Гробницата на Бастет в Странджа планина

18 коментара0/5

Странджа е била дом на различни религиозни култове, някои казват, че поклонници на богинята Бастет са дошли и заровили мъдростта си, именно тук.


Гробницата на Бастет в Странджа планинаБастет е египетска богиня. Покровителка е на радостта, любовта, плодородието и бременните жени. Според едни източници е сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида.
Според други е дъщеря и жена на бога на слънцето Ра. Обикновено е изобразявана с тяло на жена и глава на котка. На Бастет е дадено и едно от божествените очи на Ра във формата на Урей – змията на мъдростта.
Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.

Какво е общото между египетската богиня и Балканския п-в?
Името на тази богиня се свързва с една област в Градище, близо до Малко Търново, в Странджа. Всичко започва в началото на 1981 г. с една карта, незнайно как попаднала в ръцете на иманяр от района. Според Красимира Стоянова (внучката на Пророчицата), Ванга проявила интерес към тази карта и споделила някои неща, свързани с нея. Пророчицата разказва за каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната за нас писменост. Донесен преди хиляди години.

"Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света - две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него.
Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност."
- казва Ванга.

Ванга описва мястото, където трябва да отидат – близо до Малко Търново в седловината Градище в Странджа планина
. Красимира Стоянова, с още четирима спътници, намира това място и го посещава на 4-ти и 5-ти май, както и казва Ванга. Там през нощта срещу 5-ти май, с появата на първия лунен лъч на скалата пред тях се появява холографско изображение на две големи човешки фигури, които те определят като мъж и човешко тяло с глава наподобяваща котка. Единият е застанал прав, а другият, който и прилича на фараон, е седнал.

"По отношение на ценността бях информиран, че става въпрос за някакъв каменен сандък, в който е бил съхранен надпис 3000 г. пр. Хр. Същевременно е имало сказание по отношение на бъдещето - 3000 г. след Хр. Фактически става въпрос за търсенето на тази ценност, а не за златни пари или нещо друго. В същото време аз бях предупреден от нея (представителката на групата), че разговорът между нея и мене трябва да остане поверителен"
, спомня си главният секретар на районния окръжен комитет.

Главният инициатор на мисията е Людмила Живкова, докато траят разкопките те откриват, че в планината има голяма кухина. Скоро след това тя умира. Разкопките са прекратени. Някои от участвалите в мисията са осъдени. Случаят с фараона е забравен.

Гробницата на Бастет в Странджа планина

Мястото, където са се провеждали разкопките днес по естествен път или преднамерено е залято с вода.
 
Според археолози, този обект е обикновен рудник от тракийско или от римско време, но легендите около него продължават да се наслагват.
 
От мястото, където според някои се намира гробница на богинята Бастет, започва водопровод, който достига до огромна тракийска куполна гробница в областта Мишкова нива.
 
Днес уникалната гробницата е разкопана. Ясно се виждат двата перфектни кръга, които я оформят.
За съжаление през вековете е разграбена и на това място не е останал нито един каменен надпис, нито пък статуя, и сега не знаем кой е бил положен на това място. От тук първо са минали гръцки монаси, след това немци, жителите на Малко Търново, а последни дошли руснаците. Още се говори как ръководена от инженер Лебедев българо-съветска геоложка експедиция през 1949 г. открила надписи и статуи. Натоварили ги в сандъци и с волски коли на местните хора ги откарали до Бургас и от там с кораб за Сталинград.


22.10.2009/Блага Димитрова

18 коментарaДобави коментар »

Sevi

От Sevi12.12.2009, 21:09 ч.

щом ванга го е казала така е аз сам от петрич и знам че щом е казала нещо такова е вярно

Виж всички коментари за "Гробницата на Бастет в Странджа планина".

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: Тълкуване на Лична година 1 в нумерологията

Нели Колева: Тълкуване на Лична година 1 в нумерологията

Личната година е значима вибрация в нашия индивидуален, личен нумерологичен хороскоп. Тя се характеризира със своите особености - може да има позитивни или негативни аспекти в нашия личен, персонален хороскоп.

Парейдолия - да видиш ред в хаоса

Парейдолия - да видиш ред в хаоса

Успявате ли да видите някакво изображение в привидно хаотична цапаница от цветове, в облаците или сред разпилените предмети на земята? Този феномен се нарича парейдолия. Вижте какво трябва да знаете за парейдолията.

Черен или не е петък 13-ти?

Черен или не е петък 13-ти?

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх.