Теракотената армия

2 коментара2/5

Колекция от над 8000 войника, 130 бойни карети, 520 коня и 150 кавалеристи пазят първия император на Китай - Цин.


Теракотената армия


Иператор Цин е на власт през 50-те години на 3 в. пр. н.е. той и неговият министър извършват едни от най-важните реформи в новата китайска империя. Освен построяването на своята гробница и нейните пазители, той започва изграждането на Великата китайска стена

До 1974 г. гробницата на императора беше смятана за част от една хубава и дълга приказка. След като виждат огромното богатство, криещо се в нея обявяват теракотената войска за 8-то чудо на света. Размерите на гробницата на Цин са впечатляващи – площта й е 56 кв. км, дължината на мавзолея е 350 метра, ширината – 345 метра, височината – 76 метра. Около мавзолея са разположени различни малки гробници, в които е погребана свитата на императора, обединил Китай, както и над 500 паметника на загиналите при строителството на гробницата работници. Според Сима Циан тяхното число също е невиждано дотогава – в изграждането на комплекса са участвали над 700 хил. човека.

Защо е построена теракотената армия?
Естествено Теракотената армия има своето предназначение. От една страна внушителният брой воини е поставен в предградието пред гробната могила на император Цин, за да му помага в отвъдния свят да построи по-голяма империя от тази, която е имал на земята. Освен това целта на войниците на Цин е да пазят гроба и вечното спокойствие на своя владетел от нашественици. Тъй като се смята, че следващият живот е отражение на този тук и понеже войниците така или иначе ще бъдат част от живота в гробницата, в задгробния живот също трябва да бъде постигнато и поддържано единство. Единството и армията ще бъдат почетени едновременно. За да бъде отразена новостта на постижението на императора и неговата армия, е нужна нова степен на реализъм. Какъв по-добър начин да бъде постигната тя, освен ако на призрачната армия не бъдат дадени истински оръжия, които вече съществуват десетки и стотици на брой и които може да бъдат допълнени посредством отдавна наложени начини на производство.

Гробницата на Цин
Сима Циан описва мавзолея като подземен дворец, който наподобява Китай. Реките и езерата са от живак, а скъпоценни камъни и перли изобразяват звездите на небето. Според някои стари извори гробницата е била ограбена от 300-хилядна армия, но днес учените спорят дали това е било така. Онези, които твърдят, че гробницата е непокътната, сочат, че 300 хил. души биха обърнали с главата надолу целия хълм над нея, а земните слоеве са запазени както са били преди над 20 века. Освен това, ако гробницата е била отваряна, с течение на времето живакът е щял да се изпари, но сега сондите откриват много високо съдържание на живак около хълма. Засега Китай изчаква и вероятно ще разкопае гробницата на Цин едва когато в Пекин са абсолютно сигурни, че всичко открито в нея може да бъде съхранено. Освен това китайските учени не скриват и най-стария страх на всички археолози – проклятието, което ще се стовари върху този, който дръзне да обезпокои вечния сън на императора.

Теракотената армия


Откритията на учените
Също както и египетските пирамиди, начинът, по който тези близо 8 хил. статуи са били изработени и заровени, винаги е будило любопитството на изследователите.
Едва в началото на миналата година китайски учени обявиха, че са успели да разкрият една от загадките, свързана с произхода на Теракотената армия. Въз основа на анализа на открития върху статуите 32 вида цветен прашец, експертите са установили, че фигурите на конете и войниците са направени на различни места, при това доста далечни едно от друго.

Легенди
Фактът, че всеки един от 8-те хиляди войници е с лице, различно от това на останалите, също е една от най-големите тайни на Теракотената армия. Според най-старите легенди това са били истински хора, които са били погребани живи след смъртта на император Цин. Обединителят на Китай е бил известен с това, че е бил изключително суров и стриктен владетел. Малко преди да умре, той лично посочил на приближените си кои точно воини трявало да го съпровождат в отвъдното. Освен различните лица на воините, точните анатомични форми, ръст и мащаби на нормалното човешко тяло също провокирали най-древните историци да вярват в легендата, че фактически Теракотената армия са погребаните живи най-добри бойци на император Цин.

Хипотезата на Морис Котерел

Известният ирландски учен и изследовател Морис Котерел обаче се усъмнил, че единствената функция на Теракотената армия е да охранява гробницата на мъртвия император и да му прави компания в задгробния живот, и търси по-правдоподобна теория.
Опирайки се на китайските митологични вярвания, историята на древен Китай, съобразявайки се с китайския опит в числовото кодиране, Котерел стига до извода, че цялата гробница представлява закодиран разказ за китайското научно познание. Постепенно, в хода на изучаването на четирите камери на гробницата става ясно, че не само всеки воин, но и всеки детайл от снаряжението им и самото разположение на войниците представлява система от таен код, засекретил китайското философско и научно познание, свързано с доминиращата роля на Слънцето като основен фактор, който с циклите си влияе върху живота на Земята и върху развитието и упадъка на цивилизациите.

20.01.2010/Блага Димитрова
 

2 коментарaДобави коментар »

Ileen

От Ileen21.01.2010, 14:17 ч.

Виждала съм я тази армия и точно това и мен ме шокира- всеки е уникален...като истински хора. Няма никакво повторение на чертите..Не е като да се излязли от "конвеер", а са невероятно разнообразни в черти на лицето, коса,...

Виж всички коментари за "Теракотената армия".

Още от "Загадъчно"

Цвят и настроение

Цвят и настроение

Цветовете не са само свойства на светлината, които оптиката изучава. В цветовете психологията е открила редица асоциации, които продиктуват определени тенденции в настроението ни.

Енергийни вампири

Енергийни вампири

Наслушали сме се на легенди за вампири, които пият човешка кръв, имат свръхестествени сили, а според режисьорите в киното и изглеждат зашеметяващо. Но ако тях виждаме само на екрана или във въображението, то енергийните вампири са част от ежедневието н

Зодии и здраве

Зодии и здраве

Здравословното състояние на всеки човек се влияе от много фактори като среда и начин на живот, генетична обремененост, хранителни навици. Един от факторите е и зодиакалният знак. Кои са слабите и кои силните места на зодиите, когато говорим за здраве?