Кои са най-странните сватбени поверия?

0 коментара0/5

Има куп поверия за сватбата и сватбения ден. На някои сме склонни да вярваме, на други – не. Вижте кои са най-разпространените и абсурдни сватбени поверия в България.

Поверия за сватбата
Поверия за сватбата

Поверия за сезона на сватбата

Според народните поверия има значение в кой сезон ще е сватбата. Сватбапрез пролетта гарантира щастие и благополучие, през лятото – топлина и разбирателство. Есента и зимата не са добри за сватба, защото браковете сключени тогава са нетрайни.

Поверия за сватбения ден

Народните поверия диктуват и идеалните дати за сватба. Най-подходящите са 3, 5, 7 и 9. Изключение прави месец май, когато тези дати трябва да се избягват. Най-неподходящи дни за сватбата са сряда и петък, защото се смята, че носят нещастие на младото семейство.

Ако в деня на сватбата вали дъжд, то животът на младото семейство ще върви по вода.

Когато младоженците тръгнат към църквата, пред тях трябва да вървят кумовете и шаферки, за да пресекат всякакви лоши мисли на недоброжелатели и завистници.

Булката трябва много внимателно да наблюдава младоженеца, докато вървят към църквата. Според поверията, ако се спъне, значи е неуверен.

Ако стъпи в локва, ще стане алкохолик.

На влизане в църквата младоженцитя трябва да стъпят първо с десния крак. Който влезе с левия, значи половинката ще му изневерява. Според друго поверие пък младоженците не трябва да изпускат на земята халките си, защото носи нещастие.

Въпроси и отговори за сватбата-част I >>>

Въпроси и отговори за сватбата-част II >>>

На излизане от църквата майката на булката трябва да счупи пред младоженците прясно яйце, за да минават бременността и раждането на булката по-леко.

След църквата младоженците трябва да минат по път, различен от този, по който са дошли. Така се разкъсва връзката им с миналото и те навлизат чисти в новия семеен живот, без да поглеждат назад.

Добави описание

Поверия за времето >>>

Ритуали и суеверия за късмет >>>

Поверия за сватбената рокля

Сватбената рокля не бива да се пробва преди деня на сватбата. От вътрешната страна на роклята трябва да се пришие парче червен плат или да се закрепи червен конец, за да се предпази булката от уроки. За да се роди здраво дете, булчинската рокля не бива да се пере до раждането.

Булката не трябва да носи перлени бижута на сватбата, защото символизират сълзи и нещастен семеен живот. Майката на булката или бъдещата й свекърва трябва да й подари старо семейно бижу, за да не губи младото семейство връзката с роднините си.

Булката не бива да позволява никой да пробва или дори да взима в ръка сватбената й халка преди сватбата, защото така съпругът й ще се заглежда по други жени.

Суеверия булка-свекърва

Връзката млада булка-свекърва винаги е много важна в българската традиция. Затова и не е изненада колко подобни сватбени суеверия има. Свекървата трябва да захрани младото семейство с питка, натопена в мед и сол. Така тя им предава семейна мъдрост, че животът е сладък, но има и своите трудни (солени) моменти.

Булката също трябва да захрани свекърва си, като сама избере дали да натопи питката в сол или  мед в зависимост от това какви иска да са им отношенията. Има много любопитна традиция за отношенията снаха-свекърва след сватбеното тържество. Едно от тях е, че свекървата посреща снахата в новия й дом с купа мед. Снахата бърка в купата и маже касата на вратата, а свекървата трие след нея. Това означава, че свекървата ще подкрепя снаха си и ще „почиства“ след нея каквато и пакост да направи.

Към кои от тези сватбени поверия бихте се придържали?

14.02.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кои са най-странните сватбени поверия?".

Още от "Загадъчно"

Зимен хороскоп 2016

Зимен хороскоп 2016-17

Какво очаква различните зодии тази зима? Вижте зимен хороскоп 2016-17.

2015-та – годината на Овцата

2015-та – годината на Овцата

Според китайския хороскоп през 2015-та изпращаме годината на Коня, за да посрещнем годината на Овцата. Какво разказва зодиакът за родните под знака на Овцата и за какво да се подготвим през новата година?

Какъв си според месеца на раждане: Ноември

Какъв си според месеца на раждане: Ноември

Какво издава месецът на раждане за характера ви и какво е типично за родените през месец ноември. Какъв си според месеца на раждане: Ноември