Капани за сънища

0 коментара0/5

Сънувате ли кошмари? А вярвате ли в магическата сила на капаните за сънища? Ето какво е значението им и как да си направите сами капан за сънища.

Капани за сънища
 © istockphoto.com

На кратко, капанът за сънища е ръчно изработен амулет срещу кошмари и зли духове. Индианците са го използвали за прогонване на лошите сънища при децата, като са поставяли капани за сънища там, където детето спи. Това било гаранция, че кошмарите няма да стигнат до съзнанието на детето.

Вижте също:  Детски кошмари >>>

Днес вярващите в силата на капаните за сънища ги поставят не само в детската стая, някъде около или над леглото, но и в спалнята, за да прогонят лошите сънища и да подобрят съня и на възрастните. Много хора вярват, че капаните за сънища действат положително не само на съня, но и допринасят като цяло за добрата енергия в дома.

Мнозина пък ги харесват заради интересната им визия и ги намират за оригинално допълнение към декорацията в дома си. Други пък ги превръщат в модни аксесоари.

Добави описание

Как да си направите капан за сънища?

Някои смятат, че истинските капани за сънища, се изработват от индианци. И само тези капани наистина имат силата да ви пазят от кошмари. Други пък вярват, че магическите способности на капаните за сънища зависят от използването на подходящите материали за изработването им.

Класическият капан за сънища се състои от няколко компонента, всеки от които има важно значение:

  • Обръч от върбова клонка. Индианците асоциирали кръга с цикъла на живота или с пътя на почината от тях мечка гризли. Вярвали също, че кръглата форма е аналог на слънцето, че ще ги предпази от тъмнината и идващите с нея зли духове и кошмари.
  • Въжета, преплетени като паяжина. В миналото индиянците, вместо конци и въжета, са използвали животински сухожилия. А плетката наподобява паяжина, за да може капанът за сънища да улавя кошмарите така, както паяка улавя жертвите си в паяжината си.
  • Пера от нощни птици, най-често сова и бухал, или орел, които са свещени за индиянците. Но днес се използват пера от други птици или изкуствени такива. Индианците свързвали перата с добрите сънища и пътя им към съзнанието на човек.

Освен тези, може да добавите и други неща с цел декорация – мъниста, миди, скъпоценни камъни и каквото още ви харесва.

Вижте също:Тълкуване на кошмарите ви >>>

Добави описание

Изработването на капана за сънища започва с увиването на клонките и връзването им в обръч. Следва да увиете обръча с подходящо въже (канап, например). С по-тънко въже започвате с последователното връзване на възли върху обръча, след което продължаването с последователното връзване на същия брой възли върху страните на образувалия се от въжето петоъгълник, шестоъгълник и т.н. И така продължавате докато не оплетете мрежа до центъра на обръча, където се образува малка дупка.

Индианците вярват, че през тази дупки преминават добрите сънища, а лошите биват улавяни от мрежата и прогонвани с изгряването на слънцето.

Следва да поставите пера, мъниста и каквото още решите на капана си за сънища.

Вижте как да си направите капан за сънища сами:

06.12.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Капани за сънища".

Още от "Загадъчно"

Почивка и зодии

Почивка и зодии

Кажи ми зодията си, за да ти кажа къде и как да си починеш! Лято е. Вярно, че сме в криза, но все пак не можем да пропуснем дозата летен отдих, нали?

Какво означават символите на зодиите?

Какво означават символите на зодиите?

Навярно са ди добре познати символите на 12-те зодии, но замисляли ли сте се какво означават? Ето какъв е скрития смисъл на зодиакалните символи.

Числа на късмета

Числа на късмета

Ролетка, зарове, тото, лотария – хората често се надяват числата да им донесат късмет. Според китайската култура късметлийски числа има, трябва само да знаете, кои са те. Вижте числата на късмета и тяхната история.