църквата е била малко или много толерантна към него.

Възраждането на Уика през ХХ век започва в Англия.
Джералд Гарднър е един от първите вещери, който открито говорел за своите вярвания и станал известен със своите радио-програми, книги и публикации за вещерството.

Уика – модерната религияДа се обясниш Уика е невъзможно. Но може да се усети, когато ненадейно, без да си подготвен попаднеш на хора, които са в разгара на своите ритуал. Името Уика означава вещица или мъдрец на знанието. Това е религия, която почита една богиня и един бога, равнопоставени.  Уика изповядва любовта и уважението към земята, природата и хората. Религия на хармонията и ритъма, духовното израстване. Това значи, че трябва да се изправиш срещу собствените си демони, да ги победиш и да намериш вътрешната свобода.

Уика може да се изрази чрез петте елемента на мъдрите: Земя, Въздух, Огън, Вода и Дух, които са в основата на Вселената, а тя е самата планета - балансирана, хармонична саморегулираща се система. Всички живи организми са свързани в едно цяло и взаимодействат помежду си.

Земята е олицетворение на мъдростта.
Въздухът символизира ума, интелекта, словото, мисълта, философията.
Огънят е енергия, страст, воля.
Водата олицетворява любовта, силата, която ни свързва с останалите и Вселената; тя е извор на почитта ни към Боговете, уважението ни един към друг и преклонението ни пред природата.
Духът е символ на тайнството. Той свързва в едно останалите четири елемента и сам по себе си е по-съвършен от всички тях, взети заедно.

Уика приема закона за трикратността, който гласи: каквото дадеш, три пъти ще получиш.

Основни принципи
Уика връща отговорността за живота в собствените ни ръце. Чрез нея разбираме, че ние сме отговорни пред себе си за своето духовно развитие. Уика е традиция, разкриваща как да се използва вътрешната сила по разумен начин.

 

Това е религия на общуването. Груповата енергия е необходима за ефективно извършване на магическите ритуали, които варират в зависимост от различните традиции, но притежават едни и същи характерни особености. Очертаването на кръг, използването на свещи, благовония, вода и сол, атаме (ритуален нож), жезъл, чаша и поднос. Всички тези атрибути са традиционни и помагат за създаване на една по-особена магическа атмосфера, за разчупване съзнанието на вещицата и за по-добра концентрация.

12370_2.jpg

Любопитно

  • Осем са основните празници. Четири от празниците се наричат Слънчеви празници, защото са свързани с положението на Слънцето спрямо Земята. Това са празниците на Зимното и Лятното слънцестоене, на Пролетното и Есенното равноденствие. Другите 4 празника са с келтски произход – Имболк, Белтейн, Лунаса и Хелоуин.

  • Повечето вещери са в групи от 3-13 човека, известни като ковъни.

  • Уиканите винаги празнуват на пълнолуние.

  • Вещерите нямат свещена книга.

  • Уканите носят дрехи с различни цветове, но предпочитат черното, защото е кулминацията на всички вибрации светлината.

  • В Уика се използва пентаграма като амулет и символ за защита. Звездата с пет лъча представлява човешкото тяло и Земята. Комбинацията на звездата заобиколена от кръга, представлява човека, обкръжен от силата на двете божества.


25.02.2010/Блага Димитрова

21 коментарaДобави коментар »

Моргана

От Моргана11.11.2010, 17:53 ч.

Откога Озирис, Анубис и Бастет са древногръцки богове?

Виж всички коментари за "Уика – модерната религия".

Още от "Загадъчно"

Стъпалото показва бъдещето на вашето бебе

Стъпалото показва бъдещето на вашето бебе

Разглеждайки линиите на лявото ходило, може да се разбере какъв ще бъде характерът на детето, дали притежава дарби и ще има ли добър шанс в живота.

Времето, което бърза бавно

Времето, което бърза бавно

Не ви ли се струва, че в ежедневието ни времето минава изключително бавно? Ако обаче се обърнем назад към миналото си, има цяла вечност зад гърба ни. Кога са изминали тези дни, месеци, години? Как е станало толкова постепенно и неусетно?

Радиестезия - силата на махалото

Радиестезия - силата на махалото

Вярвате ли в това, че всеки обект има собствено излъчване, което може да се улови от махало? Някои твърдят, че с радиестезията може да се откриват заболявания на най-ранен стадий. Според други махалото може да открие дали двамата души си подхождат – в любовта или бизнеса. А вие вярвате ли в силата на махалото?