Манеки Неко – котка талисман

0 коментара0/5

Манеки Неко, или познатата като котката на късмета, е талисман, популярен в японската култура. Котето с вдигната лапа има способността да привлича късмет, пари и сполука за притежателя си. Ето каква е легендата за Манеки Неко.

Манеки Неко – котка талисман
 © istockphoto.com

Какво означава Манеки Неко?

Манеки Неко е малка статуетка на усмихнато коте с една вдигната лапа (намират се и статуетки на котки с две вдигнати лапи), звънче на врата и понякога примижали очи, изработена от порцелан, дърво, пластмаса и т.н.

Буквално преведено, Манеки Неко означава „котка, която поздравява“ или „котка, която ви кани“. Ето защо може да видите това коте на входа на ресторанти, магазини, фризьорски салони и т.н.. Според Фън Шуй, може да поставите котето на бюрото ви в офиса и срещу входната врата в дома ви, за да ви върви на пари и късмет в живота. А пък, ако видите Манеки Неко някъде навън, вдигнете и вие ръка и го поздравете. Вярва се, че така ще привлечете късмета и богатството към себе си.

Любопитно:Талисмани и амулети за щастлив живот >>>

Добави описание

Каква е легендата за Манеки Неко?

За пръв път късметлийските котки се появяват през периода Едо, обхващащ интервала между 17 и 19 век. А легендите за „раждането“ на тази философия са няколко.

Любопитно: Поверия и суеверия с котки >>>

 • В една буря богат мъж се скрил от проливния дъжд под едно дърво в близост до храм. В далечината видял котка, която сякаш му махала и го подканвала да дойде и влезе в храма. Мъжът я последвал, а зад него гръм ударил дървото и го запалил. Мъжът станал благодетел на храна и бил изключително признателен на котката, спасила живота му. След смъртта й, той я погребал с почести и оттогава се родила традицията за Манеки Неко.
 • Друга легенда гласи, че една гейша имала домашна котка, с която не се разделяла. Един ден котката скочила върху кимоното й започнала да дърпа стопанката си. Почитател на гейшата решил, че котката е обсебена от зли сили и отрязал главата й. Тя полетяла право към една отровна змия в близост, ухапала я и я убила, спасявайки живота на гейшата. Тя била толкова разстроена от смъртта на домашния си любимец, че мъжът, отсякъл главата на котката, й подарил собственоръчно направена статуя на коте, за да я утеши.
 • Третата легенда е за бедна старица, изоставена от близките си, която живеела самотно със стар котарак. Само него имала, но когато той умрял, старицата го сънувала и в съня й котарака й казал да направи глинена фигурка, подобна на него, и да я продаде. Фигурката много се харесала и бързо се продала, а след нея старицата направила още много и изживяла остатъка от живота си в охолство.

Вижте също:
Ритуали и суеверия за късмет >>>
Ритуали за пари >>>
Как да ви върви на пари? >>>

Добави описание

Какво означава вдигнатата лапа?

Ако е вдигната дясната лапа, това е повече на пари, а лявата, която е по-близо до сърцето - носи късмет и благоденствие в личен план. Има и статуетки с две вдигнати лапи, които приканват не само късмета и парите в живота ви, но и имат защитна функция да ви пазят от злини.

От това колко високо е вдигната лапата пък зависи колко големи ще са богатството и късметът, които ще ви споходят, или от колко далече ще дойдат. 

Какво е значението на цвета на Манеки Неко?

 • Традиционната комбинация от бяло на черни петна се счита за най-късметлийската
 • Чисто бялото е на щастие и позитивизъм
 • Златното е на пари и просперитет
 • Черното предпазва от зли сили
 • Червено - успех в любовта
 • Зелено - добро здраве

Какво е значението на предмета, който държи котето?

Три са най-честите предмети, които Манеки Неко държи:

 • Чук - богатство
 • Монета от периода Едо - късмет и благоденствие
 • Риба, най-често шаран - изобилие и щастие

10.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Манеки Неко – котка талисман".

Още от "Загадъчно"

Тайната природа на зодия Овен

Тайната природа на зодия Овен

Преди да се забъркате с представителите от зодия Овен, вижте първо каква е истинската им същност. Ето няколко истини за тайната природа на Овните.

Вдъхновение и любовна магия (седмичен хороскоп 8-14 февруари)

Вдъхновение и любовна магия (седмичен хороскоп 8-14 февруари)

Богата на златни възможности за просперитет, на празнично настроение, на впечатляващи професионални постижения, на успешни сделки, на издигане в кариерата и, естествено, богата на романтика, на радост и светли надежди е седмицата от 8 до 14 февруари.

Кундалини – енергията на съзнанието

Кундалини – енергията на съзнанието

Вярвате ли, че в тялото ви има енергия, която можете да събудите и да се превърнете в нов човек и да виждате света по различен начин. Вижте какво представлява Кундалини енергията и как можете да я събудите.