Омамори - японски амулет

1 коментар0/5

Омамори е японски амулет, който ви предпазва от злини и талисман, който ви носи късмет.

Омамори - японски амулет
 © istockphoto.com

По традиция омамори е ръчно изработена торбичка тип плик от копринена тъкан, в която е сложено листче с молитва за късмет, благоденствие и предпазване от зли сили, направена от монах. Това листче не трябва да се вади, за да не се развали магическото му действие. А торбичката е затворена с въже, вързано на възел тип "мизухики" (японско изкуство).

За да действа като талисман и амулет, омамори трябва да се носи на ключодържател, в джоба на дрехите си, да го сложите в колата си, окичен на дамската ви чанта или до входната врата у дома.

Омамори има срок на годност или поне така казват просветените в будизма и шинтоизма, двете религии, които стоят в основата на молитвите, написани и пъхнати в копринените торбички. Смята се, че най-силно е действието на талисмана в рамките на година. После действието му отслабва и е добре да си вземете нов, а старият да върнете в будистки храм, ако имате тази възможност.

Добави описаниеВсеки талисман има типични символи, свързани с географския район и религиозни храмове, около които може да се сдобиете с омамори. Символите върху копринената торбичка са свързани и с целта, за която е предназначен омамори. Амулетът за "Успех" носи символа стрела, характерен за шинтоизма и свързан с постигането на поставени цели. 

Вижте още:  Талисмани и амулети за щастлив живот >>>

Мнозина вярват, че омамори е мощен талисман поради факта, че е свързан с будизма. Други смятат, че омамори има по-скоро плацебо ефект.

Омамори от амулет се е превърнат и в японски сувенир, който може да намерите на улични сергии и в сувенирните магазини. Разбира се, тези пликчета не са ръчно направени, нито листчето в тях крие монашеска молитва, но пак се вярва, че са силен талисман, който ще ви пази.

Добави описание

Вижте още:  Манеки Неко - котка талисман >>>

25.04.2017/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Silwi25

От Silwi2525.04.2017, 16:15 ч.

Къде в България мога да си закупя такъв талисман?

Виж всички коментари за "Омамори - японски амулет".

Още от "Загадъчно"

Нели Колева: Любовен Хороскоп по Лична година

Нели Колева: Любовен Хороскоп по Лична година

Подходящи Лични години за брак – 2 част

Карма

Карма

Кармата е реализацията на нашето поведение и последиците от всяко действие.

Високосна година

Високосна година

2012г. е не само годината на китайския дракон, но е и високосна година. Какво е характерно за календарната аномалия, какво се е случило на 29ти февруари и кои са най-разпространените поверия за високосната година?