Карма

6 коментара4/5

Кармата е реализацията на нашето поведение и последиците от всяко действие.


КармаКакво е кармата?

Това е санскритска дума. Накратко означава съдба. Или с други думи, разпространена идея във всички религии и учения. Общото между тях е, че пътя на човека е предначертан, независимо от понятията рай, ад, прераждане и т.н. След като думата е със санскритски произход, няма как да не е част от източната философия, а в нея важен аспект заема идеята, че всяко съзнание посяло дадена причина трябва да наблюдава приживе и осъзнае последствията от тази причина. Заради тази причинно-следствена обвързаност се създава прераждането, чрез него ние можем да изкупим греховете от предишен живот.

Кармата, обаче, не е само действие, но мисли и желания.  

Интересно е, че освен индивидуалната карма, която се отнася към дадено конкретно съзнание притежаващо нивото на развитие самосъзнание, има и групова карма, която може да се прояви и разгърне към дадено колективно съзнание на ниво семейство, род, нация, раса или цивилизация в общо планетарен аспект.

Как да се избавим от нея?
Да се избавим напълно от лошата карма, не можем. Напълно възможно е обаче да намалим влиянието й, като коригираме постъпките си.

КармаЕдин, в известен смисъл, разпространен начин да намалим лошата карма е да вземем лист и химикал, да си намерим място, където никой няма да ни притеснява и да се отдадем на собствените си мисли. Те трябва да са съсредоточени върху ключовата дума прошка и хората, които някога са ни наранили. Напишете на листа „Прощавам на ... (името на човекът, който ви е наранил) “ . Повторете написаното в 9 поредни дни. Може да го правите няколко пъти в годината или когато усетите, че имате нужда. Най-важното е мислите ви насочени към тези хора да не бъдат заредени отрицателно.

Има различни и далеч по-сложни практики за постигане на знание и преодоляване в по-висока степен на кармата - свързани с будизма.
Те касаят нивата на отворените чакри и познанието на астралното тяло. За тези практики са нужни много време и силена подготовка на духа. Но в в основата си те съдържат прошката и любовта към другите.

Любопитно

  • Има несъвместими видове карма, които не могат да бъдат изживени в едно и също тяло, а изискват различни физически тела за своето проявление

  • Кармата на големите колективи като народ и държава тласка народите в такива колективни бедствия като война

  • В зависимост от развитието на човек до даден момент - някои изпитания може да отпаднат, а да се наложат други.

  • Когато някой човек иска да умре, това подразбира, че той иска да се скрие от кармическия закон.

6.08.2009/Блага Димитрова

6 коментарaДобави коментар »

Ha ha

От Ha ha04.09.2009, 10:06 ч.

аз въобще не се майтапя - чиста проба злоба и мъст:)))))))))))))))

Виж всички коментари за "Карма".

Още от "Загадъчно"

Как се прави Хороскоп?

Нели Колева: Как се прави Хороскоп?

Как се прави Хороскоп? Занимателно, увлекателно и приятно! Всички, които се интересувате от числата и цифрите. Искате да разберете тайните на нумерологията

Сватбените годишнини

Сватбените годишнини

Кръгли или не, годишнините са семеен празник, от който не бива да се отказваме. Вижте как се наричат и какво символизират годишнините от сватбата?

Какъв си според месеца на раждане: Декември

Какъв си според месеца на раждане: Декември

Какво издава месецът на раждане за характера ви и какво е типично за родените през месец декември. Какъв си според месеца на раждане: Декември