Манеки Неко – котка талисман

0 коментара0/5

Манеки Неко, или познатата като котката на късмета, е талисман, популярен в японската култура. Котето с вдигната лапа има способността да привлича късмет, пари и сполука за притежателя си. Ето каква е легендата за Манеки Неко.

Манеки Неко – котка талисман
 © istockphoto.com

Какво означава Манеки Неко?

Манеки Неко е малка статуетка на усмихнато коте с една вдигната лапа (намират се и статуетки на котки с две вдигнати лапи), звънче на врата и понякога примижали очи, изработена от порцелан, дърво, пластмаса и т.н.

Буквално преведено, Манеки Неко означава „котка, която поздравява“ или „котка, която ви кани“. Ето защо може да видите това коте на входа на ресторанти, магазини, фризьорски салони и т.н.. Според Фън Шуй, може да поставите котето на бюрото ви в офиса и срещу входната врата в дома ви, за да ви върви на пари и късмет в живота. А пък, ако видите Манеки Неко някъде навън, вдигнете и вие ръка и го поздравете. Вярва се, че така ще привлечете късмета и богатството към себе си.

Любопитно:Талисмани и амулети за щастлив живот >>>

Добави описание

Каква е легендата за Манеки Неко?

За пръв път късметлийските котки се появяват през периода Едо, обхващащ интервала между 17 и 19 век. А легендите за „раждането“ на тази философия са няколко.

Любопитно: Поверия и суеверия с котки >>>

 • В една буря богат мъж се скрил от проливния дъжд под едно дърво в близост до храм. В далечината видял котка, която сякаш му махала и го подканвала да дойде и влезе в храма. Мъжът я последвал, а зад него гръм ударил дървото и го запалил. Мъжът станал благодетел на храна и бил изключително признателен на котката, спасила живота му. След смъртта й, той я погребал с почести и оттогава се родила традицията за Манеки Неко.
 • Друга легенда гласи, че една гейша имала домашна котка, с която не се разделяла. Един ден котката скочила върху кимоното й започнала да дърпа стопанката си. Почитател на гейшата решил, че котката е обсебена от зли сили и отрязал главата й. Тя полетяла право към една отровна змия в близост, ухапала я и я убила, спасявайки живота на гейшата. Тя била толкова разстроена от смъртта на домашния си любимец, че мъжът, отсякъл главата на котката, й подарил собственоръчно направена статуя на коте, за да я утеши.
 • Третата легенда е за бедна старица, изоставена от близките си, която живеела самотно със стар котарак. Само него имала, но когато той умрял, старицата го сънувала и в съня й котарака й казал да направи глинена фигурка, подобна на него, и да я продаде. Фигурката много се харесала и бързо се продала, а след нея старицата направила още много и изживяла остатъка от живота си в охолство.

Вижте също:
Ритуали и суеверия за късмет >>>
Ритуали за пари >>>
Как да ви върви на пари? >>>

Добави описание

Какво означава вдигнатата лапа?

Ако е вдигната дясната лапа, това е повече на пари, а лявата, която е по-близо до сърцето - носи късмет и благоденствие в личен план. Има и статуетки с две вдигнати лапи, които приканват не само късмета и парите в живота ви, но и имат защитна функция да ви пазят от злини.

От това колко високо е вдигната лапата пък зависи колко големи ще са богатството и късметът, които ще ви споходят, или от колко далече ще дойдат. 

Какво е значението на цвета на Манеки Неко?

 • Традиционната комбинация от бяло на черни петна се счита за най-късметлийската
 • Чисто бялото е на щастие и позитивизъм
 • Златното е на пари и просперитет
 • Черното предпазва от зли сили
 • Червено - успех в любовта
 • Зелено - добро здраве

Какво е значението на предмета, който държи котето?

Три са най-честите предмети, които Манеки Неко държи:

 • Чук - богатство
 • Монета от периода Едо - късмет и благоденствие
 • Риба, най-често шаран - изобилие и щастие

10.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Манеки Неко – котка талисман".

Още от "Загадъчно"

Васту шастра – урок по хармония

Васту шастра – урок по хармония

Чували ли сте за васту шастра? Много хора мислят, че това е някакъв вид магия, но всъщност васту шастра е урок по хармония, който ще ви помогне да организирате пространството около себе си така, че да привлечете съдбата на ваша страна.

18 август - Лунно затъмнение

18 август - Лунно затъмнение

Затъмнение е, когато Луната е в сянката на Земята, а Слънцето се намира от другата й страна. Защо е важно лунното затъмнение на 18-ти август в знака на Водолея и как би могло да ни повлияе? Научете някои любопитни факти.

Феноменът кълбовидна мълния

Феноменът кълбовидна мълния

„За да повярваш, трябва да видиш“. Много хора са изключително скептични относно съществуването на този феномен, но прекалено голям е броят на очевидците.