Великден и традицията

4 коментара2/5

Великден е най-големият празник за всички християни. Празнува се в три последователни дни. Великден е и символичното начало на новия живот през годината.

Великден и традициятаТъй като датата му се определя според първото пролетно пълнолуние, в нашите традиционни разбирания с
с този ден започва пролетта.
Остават броени дни до Великден. Какви е църковни практики и народни има в нашето традиционно празнуване на Великден.

Трите най-важни дни от Страстната седмица са Петък, Събота и Неделя.

 

 

  • Разпети Петък е

Посветен на страданията на Исус Христос, затова се нарича още и Черен петък. Забранена е всяка домакинска работа. Трябва да се въздържаме от храна, разбира се за българина това означава никакви животински продукти. Това ограничение не се отнася за болни, бременни и малки деца.
На разпети Петък не се весели човек, не се правят тържества. Това е ден на съзерцание, тъга и страдание. Измира всичко старо.

В църквата се изнася христовата плащеница, поставя се върху маса и всеки трябва да мине под нея за здраве.
В този ден на злото, чиито проявление и триумф достигат до най-високата си точка, е ден на Изкупление. Христовата смърт ни е разкрита като спасителна смърт. На Утренната молитва 12-те четива от разказа за страданията ни карат да проследим стъпка по стъпка Христовите страдания. На вечерната - изнасянето на кръста, четивата и химните са изпълнени с остри обвинения срещу тези, които доброволно са решили да убият Христос. Вторият аспект на тайната за този ден е този за пожертвователната любов, който подготвя крайната победа.

Светлината става все по-силна и по-силна, в същото време растат надеждата и убеждението, че смъртта ще бъде победена от живота.
През ІV век Разпети петък е установен като отделен празник, докато пасхалната неделя е изцяло посветена на славното възкресение на Господ Исус Христос. В същото време с навлизането на все по-голям брой обращеници измежду езичниците и особено след узаконяването на християнството в Римската империя все по-голям брой езически ритуали се превръщат в част от празнуването на Великден. Отчасти това се дължи на факта, че някои от новоповярвалите не могат напълно да се откъснат и разграничат от езическата култура, в която са израснали. От друга страна, това е следствие и от насилственото на някои места налагане на християнството, при което отсъства вътрешната промяна на покаяние и искрено обръщане от езичество към Бога.

 

 

 

 

Великден и традицията

 

 

 

 

  • Велика Събота

Празнува се погребението на Спасителя. Слизането му в ада. Всичко започва в късните часове на Петъка. Извършва се символично погребение чрез обикаляне на храма от духовниците, които носят плащеницата – три пъти.

Събота до обяд е предназначена за трудова дейност, ако има да се довършва още работа. Като изпичане на козунаци, боядисване на яйца или пък полска работа.
Посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Късно вечерта е подготовката за същинския празник. Събота срещу Неделя се посещава църквата. Обикаля се три пъти отново заради Христовото Възкресение. Запалва се новия огън.

Петъкът току-що е приключил от литургична гледна точка. Ето защо тъгата от този ден е основната тема, отправната точка на Утринната молитва в събота. Тя започва като заупокойна служба. Ние сме пред гроба на нашия Бог, съзерцаваме смъртта му, поражението му. Но всъщност това привидно поражение се разкрива като дуел. Изглежда, че силите на злото са победили.

Праведникът е разпнат, изоставен от всички. В същото време истинският смисъл на слизането на Христос в Ада е разкрит в един стих на литургията: “О, животе, как можеш ти да умреш? Как стоиш в гроба?” И тогава животът отговаря: “ Това е, за да разруша силата на смъртта и да възкреся мъртвите от Ада”.

Великден и традициятаВечерта Тази служба започва с много оригинална композиция: с плача на Ада. Адът признава, че е победен.

 

 

 

 

  • Великден

Сутринта се ходи на църква. Тогава се пречистваме и се черкуваме
Всичко разгласява за това чудо: песните, светлината... Грехът, който ни разделя от пълнотата на живота в Христос, е победен. Символично вратите на иконостаса остават отворени, за да означат това съвършено общение, което Възкресението ни разкрива.

През II век Великден е вече установен християнски празник. Възниква обаче несъгласие между източните и западните църкви по отношение на точната дата за празнуване на възкресението на Христос. Източните църкви искат Великден да се празнува в делничен ден, тъй като ранните християни празнували всяка година на 14-о число от еврейския месец нисан, докато западните църкви настояват Великден да се празнува винаги в неделя независимо от датата.

Това е и един от основните въпроси на свикания от император Константин Никейски събор в 325 г. Съборът решава Великден да се празнува в първата неделя, следваща пълнолунието след пролетното равноденствие. Според Александрийската богословска школа, известна и със своите познания в астрономическите изчисления, 21 март е приет за дата на пролетното равноденствие. Датата за празнуването на Великден започва да се определя от неделята, която следва пълнолунието на или веднага след пролетното равноденствие.

16.04.2009/Блага Димитрова

 

 

 

4 коментарaДобави коментар »

Donya Veneta

От Donya Veneta23.04.2009, 09:32 ч.

Не се празнува погребението, а Възкресението.

Виж всички коментари за "Великден и традицията".

Още от "Загадъчно"

Идеалното цвете в саксия според зодията

Идеалното цвете в саксия според зодията

Кое е идеалното цвете спрямо темперамента на всяка зодия. Вижте идеалното саксийно цвете за вашата зодия

Талисмани и амулети за щастлив живот

Талисмани и амулети за щастлив живот

Магически лампи, говорещи рибки, вълшебни огледала –  те не живеят само в приказките, които сме слушали като малки. Мнозина вярват, че можем  да ги срещнем и днес като талисмани или амулети, които помагат

Гадаене на бъдещето с хранителни продукти

Гадаене на бъдещето с хранителни продукти

Преди да сте изяли всичко от чинията си, се вгледайте по-добре в храната, защото в нея може да се крие ключът, който ще покаже какво бъдеще ви очаква.