Тайните общества

10 коментара2/5

От много години историята разказва за съществуването на тайни общества, които пазят най-големите материални и духовни богатства, за които светът е чувал.


Тайните общества

Обикновеният човек често групира тайните общества спрямо евентуалният артефакт или знание, което пази конкретната група. За съжаление, обаче, никога няма да разберем, какво се крие зад името на тези общества. Тайната, в която са посвещавани членовете се пази на всяка цена, защото последствията могат да се измерят от обикновена липса на предмет до загуба на живот. Но това, разбира се, още повече разпалва любопитството към тях. Знаем само, че за да членуваш трябва не само да го искаш и да си готово да заплатиш конкретната цена, но и да бъдеш желан.

Факт е, че мистериозните организации на Тамплиери, Масони, Розенкройцери, Йезуити и много други винаги са били част от управляващото и властващо общество.
През годините към тях се присъединяват най-мъдрите хора, които историята превръща в легенди. Тези личности се отличават от обикновения човек с умението да посветят живота си на тайна, която никога и при никакви обстоятелства да не бъде разкрита. Тайната и нейното запазване, от своя страна, им дават изключителна мощ както материална, така и интелектуална. За мнозина мистериозните общества са поредната икономическа организация, чиято цел е да бъде установен „нов световен ред”. Може би донякъде е така, но не трябва да живеем с мисълта, че знаем всичко, което човечеството е градило и узнавало хилядолетия и цивилизации наред.

Едно тайно общество обикновено притежава следните характерни особености:
 • Уникалност - то е единствено по рода си;

 • Неуязвимост и дълговечност - просъществува през вековете, не се влияе от политически и икономически кризи, поради това съществуването му е неограничено във времето;

 • Собствени учения, обикновено организирани в отделни степени;

 • Различните степени на познанието са достъпни само за избрани личности;

 • Ученията водят до тайни и уникални по рода си истини;

 • Познанието за тези истини издига познаващия ги отвъд възможностите и разбиранията на непросветените;

 • Тайното общество има силна склонност за подпомагане на своите членове.

Най-известното тайно общество е това на свободните зидари или още наречени масони.


 масони

Масонството е братска организация, която има неуточнен произход, но вероятно основата й  е от 13в.
Масонството съществува под различни форми в цял свят, с членска маса приблизително 5 милиона души. Различните масонски форми споделят морал и метафизични представи, които включват, най-често, институционализирана вяра във Върховно същество, наречено Великият архитект. Има строга йерархична структура.

тамплиериСледващото по-известност е братството на бедните рицари на Исус Христос или още тамплиери. Това е названието на един от християнските военни ордени, възникнали вследствие на Първия кръстоносен поход. Предполага се, че орденът е възникнал в периода между 1118 г. и 1121 г. Най-вероятно е създаден от бургундския рицар Хюго Пайен и седем други френски рицари. Целите на новосъздадения орден били да поддържат новото кралство Ерусалим, срещу враждебните мюсюлмански съседи, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. Кралят на Йерусалим Балдуин Втори дал на рицарите помещение, намиращо се под неговия дворец, който според легендите бил построен на мястото на древноюдейския храм на Соломон. Рицарите се обединили в орден под името "Бедните рицари на Исус от Соломоновия храм. Въпреки това орденът е познат повече под другото си име - рицари тамплиери, произхождащо от първоначалната им резиденция в Храма. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превръща не само в мощна икономическа, но и в политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа. При встъпването си в Ордена, рицарите приемали монашески обет за послушание, безбрачие и бедност.  Скоро били осигурени с няколко извънредни папски були, които им позволявали, наред с другите неща да събират данъци и десятък от земите под техен пряк контрол, което допълнително облекчило тяхното превръщане във важна институция.

Орденът имал строго изградена йерархия, отразяваща реалните съсловия на средновековното общество (oratores, bellatores, laboratores). Членовете се делели на четири съсловия:

 • рицари, въоръжени като тежка кавалерия. Произхождали предимно от феодалните родове.

 • сержанти, въоръжени като лека кавалерия и считани за по-нисша социална класа от рицарите. По произход били от гражданството.

 • земеделци, които управляват имотите на Ордена;

 • свещеници, които извършват обредите и свещенослуженията.
Тамплиерите не признавали никаква власт над себе си. Орденът имал своя полиция и трибунал.

розенкройцериСледващото тайно общество е обгърнато с много по-дълбок и непроницаем мистицизъм. Розата и кръста – розенкройцери.  Данните говорят, че в началото на XIV век оцелелите рицари-тамплиери или основават орден, или се сливат със съществуващ таен орден, по-късно споменаван като “Орденът на Розенкройцерите”.

Много малко подробности са известни за неговото истинско начало поради способността на ордена да прикрива дейността си. Последователите на древният Розенкройц, изоставяйки постепенно останалата от техните предци строга и йерархична наука на посвещаване, се превръщат в тайна секта, обединявайки се с много тамплиери, като двете догми се смесват. Много хора определят учението им като извънредно близко с богомилството.
    
Жените в тайните общества

Има ги. Дори, често важни постове са заемани, именно от тях. Повечето тайни общества са възникнали на база християнството. Целта им е била да го опазят от опасността Х. В крайна сметка Дева Мария е основна фигура в християнството, въпреки позицията на църквата спрямо жената и тайните общества са уважавали статута й.

23.07.2009/Блага Димитрова

10 коментарaДобави коментар »

Зузито

От Зузито18.09.2009, 14:44 ч.

а ти мислиш, че не се сбъдна? Като не вярваш в загадъчното какво търсиш в отдел"загадъчно"? Неграмотна ли си, кво?

Виж всички коментари за "Тайните общества".

Още от "Загадъчно"

Житни кръгове

Житни кръгове

Всяка седмица в различни кътчета на света се появяват нови и нови фигури, създадени във фермерски ниви. Кой обаче създава тези т.нар. житни кръгове. Вижте някои теории по въпроса.

Нели Колева: Какво говорят числата в бюлетините?

Нели Колева: Какво говорят числата в бюлетините?

Числата в нумерологията ни разкриват конкретни послания и ни дават информация. В числата се крият отговорите на всички мистерии и загадки.

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-инатливите зодии?

Кои са най-големите инати сред зодиите и не отстъпват пред нищо и кои са по-благосклонни на компромиси. Вижте нашата класация за най-инатливите зодии.