Любопитни суеверия за хляба

0 коментара0/5

Хлябът винаги е заемал почетно място както на българската трапеза, така и в културата и традициите ни. Има безброй суеверия, свързани с хляба. Вижте кои са любопитните суеверия за хляба, както и някои интересни гадания с хляб.

Любопитни поверия за хляба
Любопитни поверия за хляба

Според народните поверия никога не трябва да изхвърляте хляб. Смята се, че е грях и може да донесе лош късмет и безпаричие на дома. Също така не бива да събаряте трохите от масата на земята. Съберете ги в шепа и ги хвърлете на птиците. Смята се, че птиците символизират душите на покойниците. 

От стари времена е останало поверието, че хлябът е Божи Дар. Затова не бива да го режете с нож, а да го чупите с ръце. Също така не трябва да подавате филия хляб, забучена на нож или вилица, защото носи лош късмет.

Хлябът участва и в гадаенето на сънища. Смята се, че, ако сънувате хляб, ще ви се случи нещо много хубаво.

Ако режете хляба, винаги го режете само от едната страна, за да остане богатството в дома ви. Също така краищата на хляба винаги трябва да се изяждат от някой в семейството. Така късметът ще остане във вашата къща. Според някои суеверия не бива да давате на съседите хляб, който сте купили за себе си. Символиката – ще изгоните късмета от дома си и ще го предадете на съседите.

Смята се, че никога не трябва да оставяте хляба на обратно. Символиките тук са две – на безпаричие, а по-фаталната означава дори смърт. Също така никога не бива да оставяте хляба на земята, за да не ви застигнат лоши събития.

Как да си приготвите вкусен хляб >>>

Ритуали и суеверия за късмет >>>

Когато ядете хляб, гледайте първата и последната хапка за всяко хранене да са леко поръсени със сол. Това е символ на гостоприемството и ще донесе късмет и богатство на вас и близките ви. Според някои народни поверия всеки, който яде сух хляб, е голям смелчага.

Ритуали за пари >>>

Добави описаниеНикой не е по-голям от хляба. Затова от уважение, никога не бива да ядете хляб в леглото. Ако между чаршафите ви случайно попадне и една трошичка, цяла нощ ще имате кошмари.

Проверете значението на сънищата си >>>

  • Гадаене с хляб

Освен различните любопитни поверия за хляба, има и много начини да се гадае с негова помощ.

Гадаене с червени скъпоценни камъни >>>

Някои хора опитват да предвидят лошите събития за семейството си със следния ритуал. В купа с вода чупят различи по големина парчета хляб – най-голямото е символ на мъжа, а по-малките съответно символ на жената и децата. След това жената трябва да бръкне с показалец с купата и да завърти няколко пъти водата по посока на часовниковата стрелка. Ако на сутринта всички парченца за заедно, семейството ще е здраво и щастливо, ако има отделила се хапка, беда очаква този, на когото е наречена.

В миналото с помощта на хляб са гадаели какъв ще е бъдещият съпруг на неомъжените момичета. В 3 кърпи са се слагали парче хляб, пръстен и слама. Кърпите са се връзвали така, че да изглеждат максимално еднакви. Ако момичето изберяло кърпата с хляба, то съпругът й ще е богат. Ако избере пръстена – съпругът й ще е алчен и стиснат, а ако избере сламата, мъжът й ще е беден.

А вие какви суеверия с хляб знаете?

27.06.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитни суеверия за хляба".

Още от "Загадъчно"

Сезоните и характерът

Сезоните и характерът

Учени са открили връзка между сезона, през който човек е роден, и оформянето на характера му в бъдеще. Вижте какъв е вашият темперамент според сезона на раждане.

Какъв си според месеца на раждане: Август

Какъв си според месеца на раждане: Август

Какво издава месецът на раждане за характера ви и какво е типично за родените през месец август. Какъв си според месеца на раждане: Август

Ритуал за  предпазване от негативни влияния

Ритуал за предпазване от негативни влияния

Редовният душ не само че ще ви тонизира, но и ще ви предпази от негативните влияния.