Любопитни суеверия за хляба

0 коментара0/5

Хлябът винаги е заемал почетно място както на българската трапеза, така и в културата и традициите ни. Има безброй суеверия, свързани с хляба. Вижте кои са любопитните суеверия за хляба, както и някои интересни гадания с хляб.

Любопитни поверия за хляба
Любопитни поверия за хляба

Според народните поверия никога не трябва да изхвърляте хляб. Смята се, че е грях и може да донесе лош късмет и безпаричие на дома. Също така не бива да събаряте трохите от масата на земята. Съберете ги в шепа и ги хвърлете на птиците. Смята се, че птиците символизират душите на покойниците. 

От стари времена е останало поверието, че хлябът е Божи Дар. Затова не бива да го режете с нож, а да го чупите с ръце. Също така не трябва да подавате филия хляб, забучена на нож или вилица, защото носи лош късмет.

Хлябът участва и в гадаенето на сънища. Смята се, че, ако сънувате хляб, ще ви се случи нещо много хубаво.

Ако режете хляба, винаги го режете само от едната страна, за да остане богатството в дома ви. Също така краищата на хляба винаги трябва да се изяждат от някой в семейството. Така късметът ще остане във вашата къща. Според някои суеверия не бива да давате на съседите хляб, който сте купили за себе си. Символиката – ще изгоните късмета от дома си и ще го предадете на съседите.

Смята се, че никога не трябва да оставяте хляба на обратно. Символиките тук са две – на безпаричие, а по-фаталната означава дори смърт. Също така никога не бива да оставяте хляба на земята, за да не ви застигнат лоши събития.

Как да си приготвите вкусен хляб >>>

Ритуали и суеверия за късмет >>>

Когато ядете хляб, гледайте първата и последната хапка за всяко хранене да са леко поръсени със сол. Това е символ на гостоприемството и ще донесе късмет и богатство на вас и близките ви. Според някои народни поверия всеки, който яде сух хляб, е голям смелчага.

Ритуали за пари >>>

Добави описаниеНикой не е по-голям от хляба. Затова от уважение, никога не бива да ядете хляб в леглото. Ако между чаршафите ви случайно попадне и една трошичка, цяла нощ ще имате кошмари.

Проверете значението на сънищата си >>>

  • Гадаене с хляб

Освен различните любопитни поверия за хляба, има и много начини да се гадае с негова помощ.

Гадаене с червени скъпоценни камъни >>>

Някои хора опитват да предвидят лошите събития за семейството си със следния ритуал. В купа с вода чупят различи по големина парчета хляб – най-голямото е символ на мъжа, а по-малките съответно символ на жената и децата. След това жената трябва да бръкне с показалец с купата и да завърти няколко пъти водата по посока на часовниковата стрелка. Ако на сутринта всички парченца за заедно, семейството ще е здраво и щастливо, ако има отделила се хапка, беда очаква този, на когото е наречена.

В миналото с помощта на хляб са гадаели какъв ще е бъдещият съпруг на неомъжените момичета. В 3 кърпи са се слагали парче хляб, пръстен и слама. Кърпите са се връзвали така, че да изглеждат максимално еднакви. Ако момичето изберяло кърпата с хляба, то съпругът й ще е богат. Ако избере пръстена – съпругът й ще е алчен и стиснат, а ако избере сламата, мъжът й ще е беден.

А вие какви суеверия с хляб знаете?

27.06.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитни суеверия за хляба".

Още от "Загадъчно"

Тайните общества

Тайните общества

От много години историята разказва за съществуването на тайни общества, които пазят най-големите материални и духовни богатства, за които светът е чувал.

Нели Колева, нумеролог: Числата от рождената дата носят късмет за Григор Димитров

Нели Колева, нумеролог: Числата от рождената дата носят късмет за Григор Димитров

Едно интервю с нумеролога Нели Колева за числата от рождената дата, любовта, късмета и звездата на корта Григор Димитров.

Свръхестествени способности

Свръхестествени способности

Определението "свръхестествени способности" е доста неточно. Тези способности всъщност са потенциални, т.е. всеки човек е възможно да ги притежава.